Nieuws
Elektrische apparaten; houd ze in de gaten!

Elektrische apparaten zijn een belangrijke oorzaak van woningbranden. De brandweer rukt jaarlijks duizenden keren uit voor een woningbrand. Soms is er alleen materiele schade. Helaas vallen er ieder jaar honderden gewonden en tientallen dodelijke slachtoffers.
Liveblog: Woningbrand Gemeenteweg Staphorst (gesloten)

Donderdagmiddag 31 augustus is brand in een woning uitgebroken aan de Gemeenteweg in Staphorst. De brandweer heeft opgeschaald naar GRIP-1. Om 13.30 uur werd het sein brand meester gegeven. De oorzaak van de brand is nog onbekend.
Victoria: manusje van alles

Victoria is juridisch adviseur en functionaris gegevensbescherming.
Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight “Volgdag Victoria” laat Victoria zien wat haar werk inhoudt.
IJsselland gaat door met schone en duurzame brandstof (HVO)

Na de succesvolle pilot gaat Veiligheidsregio IJsselland door met het gebruik van HVO-brandstof voor de drie vaste brandstoftanks. Dit is de meest duurzame brandstof. Daarmee nemen we stapsgewijs afscheid van diesel en verlagen we onze CO2-uitstoot.
Lancering #VetVeilig the game bij basisschool De Wieden

Dinsdag 11 juli stond voor de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Wieden in het teken van #VetVeilig the game. Zij speelden als allereerste in Nederland het nieuwe spel: ‘De foto’. Samen met TikTokker meester Stefan, diverse hulpverleners én leraren ontdekten leerlingen de risico’s van sexting en hoe om te gaan met persoonlijke foto’s en berichten.
Code oranje vanwege zware windstoten

Vanochtend komen in Overijssel zware windstoten voor. In het noordelijke deel van onze regio geldt daarom code oranje. In het overige deel geldt code geel. Elders in Nederland geldt zelfs code rood, onder andere in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland. Daar komen zeer zware windstoten voor van 100-120 km/u. In de eerste helft van de middag neemt de wind weer af. De wind waait uit het westen.
Overgang naar nieuw soort blusschuim

In de komende jaren moeten brandweerkorpsen al het blusschuim dat fluor bevat vervangen door nieuwe soorten blusschuim zonder fluor. Fluor in blusschuim is namelijk niet meer toegestaan, net zoals PFAS. Maar wat betekent deze overgang naar het nieuwe blusschuim eigenlijk in de praktijk?
Hitte en droogte

Weer of geen weer; extreme hitte vindt bijna niemand fijn. Bij risicogroepen, zoals senioren, kinderen en chronisch zieken, kan deze hitte zelfs voor ernstige gezondheidsklachten zorgen.
Leren van crises tijdens oefeningen actiecentra

‘Uitval telecom en een aangekondigde protestactie in de binnenstad van Zwolle’. De briefing voor crisisfunctionarissen was kort maar krachtig. Op bestuurlijk en operationeel niveau kwamen tijdens de oefeningen van de actiecentra op 15, 16 en 19 juni diverse dilemma’s en acties aan bod. Een mooie gelegenheid om samen te werken en van elkaar te leren.
Brandweercollega’s landelijk herdacht

Vandaag herdacht de brandweer de brandweercollega’s die vanaf 1945 zijn omgekomen tijdens of door hun werk voor de brandweer. De jaarlijkse herdenking van de omgekomen brandweercollega’s was bij het nationaal monument vond bij het monument in Schaarsbergen. De live-uitzending was te volgen op Brandweermonument.
Meer risico op natuurbranden, hoe gaat de brandweer daar mee om?

