Door naar de hoofd inhoud

Nieuws

Jaaroverzicht GHOR 2023

13 februari 2024

In 2023 zijn GHOR-functionarissen ingezet bij verschillende incidenten en (niet) acute situaties zoals branden, incidenten met gevaarlijke stoffen, uitval nuts en hoogwater. Ook waren er andere incidenten die veel impact hadden, zoals twee verkeersongevallen, een steekpartij en twee ongevallen bij kinderdagverblijven. Alle incidenten waarbij GHOR-functionarissen betrokken zijn, vind je in dit jaaroverzicht.

2023: Grip op kwaliteit

12 februari 2024

We blikken terug op 2023 met ons publieksjaarverslag. Zo hadden we op 7 februari ons eerste GRIP incident op de A28, op 21 maart openden we de grootste meldkamer van Nederland en sinds 25 november zijn wij een 112-bomenbos rijker. Dit en meer lees je in het publieksjaarverslag.

Verhuizing tijdelijke brandweerkazerne Heino

9 februari 2024

Vanaf zaterdag 10 februari gebruikt de brandweer het pand aan de L.J. Costerstraat 27-M in Heino als tijdelijke brandweerkazerne.

Liveblog: GRIP 1 Grote brand Fabriekswijk De Krim (gesloten)

8 februari 2024

Donderdag middag 8 februari werden wij omstreeks 15.00 uur gealarmeerd voor een grote brand in een bedrijfspand aan de Fabriekswijk in De Krim. De brandweer heeft opgeschaald naar GRIP 1. Om 23:23 werd het sein brandmeester gegeven. Korpsen uit Coevorden, Hardenberg, Gramsbergen, Wesepe en Slagharen assisteerden de brandweer van De Krim.

Brandweer in nieuw operationeel uniform

5 februari 2024
Brandweeruniform

De brandweermedewerkers in IJsselland hebben sinds kort een nieuw operationeel uniform. Deze nieuwe, herkenbare blauw met rode kleding is landelijk ontwikkeld. In tegenstelling tot de oude kazernekleding, mag het nieuwe uniform ook gebruikt worden voor een aantal laag-risicotaken zoals dienstverlening, liftopsluitingen of reanimaties.

‘Mooie inbreng van nieuwe generatie’ door samenwerking mbo-studenten Landstede Groep en Veiligheidsregio IJsselland

2 februari 2024

Mbo-studenten van Landstede MBO en mbo Menso Alting Zwolle werkten de afgelopen maanden aan opdrachten van Veiligheidsregio IJsselland. Samen met hun docenten waren zij op het hoofdkantoor in Zwolle te gast voor het excellentieprogramma Brainboost van de Landstede Groep. Van elkaar leren en je kracht ontdekken stond daarbij centraal.

Brandweerkazerne Heino tijdelijk aan Zwolseweg

2 februari 2024

De brandweerkazerne van Heino is tijdelijk gevestigd aan de Zwolseweg 2 in Heino. Het pand, de voormalige garage Lindeboom, is vanaf 1 februari in gebruik door de brandweer.

Rob: het onvoorspelbare geeft mij energie

1 februari 2024

Rob is specialist operationele voorbereiding, brandonderzoeker en hij heeft een piketfunctie als Officier van Dienst.

Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight “Volgdag Rob” laat Rob zien wat zijn werk inhoudt.

Kennissessie brandveiligheid voor gemeenten

18 januari 2024

Wat zijn de huidige eisen van het Bouwbesluit (Bb) voor brandcompartimentering, vluchtroutes, materiaalgedrag en brandoverslag? En welke relevante wijzigingen zijn er op het gebied van brandveiligheid te verwachten in het Besluit bouwwerken en leefomgeving (Bbl) vanaf 1 januari 2024?

Extra toegankelijkheidsfuncties in NL-Alert app

15 januari 2024

De NL-Alert app biedt extra functies die NL-Alert duidelijker maken voor mensen die doof, slechthorend, blind of slechtziend zijn.

Crisisorganisatie Veiligheidsregio IJsselland zichtbaar in groen

9 januari 2024

De crisisorganisatie van Veiligheidsregio IJsselland beschikt sinds kort over groene voorrangsvoertuigen met blauw-witte striping. De bestuurders zijn officieren van dienst Bevolkingszorg en Communicatie. Hun taken binnen de crisisorganisatie liggen op het terrein van opvang en verzorging van mensen tijdens (brand)incidenten, rampen of crises en informatie verstrekken aan publiek en pers.

Wees voorbereid op de koude stormmaand januari

9 januari 2024

Januari is gemiddeld de koudste maand in Nederland en dan kunnen we te maken krijgen met extreem weer. Hoe kun je je erop voorbereiden als het weer ineens omslaat?

