Door naar de hoofd inhoud

Nieuws

Liveblog: Grote woningbrand Manegestraat Deventer (gesloten)

14 mei 2024

Dinsdagmiddag rond half 2 zijn wij gealarmeerd voor een grote woningbrand aan de manegestraat in Deventer. Via dit liveblog zijn de ontwikkelingen te volgen.

Zeer grote brand Tjalkstraat Raalte

11 mei 2024

Vrijdagavond omstreeks kwart voor elf zijn wij gealarmeerd voor een brand aan de Tjalkstraat in Raalte.

Brandweer doneert duikapparatuur aan Stichting Waterlicht

1 mei 2024

Een tweede leven voor de duikapparatuur van de brandweer. Woensdag 1 mei overhandigde Veiligheidsregio IJsselland haar oude duikapparatuur aan Stichting Waterlicht. Met dit materiaal biedt de stichting zwem- en duiklessen aan voor (oud-) hulpverleners van onder andere brandweer, politie, zorgsector en Defensie.

Liveblog: GRIP 1 zeer grote brand Tjalkstraat Raalte (gesloten)

25 april 2024

Donderdagochtend 25 april rond 10.00 uur zijn wij gealarmeerd voor een grote brand in Raalte. De brandweer was opgeschaald naar GRIP 1. Om 11.30 werd het sein brand meester gegeven en zijn we afgeschaald naar GRIP 0.

Christy: helpt als stagiair bij Facilitair

22 april 2024

Christy, is van 16 oktober tot 26 april stagiaire bij Veiligheidsregio IJsselland en laatstejaars student Facilitair Leidinggevende aan Landstede in Zwolle.

Studenten Journalistiek Windesheim leren van Officier van Dienst Communicatie

19 april 2024

Welke vragen stel je bij een incident aan een Officier van Dienst Communicatie? En op welke vragen krijgt een journalist niet altijd het gewenste antwoord? Eerstejaars studenten Journalistiek van Hogeschool Windesheim maakten vrijdagochtend 19 april in de brandweerkazerne van Zwolle kennis met de OvD’en Communicatie van Veiligheidsregio IJsselland.

Bart: in balans tussen drie belangrijke rollen

18 april 2024

Bart is functioneel beheerder Corsa en kwartiermaker van #VetVeilig. Daarnaast heeft hij ook nog een piketfunctie als hoofd informatie geneeskundige zorg (HIN-GZ).

Brandweer oefent op afdeling Dimence groep

17 april 2024
brandweer bij pand Dimence

Voor brandweerploegen is het bijna onmogelijk om alles te weten van het verzorgingsgebied. Vaak worden bepaalde locaties alleen bezocht bij een alarmering. Op 22 maart en 5 april oefenden onze uitrukploegen en de BHV-organisatie van de Dimence Groep op het Brinkgreventerrein.

Zeer grote brand aan de Blikman Kikkertweg in Lemele

13 april 2024
Kaart van regio IJsselland

Omstreeks 16:00 uur zijn we gealarmeerd voor een grote brand in een schuur aan de Blikman Kikkertweg in Lemele, onderdeel van de gemeente Ommen. De brandweer heeft opgeschaald naar zeer grote brand. Er zijn meerdere eenheden ter plaatse. Woordvoering is ook aanwezig.

Tijd voor een feestje!

10 april 2024

Het voorjaar staat weer voor de deur. Dat betekent dat het weer tijd is voor een straatfeest, de buurtbarbecue, diverse festivals en andere evenementen.

Grote brand Westdorplaan, Raalte

9 april 2024
Kaart van regio IJsselland

Dinsdagnacht 9 april omstreeks 02:45 uur werden we gealarmeerd voor een brand in een schuur aan de Westdorplaan in de gemeente Raalte. De brandweer heeft opgeschaald naar grote brand. Er zijn meerdere eenheden ter plaatse. Woordvoering is ook aanwezig.

Grote stalbrand De Meene, Holthone

8 april 2024

Maandagavond 8 april omstreeks 21:00 uur werden we gealarmeerd voor een brand in een stal aan de Meene in Holthone, gemeente Hardenberg. De brandweer heeft opgeschaald naar grote brand. Er zijn meerdere eenheden ter plaatse. Omstreeks 22.00 uur is het sein brandmeester gegeven.

Voorstel voor extra impuls brandweerzorg in IJsselland

28 maart 2024

De brandweerzorg staat er in IJsselland goed voor, maar heeft ook aandachtspunten. Daarom willen we als veiligheidsregio investeren in onze brandweerorganisatie. Om zo als hulpverleningsorganisatie ook in de toekomst de gewenste dienstverlening te blijven leveren. Het algemeen bestuur van Veiligheidsregio IJsselland, bestaande uit de burgemeesters van alle elf gemeenten, stemde daarom op woensdag 27 maart in met de voorstellen die dit mogelijk maken.

