Veilige decembermaand

December is een gezellige feestmaand met onder andere sinterklaas, kerstborrels, kerstdiners, carbid en vuurwerk. Naast heel veel gezelligheid, is december helaas ook een maand van veel ongelukken met omvallende kaarsen, kerstbomen die vlam vatten, brandwonden bij het gourmetten of vuurwerkongelukken. Jaarlijks krijgt de brandweer duizenden meldingen van brand in woning en melden bijna 10.000 mensen zich met brandwonden bij de spoedeisende hulp. Sta daarom ook dit jaar weer even stil bij de veiligheidsrisco's, zodat jij kunt genieten van een gezellig en veilig feest.

Kerstverlichting & -diner

Zorg met kerstversiering voor moeilijk brandbare versiering en gebruik tijdens de feestdagen een kunstkerstboom. Een kunstkerstboom is namelijk brandveiliger dan een echte kerstboom. Het is ook belangrijk dat de boom stevig staat en niet op korte afstand van een nooduitgang. Let er ook op dat je een kerstboom koopt die niet te groot is voor de kamer en gebruik geen natuurlijk dennengroen als kerstversiering.
Met gourmetten of fonduen is het belangrijk dat het stel op een onderblad staat dat niet brandbaar is en bij voorkeur ook geen opstaande randen heeft. Let ook op het gevaar van losse kledingstukken bij open vuur.

Wat kan ik doen om voorbereid te zijn?

Hieronder een aantal tips voor het veilig versieren van je huis:

 • Goede versiering is moeilijk ontvlambaar. Het KEMA-keurmerk geeft aan dat de versiering brandveilig is. Bij twijfel kun je de versiering beter niet aanschaffen.

 • Hang versieringen zo op dat niemand er tegenaan kan lopen.

 • Zorg ervoor dat versieringen niet in aanraking kunnen komen met verlichting en apparaten die warm worden.

 • Hang versieringen op met ijzerdraad, dan valt het bij brand niet snel naar beneden.

 • Controleer voor gebruik of de bedrading onbeschadigd is;

 • Gebruik een onbeschadigd verlengsnoer en leg dat zo neer dat niemand erover kan struikelen;
  Plak bekabeling die over de vloer loopt met stevige tape vast.

 • Rol kabelhaspels bij gebruik altijd helemaal af;
  Koppel geen verlengsnoeren aan elkaar.

 • Plaats verlichting die warm wordt nooit in de buurt van licht ontvlambare materialen.

 • Schakel de verlichting altijd uit wanneer je weggaat of gaat slapen.

BOCK-campagne

Sinds 2018 sluit Veiligheidsregio IJsselland aan bij de BOCK-campagne. Carbidschieten is een prachtige en gezellige traditie op Oudjaarsdag (met in Drenthe een UNESCO-status). Deze willen we graag behouden voor de komende generaties. Daarbij is het van groot belang dat het carbidschieten op een veilige manier gebeurt.

De populariteit van het carbidschieten is, sinds de invoering van de nieuwe vuurwerkwet in 2014, sterk toegenomen. En daarmee in eerste instantie ook het aantal slachtoffers met ernstige brandwonden. Met de campagne ‘Wie is de Bewust Oplettende Carbid-Knaller (BOCK)’? is dit aantal vanaf 2015 weer afgenomen.
Er gebeuren helaas nog steeds ongelukken bij het carbidschieten. Veel van deze ongelukken gebeuren door het schieten met een deksel. Daarom vragen wij in de campagne van 2019 extra aandacht voor tip 2 van de BOCK: bescherm jezelf! Een echte BOCK heeft doppen op!

 

Ga voor meer informatie naar www.wieisdebock.nl

De vijf BOCK-tips:

 • Bereid je goed voor – informeer tijdig bij je gemeente naar de voorwaarden en vergunningen;
 • Bescherm jezelf – gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril;
 • Gebruik goed materiaal – gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet met een plastic bal in plaats van met een melkbus deksel en zorg dat de bus niet achteruit kan schieten;
 • Ontsteek het carbid veilig – ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op een bus zitten en zorg dat het publiek op veilige afstand staat;
 • Zorg voor EHBO – zorg dat er voldoende blusmiddelen aanwezig zijn, zodat je goed kunt handelen mocht er toch iets verkeerd gaan.

Vuurwerk

Vuurwerk... veel mensen vinden het prachtig en kunnen hier het hele jaar naar uitkijken. Toch vallen iedere jaarwisseling onnodig gewonden door vuurwerk. De meeste ongelukken komen doordat mensen het vuurwerk niet op de juiste manier afsteken of niet de juiste hulpmiddelen gebruiken. Maar niet alleen voor degene die zelf vuurwerk afsteekt is dit gevaarlijk, ook als omstander loop je risico. Met behulp van de vuurwerktips van 4vuurwerkveilig kun je je goed voorbereiden om ongelukken met vuurwerk te voorkomen.

Meer weten over het veilig afsteken van vuurwerk? Ga dan naar de website van Brandweer Nederland.

Test jouw kennis over vuurwerk!

Test jouw kennis over vuurwerk!

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00