CO-vergiftiging: Herken de signalen en voorkom een vergiftiging

8 januari 2024

Elk jaar sterven in ons land mensen aan een CO-vergiftiging. Ook belanden 200 mensen hierdoor in het ziekenhuis. Met name in het stookseizoen vraagt de brandweer aandacht voor het ophangen van CO-melders in huis en het herkennen van symptomen.

Oefening op locatie Veldzicht

2 januari 2024

Dinsdag 19 december oefenden de leden van het CoPI (Commando Plaats Incident) samen met veldeenheden van de politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening bij het Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht in Balkbrug.

Jaarwisseling ’23-’24: beheersbaar en sfeervol

1 januari 2024
sterretje jaarwisseling

We kijken terug op een voor de brandweer beheersbare jaarwisseling. De brandweer in IJsselland is vanaf 31 december 0.00 uur tot 1 januari 8.00 uur 47 keer uitgerukt voor incidenten.

Veilige jaarwisseling 2023/2024 doen we samen

28 december 2023

De jaarwisseling van 2023/2024. Voor veel mensen een feestelijke avond en nacht. Op welke manier je de jaarwisseling ook viert, sta bewust stil bij de veiligheidsrisico’s en denk aan de veiligheid en gezondheid van anderen in je omgeving. Zo kunnen we met elkaar genieten van een gezellige en veilige jaarwisseling.

BOCK-campagne voor veilig carbidschieten is afgetrapt!

11 december 2023

Op Oudejaarsdag mag je ook op veel plekken in IJsselland carbidschieten. Een prachtig gebruik tijdens de jaarwisseling. Het zorgt voor veel gezelligheid en plezier. Je houdt het gezellig door vooral veilig te schieten. Daarom is vandaag, maandag 11 december, de jaarlijkse Wie is de BOCK-campagne afgetrapt. De BOCK (Bewust Oplettende Carbid-Knaller) is de persoon die toekijkt op een veilig verloop van het carbidschieten.

NL-Alert testbericht op maandag 4 december

1 december 2023

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over noodsituaties. Op maandag 4 december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit in heel Nederland. Zo kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Je ontvangt NL-Alert op je mobiele telefoon. Let wel op: als je oordopjes of een koptelefoon gebruikt dan kan het NL-Alert luid binnenkomen.

Veiligheidsregio IJsselland plant 112-bomenbos

28 november 2023
Groep mensen staan juichend, met een schop in de hand, bij het nieuwe bos.

Kuinre is 112 bomen rijker. Deze bomen zijn zaterdag 25 november geplant door collega’s en familie van Veiligheidsregio IJsselland. Met dit symbolisch aantal compenseert de organisatie een deel van haar CO2-uitstoot. Na een gezellige ochtend hard werken staat er nu een 112-bomenbos.

Vitaal en Veilig Thuis dag 2023

23 november 2023

Op 20 november heeft WijZ Welzijn, in samenwerking met de Gemeente Zwolle, voor de derde keer de Vitaal & Veilig Thuis Dag georganiseerd. Brandweer IJsselland is een belangrijke partner en ook wij waren hierbij aanwezig.

Joep: mijn werk doet ertoe

23 november 2023

Joep is specialist risicobeheersing en daarnaast heeft hij een piketfunctie als informatiemanager CoPI.

Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight “Volgdag Joep” laat Joep zien wat zijn werk inhoudt.

Ketentesten in IJsselland voor Omgevingswet

16 november 2023

Samenwerken in IJsselland op vergunningen betekent afspraken maken en elkaar kennen. Vanaf 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Met ketentesten wordt in de regio IJsselland toegewerkt naar die datum en de periode daarna.

Feestelijke opening brandweerkazerne Diepenveen

13 november 2023
openingshandeling burgemeester en commandant kazerne Diepenveen

De Diepenveense brandweer heeft een nieuwe, duurzame brandweerkazerne. Het nieuwe pand werd zaterdag 11 november feestelijk geopend door burgemeester Ron König. Omdat de vorige brandweerkazerne in Diepenveen niet meer aan alle eisen voldeed, is de nieuwbouw gelijk goed aangepakt.

Drieluik oefening in Raalte

7 november 2023

Werkgroep MOTO, multidisciplinair opleiden, trainen en oefenen, organiseerde samen met gemeente Raalte en Booijink Veevoeders een groots en meeslepende oefening op zaterdag 8 juli 2023. Middenin het centrum van Raalte. Op 7 en 8 november oefent gemeente Raalte nog eens over wat er op het gemeentehuis gebeurt tijdens een groter incident.

