Door naar de hoofd inhoud

Vragen over Oekraïne

Op 24 februari vielen Russische strijdkrachten Oekraïne binnen. Deze gebeurtenis roept veel vragen op. Op deze pagina bundelen we informatie over dit onderwerp. Je vindt hier links naar landelijke sites van onder meer de Rijksoverheid en antwoorden op veel gestelde vragen.

Deze pagina is met name voor de gemeenten in IJsselland ter ondersteuning bij vragen van inwoners over onderwerpen die gerelateerd zijn aan de situatie in Oekraïne. Voor het laatst bijgewerkt op 28 maart.

Algemeen

Waar vind ik algemene informatie over de situatie in Oekraïne?

Algemene informatie over de situatie in Oekraïne en informatie over bijvoorbeeld standpunten van het kabinet, Kamerstukken en veel gestelde vragen staan op de site van de Rijksoverheid.

Waar vind ik meer informatie voor gemeenten?

De oorlog in Oekraïne heeft ook gevolgen voor Nederlandse gemeenten. Dat kan gaan om opvang van vluchtelingen door gemeenten en particulieren, ondersteuning van Oekraïners en Russen die momenteel in Nederland verblijven, risico’s voor digitale veiligheid en economische sancties voor Russische bedrijven. Op het VNG forum staat een rubriek Oekraïne met veel informatie, inclusief veel gestelde vragen. Zie ook de handreiking Particuliere Opvang Oekraïners

Hoe werkt het inschrijven van Oekraïners in de BRP?

Veel mensen die uit Oekraïne zijn gevlucht voor het oorlogsgeweld, melden zich nu en de komende tijd bij gemeenten. Op deze pagina van de Rijksoverheid vind je informatie over de inschrijving van deze mensen in de Basisregistratie Personen (BRP) en hoe gemeenten daarmee om kunnen gaan. Ook vind je hier antwoorden op veelgestelde vragen.

Hoe herken ik nepnieuws?

Op de site van de Rijksoverheid vind je uitgebreide informatie over het herkennen van nepnieuws (desinformatie) en een checklist.

Voorbereiden

Wat kun je doen bij technologische storingen?

Op de website van Veiligheidsregio IJsselland vind je tal van tips, adviezen en verwijzingen naar handige websites

Zijn jodiumtabletten altijd nodig of effectief?

Nee, jodiumtabletten zijn alleen effectief bij een kernongeval, niet bij een kernwapenaanval. Daarbij werken jodiumtabletten alleen voor bepaalde leeftijdsgroepen en voor een korte duur. Ook heeft het geen zin om preventief jodiumtabletten te slikken.

Gaat de overheid jodiumtabletten distribueren?

Nee, we gaan nu geen extra jodiumtabletten distribueren. De situatie in Oekraïne geeft geen extra aanleiding om tabletten in huis te halen. Daarbij dienen jodiumtabletten enkel te worden ingenomen na een besluit van de minister. Nadat er een mogelijk incident heeft plaatsgevonden, is er nog voldoende tijd om tot jodiuminname over te gaan. Lees hierover meer op de website van de Rijksoverheid via deze link

Waar bevinden zich schuilkelders in onze regio?

In Nederland zijn er geen openbare schuilkelders meer. Volgens deskundigen is de kans klein dat we (nucleaire) schuilkelders nodig hebben.

Hoe kan ik me voorbereiden op een crisis?

De Nederlandse overheid biedt allerlei informatie over hoe je je kunt voorbereiden op een crisis. Die algemene tips en adviezen gelden ook nu. Er gelden geen extra adviezen vanwege de actualiteit. De informatie is altijd beschikbaar op de website crisis.nl.

Helpen

Ik wil iets doen voor Oekraïnse vluchtelingen. Waar vind ik informatie?

Op de site van Stichting Vluchtelingenwerk Nederland lees je hoe je een bijdrage kunt leveren. Je vindt ook meer informatie op de website van RefugeeHelp, het online startpunt voor  Oekraïense vluchtelingen en iedereen die zich voor hen wil inzetten. Herken je psychische klachten bij vluchtelingen of misschien wel bij jezelf? Bekijk dan deze folder van Pharos.

Ik wil iets doen voor huisdieren van Oekraïnse vluchtelingen. Waar vind ik informatie?

Op de site van Hulp voor dieren uit Oekraïne lees je hoe je een bijdrage kunt leveren.

Wat zijn de eisen voor een gastgezin voor alleenreizende Oekraïense kinderen?

Oekraïense kinderen die zonder hun ouders naar Nederland zijn gevlucht, komen in een gastgezin. Het is belangrijk dat het gastgezin voor deze kinderen een veilige plek is. Daarom bekijkt de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) of dat inderdaad zo is. De RvdK roept gemeenten op om deze kinderen in beeld te krijgen en gegevens over de gastgezinnen door te geven aan de RvdK in hun regio.