Het risico op natuurbranden is de afgelopen weken toegenomen. Afgelopen weekend woedde er onder andere een brand in Nationaal Park De Maasduinen bij het Noord-Limburgse dorp Bergen, waarbij zo’n vijf hectare grond verloren ging. Wat betekent dit verhoogde risico voor de rest van de zomer, hoe bestrijdt de brandweer natuurbranden en wat kun jij zelf doen?
Veilig op vakantie: een goede voorbereiding is het halve werk

Eindelijk, tijd voor vakantie! Vrij van je werk, tijd om te genieten en te ontspannen. Blijf je lekker thuis of ga je op reis? Als je op reis gaat, dan is het natuurlijk belangrijk om dat veilig te doen. We geven je deze maand alle tips en informatie om veilig te kunnen genieten.
Je huis verduurzamen? Even vinken voor de veiligheid

We verwachten dat er voor het einde van het jaar 80 miljoen zonnepanelen zijn geïnstalleerd in Nederland. Dat is genoeg voor de stroombehoefte van zo’n 6 miljoen huizen. Maar hoe zit het met de veiligheid van zonnepanelen?
Vandaag NL-Alert testbericht

Op de eerste maandag van juni en december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit. Vandaag, op maandag 5 juni 2023, wordt er dus een testbericht uitgezonden.
Blusrobot voor Brandweer IJsselland

Veilig branden blussen of een pand verkennen als dat voor onze brandweermensen niet mogelijk is. Door bijvoorbeeld instortingsgevaar of extreme hitte. Sinds vandaag kunnen we daarvoor onze nieuwe blusrobot inzetten.
Rode Kruis: waardevolle (vrijwillige) hulp

Het Rode Kruis is op verschillende terreinen actief met ruim 250 vrijwilligers in onze regio. De samenwerking met Veiligheidsregio IJsselland wordt steeds hechter. Zowel in de voorbereiding op als tijdens evenementen en incidenten weten we elkaar te vinden.
Kennissessies brandveiligheid gemeente Zwolle

Medewerkers Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) van de gemeente Zwolle woonden 23 maart, 6 en 13 april in de brandweerkazerne van Zwolle kennissessies brandveiligheid bij.
Geen stroom, geen water, geen gas?

Water, verwarming, licht, internet: vitale voorzieningen horen bij het dagelijks leven. We zijn er zo aan gewend dat alles werkt, dat het uitvallen van één of meer voorzieningen ons flinke overlast kan bezorgen. Daarom is het goed om erop voorbereid te zijn. Weet jij wat je kunt doen als er langere tijd geen stroom, water of gas is?
Doen we het goed of gaat het meestal goed?

Vandaag is het de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Een dag die in het teken staat van het voorkomen van arbeidsongevallen en beroepsziekten. En om dat te verbeteren, zijn we bezig met een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E).
Installeer de 112NL-app op je telefoon

Dringend hulp nodig? Je kunt 112 ook bellen met de 112NL-app. Deze app helpt je om in noodsituaties contact te maken met de meldkamer. Ook als er bijvoorbeeld een storing is bij een telefoonprovider, zoals bij Vodafone op 14 april. Zorg dat je 112 altijd kunt bereiken, installeer de 112NL-app op je telefoon.
UPDATE: Vodafone meldt einde storing – houd 112 bereikbaar

Vodafone meldt dat de storing met mobiel bellen via het bedrijf is verholpen. Dit betekent dat je, ook als je via Vodafone belt, in een noodgeval weer telefonisch contact kan hebben met 112. Gebruik 112 daarom alleen voor acute situaties. 112 werkt, dus het is niet nodig om te bellen om te controleren of contact mogelijk is.
Voorbereiden op evenement als organisator en hulpdiensten

Als organisator van een evenement heb je een evenementenvergunning nodig die je moet aanvragen bij de desbetreffende gemeente. De gemeente bepaalt op basis van jouw aanvraag of de vergunning wordt afgegeven. Vanuit Veiligheidsregio IJsselland is de multi werkgroep evenementenadvisering actief. Wat doen zij?
Sleutelkluizen: hoe komt de brandweer binnen?