Wervingscampagne vrijwilligers levert ruim 100 sollicitanten op

6 november 2023

De wervingscampagne ‘Jouw extra uitdaging in de buurt’ heeft 117 sollicitaties opgeleverd. En op dat resultaat zijn wij ontzettend trots! Zoveel mensen in IJsselland die zich willen inzetten voor een veilige samenleving.

Ineke: Ik ben een verbinder

2 november 2023

Ineke Bruinsma is HRM adviseur bij zowel de Veiligheidsregio IJsselland als GGD IJsselland. Daarnaast is zij in opleiding voor Officier van Dienst Communicatie.

Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight “Volgdag Ineke” laat Ineke zien wat haar werk inhoudt.

Veiligheidsregio’s starten campagne Veilige, Warme Winter

1 november 2023
Stoken: alleen schoon en droog loofhout

Vanaf november starten de vijf veiligheidsregio’s in Overijssel en Gelderland met de campagne Veilige, Warme Winter. De veiligheidsregio’s hebben de campagne in samenwerking ontwikkeld en richt zich op drie onderwerpen: veilig stoken, de december feestmaand en het voorkomen van CO-vergiftiging.

Veiligheidsregio IJsselland ontvangt opnieuw certificaat CO2-Prestatieladder

23 oktober 2023

Na een succesvolle audit ontvangt Veiligheidsregio IJsselland wederom het certificaat CO2-Prestatieladder. Normec, de auditor, bekeek de uitstoot en reductie van het jaar 2022 van de gehele organisatie. Het behalen van het certificaat betekent dat we goed op weg zijn om de CO2-uitstoot te verminderen.

Kristan: “het is zoveel meer dan brand blussen”

19 oktober 2023

Kristan is aspirant manschap bij Brandweer Zwartsluis en scheepsmonteur bij Scheepstechniek Arjan Rigterink Zwartsluis

Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight “Volgdag Kristan” laat Kristan zien wat zijn werk inhoudt.

Check, Koop, Plak

9 oktober 2023

Sinds 2022 zijn rookmelders verplicht op elke verdieping in huis. Steeds meer mensen hebben rookmelders in huis, dat is goed om te zien. Want rookmelders redden levens! Als het alarm afgaat van de rookmelders, dan heb je nog drie minuten de tijd om te vluchten.

Vacature: brandweervrijwilligers

2 oktober 2023

Zo… ben jij geknipt voor het brandweervak? Solliciteer dan als brandweervrijwilliger bij Brandweer IJsselland. Van onze 35 kazernes zijn er 24 op zoek naar nieuwe mensen.

Elektrische apparaten; houd ze in de gaten!

5 september 2023
afgebrande wasdroger

Elektrische apparaten zijn een belangrijke oorzaak van woningbranden. De brandweer rukt jaarlijks duizenden keren uit voor een woningbrand. Soms is er alleen materiele schade. Helaas vallen er ieder jaar honderden gewonden en tientallen dodelijke slachtoffers.

Liveblog: Woningbrand Gemeenteweg Staphorst (gesloten)

31 augustus 2023

Donderdagmiddag 31 augustus is brand in een woning uitgebroken aan de Gemeenteweg in Staphorst. De brandweer heeft opgeschaald naar GRIP-1. Om 13.30 uur werd het sein brand meester gegeven. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Victoria: manusje van alles

3 augustus 2023

Victoria is juridisch adviseur en functionaris gegevensbescherming.

Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight “Volgdag Victoria” laat Victoria zien wat haar werk inhoudt.

IJsselland gaat door met schone en duurzame brandstof (HVO)

20 juli 2023
Brandweerauto IJsselland rijdt op duurzame brandstof

Na de succesvolle pilot gaat Veiligheidsregio IJsselland door met het gebruik van HVO-brandstof voor de drie vaste brandstoftanks. Dit is de meest duurzame brandstof. Daarmee nemen we stapsgewijs afscheid van diesel en verlagen we onze CO2-uitstoot.

Lancering #VetVeilig the game bij basisschool De Wieden

11 juli 2023
#VetVeilig the game over sexthing

Dinsdag 11 juli stond voor de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Wieden in het teken van #VetVeilig the game. Zij speelden als allereerste in Nederland het nieuwe spel: ‘De foto’. Samen met TikTokker meester Stefan, diverse hulpverleners én leraren ontdekten leerlingen de risico’s van sexting en hoe om te gaan met persoonlijke foto’s en berichten.

Code oranje vanwege zware windstoten

5 juli 2023

Vanochtend komen in Overijssel zware windstoten voor. In het noordelijke deel van onze regio geldt daarom code oranje. In het overige deel geldt code geel. Elders in Nederland geldt zelfs code rood, onder andere in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland. Daar komen zeer zware windstoten voor van 100-120 km/u. In de eerste helft van de middag neemt de wind weer af. De wind waait uit het westen.

