Wat te doen bij hitte? 

In de zomerperiode kan de temperatuur in Nederland aardig oplopen. Veel mensen ervaren warm weer als een welkome periode van terras- en strandbezoek; voor anderen kan de hitte een bedreiging zijn voor de gezondheid. Warm weer kan leiden tot klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen huidklachten optreden zoals jeuk en uitslag met blaasjes. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden.
 
Zorg dat u de hitte de baas blijft: drink voldoende, beperk lichamelijke inspanning en zorg voor verkoeling. Hiernaast vindt u tips om ongemak en gezondheidsrisico’s te voorkomen. Weet wat u moet doen als het warm wordt!

Open vuur in de natuur

Als het langere tijd warm en droog is, moeten we met zijn allen extra alert zijn op het ontstaan van brand in de natuur. Dat geldt voor de brandweer, maar uiteraard ook voor de bezoekers van natuurgebieden. Ook in tijden van droogte blijven bezoekers uiteraard welkom om een bezoek te brengen aan de natuur. Wel is het van belang om ons gezonde verstand gebruiken en samen met natuurbeheerders, recreatieondernemers, gemeenten en recreanten alert te zijn en verdachte zaken te melden.

Meer weten over open vuur in de natuur en de kans op een natuurbrand? Klik hier.

Tips

  • Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
  • Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.
  • Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.
  • Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe. Zorg vooral dat ouderen en  kinderen voldoende water drinken.
NL-ALERT

Download de folder warm zomerweer

Aangewezen zwemwaterlocaties

Een overzicht van officieel aangewezen zwemwaterlocaties vindt u op www.zwemwater.nl. Zwem alleen in deze aangewezen zwemlocaties  omdat de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid in de gaten worden gehouden.

Veilig zwemmen in natuurwater

Onze regio is een zeer waterrijk en er zijn veel recreatiegebieden met eigen zwembaden of oppervlaktewater waarin gezwommen mag worden.  Volop waterpret dus! 

Tijdens het badseizoen (in Nederland 1 mei tot 1 oktober) worden de officieel aangewezen zwemplekken regelmatig onderzocht op verontreinigingen. Het meetpunt ligt op de plaats waar de meeste zwemmers worden verwacht óf waar het risico op verontreiniging het grootst is. Alle locaties worden minimaal 1 keer per maand onderzocht en de locaties die een aanvaardbare of slechte zwemwaterkwaliteit hebben 1 keer per 2 weken.

Zwemmen in rivieren en kanalen? Levensgevaarlijk!

Het is levensgevaarlijk om te zwemmen in rivieren en kanalen. De drie grootse risico’s zijn: waterdiepte, stroming en scheepvaart. Het water ziet er op het oog misschien veilig uit, maar is niet om pootje in te baden of te zwemmen. Door de scheepvaart en de stroming is de bodem onder water steeds in beweging. Het water kan daardoor plotseling een stuk dieper worden en door het troebele rivierwater is dat niet te zien. Naast de gewone stroming zijn er gevaarlijke onderstromen en kunnen er zich draaikolken voordoen. Bovendien levert scheepvaart nog een extra gevaar op. Vanaf een binnenvaartschip bent u als zwemmer nauwelijks zichtbaar en zo’n schip kan niet zomaar uitwijken of vaart minderen. Daarnaast kunnen grote schepen een enorme zuiging veroorzaken, ook in het water tussen de kribben waardoor zwemmers in de rivier getrokken worden.

Zwemmen verboden? Dat is dan 140 euro

Tot slot is zwemmen op veel plaatsen ook verboden. Waaghalzen riskeren een boete van 140 euro als er toch gezwommen wordt in de in de vaarweg van rivieren en kanalen of in de buurt van een bruggen, sluizen, stuwen of ballenlijnen. Meer weten? Kijk op de website van Rijkswaterstaat.

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00