Paasvuur, hoe organiseer je dit veilig?

26 maart 2024

Het aansteken van een Paasvuur is een oude traditie die in veel delen van Europa voorkomt. Zo ook in onze regio. Het ontsteken van een Paasvuur brengt een gevoel van saamhorigheid, maar brengt ook risico’s met zich mee.

Heb jij al een noodpakket?

18 maart 2024

Bij een ramp is er geen tijd meer om naar de winkel te gaan. Heb jij genoeg eten in huis om het een paar dagen uit te houden? Kun je voor warmte en licht zorgen als er geen stroom is? Met een noodpakket heb je altijd de juiste spullen in huis in geval van nood.

Keuzedeel brandweerondersteuning voor mbo-studenten

14 maart 2024
Brandweeroefening blussen

De mbo-instellingen Landstede MBO en Deltion in Zwolle hebben in samenwerking met Veiligheidsregio IJsselland en Stichting Brandweeropleidingen BOGO het keuzedeel ‘Verdieping brandveiligheid en ondersteunen van de brandweer’ voor mbo-studenten ontwikkeld. Met dit specifieke lesprogramma willen de partners een aantrekkelijk keuzedeel aanbieden, om de bekendheid met de taken van de brandweer en de instroom van potentieel brandweerpersoneel te vergroten.

Explosieve ontbranding in woning Hardenberg

12 maart 2024

Dinsdagmiddag 12 maart omstreeks 16.50 uur heeft er een explosieve ontbranding plaatsgevonden in een tussenwoning aan de Hofweg in de gemeente Hardenberg. De explosie is ontstaan in de kruipruimte van de woning.

Ga slim om met je batterijen

1 maart 2024
Batterijen

Lithium-ion batterijen zitten in meer apparaten dan je denkt. Denk aan je mobiele telefoon, een boormachine of auto. Maar ook in speelgoed en elektrische tandenborstels zijn deze batterijen te vinden. Hoe ga je slim om met lithium-ion en wat doe je als het misgaat?

Jan: geboren in het uniform

29 februari 2024

Jan is adviseur risicobeheersing, officier van dienst communicatie (woordvoerder) en coördinator bij het team Collegiale Ondersteuning.

Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight “Volgdag Jan” laat Jan zien wat zijn werk inhoudt.

Liveblog: GRIP 1 Grote brand Fletcher hotel Steenwijk. (Brand is onder controle 13:50 uur)

26 februari 2024

Maandagmiddag 26 februari februari zijn wij omstreeks 11:50 uur gealarmeerd voor een grote brand Fletcher hotel Steenwijk. De brandweer heeft opgeschaald naar GRIP 1. Voorlichting is aanwezig.

Jaaroverzicht GHOR 2023

13 februari 2024

In 2023 zijn GHOR-functionarissen ingezet bij verschillende incidenten en (niet) acute situaties zoals branden, incidenten met gevaarlijke stoffen, uitval nuts en hoogwater. Ook waren er andere incidenten die veel impact hadden, zoals twee verkeersongevallen, een steekpartij en twee ongevallen bij kinderdagverblijven. Alle incidenten waarbij GHOR-functionarissen betrokken zijn, vind je in dit jaaroverzicht.

2023: Grip op kwaliteit

12 februari 2024

We blikken terug op 2023 met ons publieksjaarverslag. Zo hadden we op 7 februari ons eerste GRIP incident op de A28, op 21 maart openden we de grootste meldkamer van Nederland en sinds 25 november zijn wij een 112-bomenbos rijker. Dit en meer lees je in het publieksjaarverslag.

Verhuizing tijdelijke brandweerkazerne Heino

9 februari 2024

Vanaf zaterdag 10 februari gebruikt de brandweer het pand aan de L.J. Costerstraat 27-M in Heino als tijdelijke brandweerkazerne.

Liveblog: GRIP 1 Grote brand Fabriekswijk De Krim (gesloten)

8 februari 2024

Donderdag middag 8 februari werden wij omstreeks 15.00 uur gealarmeerd voor een grote brand in een bedrijfspand aan de Fabriekswijk in De Krim. De brandweer heeft opgeschaald naar GRIP 1. Om 23:23 werd het sein brandmeester gegeven. Korpsen uit Coevorden, Hardenberg, Gramsbergen, Wesepe en Slagharen assisteerden de brandweer van De Krim.

Brandweer in nieuw operationeel uniform

5 februari 2024
Brandweeruniform

De brandweermedewerkers in IJsselland hebben sinds kort een nieuw operationeel uniform. Deze nieuwe, herkenbare blauw met rode kleding is landelijk ontwikkeld. In tegenstelling tot de oude kazernekleding, mag het nieuwe uniform ook gebruikt worden voor een aantal laag-risicotaken zoals dienstverlening, liftopsluitingen of reanimaties.

‘Mooie inbreng van nieuwe generatie’ door samenwerking mbo-studenten Landstede Groep en Veiligheidsregio IJsselland

2 februari 2024

Mbo-studenten van Landstede MBO en mbo Menso Alting Zwolle werkten de afgelopen maanden aan opdrachten van Veiligheidsregio IJsselland. Samen met hun docenten waren zij op het hoofdkantoor in Zwolle te gast voor het excellentieprogramma Brainboost van de Landstede Groep. Van elkaar leren en je kracht ontdekken stond daarbij centraal.

Brandweerkazerne Heino tijdelijk aan Zwolseweg

2 februari 2024

De brandweerkazerne van Heino is tijdelijk gevestigd aan de Zwolseweg 2 in Heino. Het pand, de voormalige garage Lindeboom, is vanaf 1 februari in gebruik door de brandweer.

Rob: het onvoorspelbare geeft mij energie

1 februari 2024

Rob is specialist operationele voorbereiding, brandonderzoeker en hij heeft een piketfunctie als Officier van Dienst.

Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight “Volgdag Rob” laat Rob zien wat zijn werk inhoudt.

Kennissessie brandveiligheid voor gemeenten

18 januari 2024

Wat zijn de huidige eisen van het Bouwbesluit (Bb) voor brandcompartimentering, vluchtroutes, materiaalgedrag en brandoverslag? En welke relevante wijzigingen zijn er op het gebied van brandveiligheid te verwachten in het Besluit bouwwerken en leefomgeving (Bbl) vanaf 1 januari 2024?

Extra toegankelijkheidsfuncties in NL-Alert app

15 januari 2024

De NL-Alert app biedt extra functies die NL-Alert duidelijker maken voor mensen die doof, slechthorend, blind of slechtziend zijn.

Crisisorganisatie Veiligheidsregio IJsselland zichtbaar in groen

9 januari 2024

De crisisorganisatie van Veiligheidsregio IJsselland beschikt sinds kort over groene voorrangsvoertuigen met blauw-witte striping. De bestuurders zijn officieren van dienst Bevolkingszorg en Communicatie. Hun taken binnen de crisisorganisatie liggen op het terrein van opvang en verzorging van mensen tijdens (brand)incidenten, rampen of crises en informatie verstrekken aan publiek en pers.

Wees voorbereid op de koude stormmaand januari

9 januari 2024

Januari is gemiddeld de koudste maand in Nederland en dan kunnen we te maken krijgen met extreem weer. Hoe kun je je erop voorbereiden als het weer ineens omslaat?

CO-vergiftiging: Herken de signalen en voorkom een vergiftiging

8 januari 2024

Elk jaar sterven in ons land mensen aan een CO-vergiftiging. Ook belanden 200 mensen hierdoor in het ziekenhuis. Met name in het stookseizoen vraagt de brandweer aandacht voor het ophangen van CO-melders in huis en het herkennen van symptomen.

Oefening op locatie Veldzicht

2 januari 2024

Dinsdag 19 december oefenden de leden van het CoPI (Commando Plaats Incident) samen met veldeenheden van de politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening bij het Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht in Balkbrug.

Jaarwisseling ’23-’24: beheersbaar en sfeervol

1 januari 2024
sterretje jaarwisseling

We kijken terug op een voor de brandweer beheersbare jaarwisseling. De brandweer in IJsselland is vanaf 31 december 0.00 uur tot 1 januari 8.00 uur 47 keer uitgerukt voor incidenten.

Veilige jaarwisseling 2023/2024 doen we samen

28 december 2023

De jaarwisseling van 2023/2024. Voor veel mensen een feestelijke avond en nacht. Op welke manier je de jaarwisseling ook viert, sta bewust stil bij de veiligheidsrisico’s en denk aan de veiligheid en gezondheid van anderen in je omgeving. Zo kunnen we met elkaar genieten van een gezellige en veilige jaarwisseling.

BOCK-campagne voor veilig carbidschieten is afgetrapt!

11 december 2023

Op Oudejaarsdag mag je ook op veel plekken in IJsselland carbidschieten. Een prachtig gebruik tijdens de jaarwisseling. Het zorgt voor veel gezelligheid en plezier. Je houdt het gezellig door vooral veilig te schieten. Daarom is vandaag, maandag 11 december, de jaarlijkse Wie is de BOCK-campagne afgetrapt. De BOCK (Bewust Oplettende Carbid-Knaller) is de persoon die toekijkt op een veilig verloop van het carbidschieten.

NL-Alert testbericht op maandag 4 december

1 december 2023

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over noodsituaties. Op maandag 4 december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit in heel Nederland. Zo kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Je ontvangt NL-Alert op je mobiele telefoon. Let wel op: als je oordopjes of een koptelefoon gebruikt dan kan het NL-Alert luid binnenkomen.

Veiligheidsregio IJsselland plant 112-bomenbos

28 november 2023
Groep mensen staan juichend, met een schop in de hand, bij het nieuwe bos.

Kuinre is 112 bomen rijker. Deze bomen zijn zaterdag 25 november geplant door collega’s en familie van Veiligheidsregio IJsselland. Met dit symbolisch aantal compenseert de organisatie een deel van haar CO2-uitstoot. Na een gezellige ochtend hard werken staat er nu een 112-bomenbos.

Vitaal en Veilig Thuis dag 2023

23 november 2023

Op 20 november heeft WijZ Welzijn, in samenwerking met de Gemeente Zwolle, voor de derde keer de Vitaal & Veilig Thuis Dag georganiseerd. Brandweer IJsselland is een belangrijke partner en ook wij waren hierbij aanwezig.

Joep: mijn werk doet ertoe

23 november 2023

Joep is specialist risicobeheersing en daarnaast heeft hij een piketfunctie als informatiemanager CoPI.

Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight “Volgdag Joep” laat Joep zien wat zijn werk inhoudt.

Ketentesten in IJsselland voor Omgevingswet

16 november 2023

Samenwerken in IJsselland op vergunningen betekent afspraken maken en elkaar kennen. Vanaf 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Met ketentesten wordt in de regio IJsselland toegewerkt naar die datum en de periode daarna.

Feestelijke opening brandweerkazerne Diepenveen

13 november 2023
openingshandeling burgemeester en commandant kazerne Diepenveen

De Diepenveense brandweer heeft een nieuwe, duurzame brandweerkazerne. Het nieuwe pand werd zaterdag 11 november feestelijk geopend door burgemeester Ron König. Omdat de vorige brandweerkazerne in Diepenveen niet meer aan alle eisen voldeed, is de nieuwbouw gelijk goed aangepakt.

Drieluik oefening in Raalte

7 november 2023

Werkgroep MOTO, multidisciplinair opleiden, trainen en oefenen, organiseerde samen met gemeente Raalte en Booijink Veevoeders een groots en meeslepende oefening op zaterdag 8 juli 2023. Middenin het centrum van Raalte. Op 7 en 8 november oefent gemeente Raalte nog eens over wat er op het gemeentehuis gebeurt tijdens een groter incident.

Wervingscampagne vrijwilligers levert ruim 100 sollicitanten op

6 november 2023

De wervingscampagne ‘Jouw extra uitdaging in de buurt’ heeft 117 sollicitaties opgeleverd. En op dat resultaat zijn wij ontzettend trots! Zoveel mensen in IJsselland die zich willen inzetten voor een veilige samenleving.

Ineke: Ik ben een verbinder

2 november 2023

Ineke Bruinsma is HRM adviseur bij zowel de Veiligheidsregio IJsselland als GGD IJsselland. Daarnaast is zij in opleiding voor Officier van Dienst Communicatie.

Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight “Volgdag Ineke” laat Ineke zien wat haar werk inhoudt.

Veiligheidsregio’s starten campagne Veilige, Warme Winter

1 november 2023
Stoken: alleen schoon en droog loofhout

Vanaf november starten de vijf veiligheidsregio’s in Overijssel en Gelderland met de campagne Veilige, Warme Winter. De veiligheidsregio’s hebben de campagne in samenwerking ontwikkeld en richt zich op drie onderwerpen: veilig stoken, de december feestmaand en het voorkomen van CO-vergiftiging.

Veiligheidsregio IJsselland ontvangt opnieuw certificaat CO2-Prestatieladder

23 oktober 2023

Na een succesvolle audit ontvangt Veiligheidsregio IJsselland wederom het certificaat CO2-Prestatieladder. Normec, de auditor, bekeek de uitstoot en reductie van het jaar 2022 van de gehele organisatie. Het behalen van het certificaat betekent dat we goed op weg zijn om de CO2-uitstoot te verminderen.

Kristan: “het is zoveel meer dan brand blussen”

19 oktober 2023

Kristan is aspirant manschap bij Brandweer Zwartsluis en scheepsmonteur bij Scheepstechniek Arjan Rigterink Zwartsluis

Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight “Volgdag Kristan” laat Kristan zien wat zijn werk inhoudt.

Check, Koop, Plak

9 oktober 2023

Sinds 2022 zijn rookmelders verplicht op elke verdieping in huis. Steeds meer mensen hebben rookmelders in huis, dat is goed om te zien. Want rookmelders redden levens! Als het alarm afgaat van de rookmelders, dan heb je nog drie minuten de tijd om te vluchten.