De brandweer maakt op dit moment gebruik van sleutelkluizen en sleutelbuizen, om zo snel mogelijk een gebouw in te kunnen. Brandweer Nederland adviseert om de verantwoordelijkheid voor ’toetreding tot gebouwen en terreinen’ bij de eigenaar of gebruiker terug te leggen. Dit betekent dat sleutelkluizen niet langer worden gebruikt en gebouweigenaren een alternatief moeten zoeken.
Merel: informatie gestuurd werken

Merel Jager is informatiespecialist Geo/Bi. Informatiemanagement wordt steeds belangrijker binnen onze organisatie. We baseren steeds meer beslissingen op cijfers en trends: informatie gestuurd werken.
Start evenementenseizoen: tijd voor een feestje!

Het voorjaar staat weer voor de deur. Dat betekent dat het weer tijd is voor het straatfeest, de buurtbarbecue, het dorpsfeest, diverse festivals en andere evenementen.
Nieuw scenario #VetVeilig the game in de maak

Na het succes van de eerste twee scenario’s van #VetVeilig the game, is er nu een nieuw scenario in de maak. Samen met en op verzoek van partners zoals politie, Centrum Seksueel Geweld en GGD IJsselland besteden we aandacht aan het onderwerp sexting. Afgelopen week werden de opnames voor het nieuwe scenario gemaakt. Een belangrijke stap, want hiermee komt de lancering van de nieuwe game weer een stukje dichterbij.
Specialisme Technische Hulpverlening traint in Wezel

Het Specialisme Technische Hulpverlening (STH), team Oost, werd vorig jaar zes keer ingezet. Onder andere in Zutphen en Oldenzaal assisteerden zij de lokale brandweerploegen tijdens hun inzetten bij ingestorte woningen. Het komt enkele keren per jaar voor, maar de impact is groot. Tijdens de jaaroefening in Wezel op 22, 23 en 24 maart oefenden de STH teams op kennis en samenwerking.
Natuurbrandbestrijding: samenwerken en kennis delen

Natuurbranden zijn complex en hebben ontzettend veel impact. Zeker in een dichtbevolkt land als Nederland. Het beheersen en bestrijden van natuurbranden is een landelijk specialisme van de brandweer. Daarbij is het nodig om kennis over natuurbrandbestrijding te bundelen, onderzoek te doen en samen te werken met anderen.
Het Commando Plaats Incident (CoPI) oefent realistische scenario’s in Dalfsen

Bij een grootschalig incident werken (hulp)diensten gecoördineerd met elkaar samen. Dit gebeurt vanuit een centrale plek, namelijk het Commando Plaats Incident (CoPI). In het CoPI zitten functionarissen van verschillende hulpdiensten die onder leiding van de leider CoPI samenwerken aan de incidentbestrijding. De komende twee weken wordt er geoefend aan deze samenwerking tijdens de CoPI-oefeningen op een vakantiepark in Dalfsen.
Succesvolle migratie Meldkamer Oost-Nederland

Dinsdag 21 maart 2023 zijn de meldkamers in Arnhem, Hengelo en Apeldoorn succesvol gemigreerd naar de nieuwe Meldkamer Oost-Nederland. Alle 112-telefoontjes worden vanaf nu behandeld door centralisten van ambulance, brandweer en politie op de splinternieuwe, hypermoderne en energieneutrale meldkamer in Apeldoorn. De meldkamers in Arnhem, Hengelo en de oude locatie Apeldoorn zijn gesloten.
Oefening hoogwater in Deventer

Deventer, een stad die in harmonie leeft met het water. De IJssel loopt er als een prachtige rivier langs, maar het water kan ook heel hoog komen te staan. De gemeente plaatst dan coupures om te voorkomen dat het water de stad in kan lopen. Maar wat als zo’n coupure door een ongeval stuk gaat en water de stad instroomt? Hoe gaan de gemeente, het waterschap en de hulpdiensten om met hoogwater?
Laatste corona-adviezen vervallen

De laatste corona-adviezen , het (zelf-)test- en isolatieadvies, komen te vervallen. Het kabinet heeft dat besloten op advies van het Outbreak Management Team (OMT) en het Maatschappelijk Impact Team (MIT).
“Ik ben er onbevangen ingestapt”

Bij Brandweer IJsselland werken op dit moment 48 vrouwen. Daarvan werken er 44 als vrijwilliger en vier als beroeps in de 24-uursdienst. Zij leveren een bijdrage aan een veilig IJsselland en daar zijn we ontzettend trots op. Ons beroep lijkt aan de buitenkant misschien op een mannenberoep. Maar niets is minder waar. Het brandweervak is uitdagend en mooi. Oók voor vrouwen.
Wees voorbereid op een situatie met gevaarlijke stoffen

‘Gevaarlijke stoffen’, oftewel stoffen die giftig, brandbaar of explosief zijn, komen we overal tegen. In huis gebruiken we regelmatig schoonmaakmiddelen en andere producten die deze stoffen bevatten. Denk aan chloor, ammoniak of spiritus. In en rondom ons huis kunnen we koolmonoxide en asbest tegenkomen. Of wat dacht je van rook bij een brand. Schone rook bestaat namelijk niet. Het is dus van belang dat je weet wat je moet doen als je in aanraking komt met gevaarlijke stoffen, of bij een ongeval.
Nieuwe duikapparatuur en waterongevallenwagens voor brandweer

De brandweerposten in Deventer en Zwolle hebben nieuwe duikapparatuur en waterongevallenwagens (wo’s). Woensdag 22 februari droeg teamleider Brandweerzorg Dirk Jan Pullen de ‘sleutels’ officieel over aan de duikinstructeurs: “Ik kijk terug op een mooi aanbestedingsproces waar onze duikers invloed hebben gehad op dit mooie duiksysteem.”
Jaaroverzicht GHOR 2022

In 2022 is de GHOR ingezet bij allerlei verschillende incidenten en (niet) acute situaties zoals branden,
incidenten met gevaarlijke stoffen, uitval nuts en boerenprotesten. Maar ook bij de crisisnoodopvang van Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers. En verder bij andere incidenten die (ook) veel impact hadden, zoals de steekpartij bij CTP Veldzicht, de schietpartij bij de McDonald’s en ernstige verkeersongevallen waarbij kinderen of jongeren betrokken waren. Deze en de andere incidenten vind je in dit jaaroverzicht.
PERSSTATEMENT: Crisisnoodopvang Genemuiden, hongerstaking voorbij

Namens: Veiligheidsregio IJsselland, gemeente Zwartewaterland en COA
De asielcrisis speelt in het hele land, ook bij alle gemeenten in IJsselland. De boot in Genemuiden is één van de opvanglocaties in onze regio. We hebben begrepen dat bewoners al maanden wachten op hun eerste interview met IND. Daar begint onrust te ontstaan. Enkele bewoners weigerden daarom te eten.
Stop CO-vergiftiging: ventileer – controleer – alarmeer

Elk jaar vallen er gewonden en doden door een CO-vergiftiging. De symptomen lijken erg op een griepje en worden daardoor vaak te laat herkend. Hoge gasprijzen en het minder ventileren in huis lijken belangrijke medeveroorzakers van een vergiftiging. Met name in het stookseizoen vragen we aandacht voor het ophangen van CO-melders in de woning en het herkennen van symptomen.
Crisisplan 2023 – 2026
Het algemeen bestuur stelde op 14 december 2022 het crisisplan 2023-2026 vast. In het crisisplan 2023 – 2026 is vastgelegd wie waarvoor verantwoordelijk is tijdens een crisis en hoe de informatielijnen lopen. Dit plan beschrijft de hoofdstructuur, de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van functionarissen en instanties tijdens een crisis.
Publieksjaarverslag 2022: elkaar de helpende hand bieden

Nog geen uur na het afschalen van de crisisorganisatie corona startte weer een nieuwe crisisorganisatie. Vanwege de oorlog in Oekraïne en de vluchtelingenopvang. Na een keer diep ademhalen, gingen we er weer vol voor. Je leest meer over ons afgelopen jaar in het publieksjaarverslag 2022.
Wees voorbereid op ‘stormmaand’ januari

Het lijkt er nu niet op, maar januari is gemiddeld de koudste maand in Nederland. Dan kunnen we te maken krijgen met extreem weer. Hoe kun je je erop voorbereiden als het weer ineens omslaat?
Jaarwisseling ’22-’23: beheersbaar en gemoedelijk

We kijken terug op een beheersbare jaarwisseling zonder grote incidenten. De brandweer in IJsselland is vanaf 31 december 0.00 uur tot 1 januari 8.00 uur 71 keer uitgerukt voor incidenten. Tijdens de vorige jaarwisseling was dit 64 keer.
De campagne voor veilig carbidschieten is afgetrapt!

Op Oudejaarsdag mag je ook in IJsselland carbidschieten. Een prachtig gebruik tijdens de jaarwisseling. Het zorgt voor veel gezelligheid en plezier. Je houdt het gezellig door vooral veilig te schieten. Daarom is vandaag, maandag 12 december, voor het achtste achtereenvolgende jaar de Wie is de BOCK-campagne afgetrapt.
Eerste nieuwe operationeel uniformen brandweer uitgeleverd in Utrecht

Vandaag zijn de eerste nieuwe operationeel uniformen uitgeleverd aan Veiligheidsregio Utrecht. Dit is de eerste uitgifte, de komende maanden ontvangen alle 23.000 brandweermensen dit nieuwe operationeel uniform. Voor onze collega’s in IJsselland verwachten we de nieuwe operationele uniformen eind mei 2023.
Nationale sirenetest in Duitsland

Donderdag 8 december om 11.00 uur vindt er een nationale sirenetest plaats in heel Duitsland. Het is mogelijk dat inwoners die in het grensgebied wonen deze sirenetest kunnen horen. Mocht je de sirene op dat moment horen, dan hoef je niets te doen.
Landelijke primeur: IJsselland gaat over op schone en duurzame diesel (HVO)

Begin volgend jaar zit in de vaste dieseltanks op de brandweerkazernes Deventer en Zwolle-Noord geen gewone diesel meer, maar een duurzame brandstof. We starten met een proef van een half jaar en kijken wat de ervaringen zijn met de nieuwe brandstof. Als de pilot goed beoordeeld wordt, gaan we op alle kazernes met een vaste dieseltank over op HVO-100.
Tips voor een brandveilige feestmaand

December, de maand van de feestjes. Gezellig kerst vieren en vervolgens het oude jaar uitblazen om te beginnen aan 2023. Maar het is ook een periode van veel ongelukken met omvallende kaarsen, kerstbomen die vlam vatten, brandwonden bij gourmetten en feestkleding die vlam vat.
Grenzeloze samenwerking door brandweer

Op woensdagmiddag 2 november om 13.52 uur gingen de piepers bij brandweer Bathmen, Holten en Laren voor een brand in een stal in Kring van Dorth. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand omdat er meerdere gevaar aspecten waren. In de stal en omliggende stallen was namelijk vee aanwezig. Bijzonder: nog geen maand daarvoor oefenden de drie regio’s samen bij de buurman met een soortgelijk scenario.
Denkvooruit.nl biedt informatie over voorbereiden op noodsituaties en crises

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) publiceert www.denkvooruit.nl. De website bundelt informatie over risico’s in Nederland, beschrijft wat de overheid doet en geeft tips over hoe mensen zich weerbaarder kunnen maken. Ook het noodpakket wordt onder de aandacht gebracht. Mensen die zich zorgen maken over onverwachte gebeurtenissen of risico’s kunnen zich aan de hand van de website voorbereiden.
Bijna 80 sollicitaties na wervingscampagne nieuwe vrijwilligers

De wervingscampagne ‘#watdoejijover4minuten’ was een groot succes! Van 17 oktober tot 20 november solliciteerden bijna 80 mensen naar de functie van brandweervrijwilliger. De komende weken krijgen zij te horen of ze door mogen naar het selectietraject.