Overgang naar nieuw soort blusschuim

4 juli 2023


In de komende jaren moeten brandweerkorpsen al het blusschuim dat fluor bevat vervangen door nieuwe soorten blusschuim zonder fluor. Fluor in blusschuim is namelijk niet meer toegestaan, net zoals PFAS. Maar wat betekent deze overgang naar het nieuwe blusschuim eigenlijk in de praktijk?

Hitte en droogte

3 juli 2023
wat te doen bij extreme hitte

Weer of geen weer; extreme hitte vindt bijna niemand fijn. Bij risicogroepen, zoals senioren, kinderen en chronisch zieken, kan deze hitte zelfs voor ernstige gezondheidsklachten zorgen.

Leren van crises tijdens oefeningen actiecentra

20 juni 2023

‘Uitval telecom en een aangekondigde protestactie in de binnenstad van Zwolle’. De briefing voor crisisfunctionarissen was kort maar krachtig. Op bestuurlijk en operationeel niveau kwamen tijdens de oefeningen van de actiecentra op 15, 16 en 19 juni diverse dilemma’s en acties aan bod. Een mooie gelegenheid om samen te werken en van elkaar te leren.

Brandweercollega’s landelijk herdacht 

17 juni 2023

Vandaag herdacht de brandweer de brandweercollega’s die vanaf 1945 zijn omgekomen tijdens of door hun werk voor de brandweer. De jaarlijkse herdenking van de omgekomen brandweercollega’s was bij het nationaal monument vond bij het monument in Schaarsbergen. De live-uitzending was te volgen op Brandweermonument

Meer risico op natuurbranden, hoe gaat de brandweer daar mee om?

8 juni 2023

Het risico op natuurbranden is de afgelopen weken toegenomen. Afgelopen weekend woedde er onder andere een brand in Nationaal Park De Maasduinen bij het Noord-Limburgse dorp Bergen, waarbij zo’n vijf hectare grond verloren ging. Wat betekent dit verhoogde risico voor de rest van de zomer, hoe bestrijdt de brandweer natuurbranden en wat kun jij zelf doen?

Veilig op vakantie: een goede voorbereiding is het halve werk

7 juni 2023

Eindelijk, tijd voor vakantie! Vrij van je werk, tijd om te genieten en te ontspannen. Blijf je lekker thuis of ga je op reis? Als je op reis gaat, dan is het natuurlijk belangrijk om dat veilig te doen. We geven je deze maand alle tips en informatie om veilig te kunnen genieten.

Je huis verduurzamen? Even vinken voor de veiligheid

6 juni 2023

We verwachten dat er voor het einde van het jaar 80 miljoen zonnepanelen zijn geïnstalleerd in Nederland. Dat is genoeg voor de stroombehoefte van zo’n 6 miljoen huizen. Maar hoe zit het met de veiligheid van zonnepanelen?

Vandaag NL-Alert testbericht

5 juni 2023

Op de eerste maandag van juni en december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit. Vandaag, op maandag 5 juni 2023, wordt er dus een testbericht uitgezonden.

Blusrobot voor Brandweer IJsselland

30 mei 2023

Veilig branden blussen of een pand verkennen als dat voor onze brandweermensen niet mogelijk is. Door bijvoorbeeld instortingsgevaar of extreme hitte. Sinds vandaag kunnen we daarvoor onze nieuwe blusrobot inzetten.

Rode Kruis: waardevolle (vrijwillige) hulp

8 mei 2023
rode kruis bij vrachtwagen

Het Rode Kruis is op verschillende terreinen actief met ruim 250 vrijwilligers in onze regio. De samenwerking met Veiligheidsregio IJsselland wordt steeds hechter. Zowel in de voorbereiding op als tijdens evenementen en incidenten weten we elkaar te vinden.

Kennissessies brandveiligheid gemeente Zwolle

2 mei 2023
brandblusser

Medewerkers Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) van de gemeente Zwolle woonden 23 maart, 6 en 13 april in de brandweerkazerne van Zwolle kennissessies brandveiligheid bij.

Geen stroom, geen water, geen gas?

1 mei 2023
stromende zwarte kraan in keuken

Water, verwarming, licht, internet: vitale voorzieningen horen bij het dagelijks leven. We zijn er zo aan gewend dat alles werkt, dat het uitvallen van één of meer voorzieningen ons flinke overlast kan bezorgen. Daarom is het goed om erop voorbereid te zijn. Weet jij wat je kunt doen als er langere tijd geen stroom, water of gas is?

Doen we het goed of gaat het meestal goed?

28 april 2023

Vandaag is het de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Een dag die in het teken staat van het voorkomen van arbeidsongevallen en beroepsziekten. En om dat te verbeteren, zijn we bezig met een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E).