Door naar de hoofd inhoud

Goed voorbereid

De veiligheidsregio’s doen veel om de veiligheid in Nederland te vergroten. Hulpdiensten zijn er niet direct wanneer er iets gebeurt. Iedereen is tot op een bepaalde hoogte ook zelf verantwoordelijk voor een veilig leven. Hoe kun je je eigen veiligheid vergroten?

Weet hoe je thuis de ventilatie uit kunt schakelen, of sluiten, zoals een afzuigkap, ontluchtingskoker of muur- en toiletrooster. Weet daarnaast hoe je thuis gas, water en elektra moet afsluiten.
Ben je hulpbehoevend? Bespreek dan met jouw naasten of buren hoe ze je kunnen helpen bij een noodsituatie.

Week van de Veiligheid

Tijdens de Week van de Veiligheid zond RTV Oost van maandag 11 tot en met donderdag 17 oktober 2021 dagelijks vanaf 17.20 uur een item uit over mogelijke risico’s. Inwoners van beide regio’s delen hun ervaring na een brand, stormschade en een cyberaanval. Ieder item sluit af met een paar praktische tips. 

Cyber

Technologie: we zijn er inmiddels flink afhankelijk van. We verwijzen naar websites voor meer informatie en rekenen erop dat iedereen altijd bereikbaar is. Maar hoe veilig is het om altijd in verbinding te staan met elkaar. Heb jij jouw digitale informatie goed beveiligd?
Door firewalls en wachtwoorden in te stellen, je digitale gegevens privé te houden en alert te zijn op afwijkingen kun je zelf al veel leed voorkomen. Beveilig alle apparaten, zoals computers, servers, mobiele apparaten, elektronische systemen, netwerken en gegevens tegen schadelijke aanvallen.

Brand

Brand: iets waaraan we liever niet denken en waarvan we hopen dat het nooit gebeurt. Toch is in Nederland de kans op brand 1 op 65. Zelfs een kleine brand kan al veel schade en leed aanrichten. Gelukkig is het met een paar simpele maatregelen al mogelijk brand te voorkomen, of als het toch mis gaat, de schade te beperken.

  • Rookmelders zijn van levensbelang, zeker als je slaapt. Hoe sneller je een brand ontdekt, des te meer tijd je hebt om jouw huis veilig te verlaten. Zorg dus voor voldoende rookmelders, in ieder geval op elke verdieping. Dit is vanaf 1 juli 2022 zelfs verplicht in Nederland.
  • Koolmonoxide (CO) is een giftig gas dat je niet ruikt en proeft. Hang daarom goed werkende koolmonoxidemelders op in huis. Een koolmonoxidemelder geeft een luid signaal af bij een te hoge concentratie koolmonoxide.

Extreem weer

Extreme hitte, flinke regen, onweersbuien of heftige sneeuwval. Het weer gaat ieder jaar alle kanten op in Nederland. Daarom is het belangrijk om te weten wat je moet doen bij extreme weersomstandigheden. Het KNMI verstrekt de weersverwachtingen en geeft indien nodig per provincie of regio waarschuwingen voor gevaarlijk weer. Als er extreem weer op komst is, dan geeft het KNMI een waarschuwing via radio, tv, knmi.nl en @KNMI.

Altijd in huis

Het is belangrijk dat je jezelf twee dagen kunt redden. Zorg daarom dat je het volgende altijd in huis hebt:

  • contant geld voor bijvoorbeeld boodschappen
  • 2 liter water per persoon
  • kaarsen of een zaklamp
  • een eerstehulpdoos
  • warme dekens

Belangrijke telefoonnummers en
websites

Als elke seconde telt
Politie, ambulance, brandweer
Algemeen alarmnummer 112

In niet-levensbedreigende situaties
Geen spoed, wel politie 0900 – 8844
Geen spoed, wel brandweer 0900 – 0904
Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000

Alleen voor doven en slechthorenden
Spoed 0800 – 8112
Geen spoed, wel politie 0900 – 1844

Storingsnummers
Drinkwater 0800 – 0359
Gas en stroom 0800 – 9009

NL-Alert

NL-Alert wordt ingezet bij bedreigende situaties, zoals een grote brand, explosiegevaar of noodweer. Via NL-Alert ontvang je informatie over de situatie en krijg je advies over wat je het beste kunt doen. In een NL-Alert staat ook waar je meer informatie kunt vinden.
NL-Alert staat tegenwoordig standaard op bijna elke mobiele telefoon. Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij.