twee mensen omarmt

Straatpraat: klimaatverandering

In de rubriek Straatpraat vragen we mensen naar hun mening over een actueel onderwerp. In juli waren we op de tropisch warme Blauwvingerdagen in de Zwolse binnenstad. Een perfecte locatie en temperatuur om het vakantievierende publiek te vragen wat zij vinden van klimaatverandering.

vrouw Lizet op kruk

Lizet uit Hasselt lijkt weinig last te hebben van de hitte. Ze is actief in het ZwolleFonds en van daaruit nauw betrokken bij de organisatie van de Blauwvingerdagen. “Best een lastig onderwerp, klimaat-verandering. Er zijn zoveel meningen over.

De kinderen leren we het al vroeg

Van groepen die beweren dat de wereld zo ongeveer vergaat tot wat meer nuancering in bijvoorbeeld tijdschriftartikelen die je leest. Er is wel wat aan de hand, dat is wel duidelijk. Je ziet het ook aan planten en bloemen.” Thuis gaan Lizet en haar gezin bewust en duurzaam om met water en energie. “Kort douchen, de plantjes in de tuin niet ‘lui’ maken door te snel te sproeien, zonnepanelen en de verwarming in de slaapkamers uit. Ook de kinderen hebben we dat al vroeg geleerd. Ze zijn daar helemaal aan gewend”

Zwolse Asli vindt de tropische temperaturen heerlijk en kan er goed tegen. “Dat komt denk ik door mijn Turkse achtergrond”, lacht ze. “Voor het milieu is de klimaat-verandering minder, maar voor mij is het heel goed!”

Meer drinken en goede zonnebrandcrème

In haar buurt is het rustig deze dagen. “Bijna iedereen blijft binnen met de gordijnen dicht en de zonwering naar beneden. Sommige mensen vinden het lastig dat ze geen buitenkraan hebben om de planten water te geven.” Wat voor maatregelen neemt Asli zelf om zich te beschermen tegen de zon en de hitte. “Meer water drinken, watermeloen eten en natuurlijk is een goede zonnebrandcrème onmisbaar. Ik gebruik factor 50.”

Jan en Erna, afkomstig uit de regio Nijmegen, vieren vakantie in Ommen. “We houden ook van Griekenland, maar kiezen er bewust voor minder te vliegen. Bovendien is het hier nu net zo warm.”

Meer bereiken met kleine stapjes

Beiden zijn ervan overtuigd dat er wat moet gebeuren. Jan: “Maar dat vraagt nogal wat. En van maatregelen die nu worden genomen weet je vaak nog niet eens of dat wel de meest milieuvriendelijke oplossing is. Naar mijn idee bereik je het meest in kleine stapjes.” Jan en Erna maken zich wel zorgen over het klimaat en proberen in ieder geval zelf bewuster en duurzamer te leven. “Dat lukt de ene keer beter dan de andere, maar we doen ons best. Onder andere door geen of minder vlees te eten en wat vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Ook proberen we duurzamer met spullen om te gaan. Niet zomaar wat kopen en dan weer weggooien, maar eerst nadenken of je het echt nodig hebt.” Tot slot nog even een vraag over de tips en adviezen van de overheid bij extreme hitte. Het antwoord is duidelijk. “Belachelijk! Dat kun je allemaal zelf bedenken!”

Met name in de maanden juli en augustus plaatsen we berichten over dit onderwerp op onze website en social media kanalen. Vaak met praktische tips en een verwijzing naar organisaties als Waterschap Drents Overijsselse Delta, waterbedrijf Vitens of de gemeenten. Op de pagina ‘Klimaat’ delen we ervaringsverhalen, samenwerkingen en praktische tips.

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00