Door naar de hoofd inhoud

Russische inval in Oekraïne

Op 24 februari vielen Russische strijdkrachten Oekraïne binnen. Deze gebeurtenis roept veel vragen op. Op deze pagina bundelen we informatie over dit onderwerp. Je vindt hier links naar landelijke sites van onder meer de Rijksoverheid en antwoorden op veel gestelde vragen.

Hulp voor Oekraïne

Veel Oekraïners hebben (nood)hulp nodig. Wereldwijd zetten landen, bedrijven en hulporganisaties zich hiervoor in. Zo ook Veiligheidsregio IJsselland, de elf gemeenten in onze regio en onze partners in veiligheid.

Vragen en antwoorden

Op deze pagina staan de meest gestelde vragen en antwoorden over de situatie in Rusland en Oekraïne. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met jouw gemeente of ga onderaan de pagina naar de gemeentelijke pagina’s over Oekraïne.

Nieuws

PERSSTATEMENT: Crisisnoodopvang Genemuiden, hongerstaking voorbij

2 februari 2023
elf gemeenten veiligheidsregio IJsselland ingetekend op kaart

Namens: Veiligheidsregio IJsselland, gemeente Zwartewaterland en COA

De asielcrisis speelt in het hele land, ook bij alle gemeenten in IJsselland. De boot in Genemuiden is één van de opvanglocaties in onze regio. We hebben begrepen dat bewoners al maanden wachten op hun eerste interview met IND. Daar begint onrust te ontstaan. Enkele bewoners weigerden daarom te eten.

Brandweerauto’s voor Oekraïne

21 april 2022
sleutels tankautospuit overhandigen

Vandaag overhandigde directeur veiligheidsregio / commandant brandweer Arjan Mengerink de sleutels van twee tankautospuiten aan collega Jan ten Berge. Beide brandweerauto’s worden vervoerd naar Oekraïne om de brandweermensen daar te helpen.

Sirenes loeien op maandag 4 april.

1 april 2022

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden de sirenes in Nederland getest. Zo ook aanstaande maandag 4 april. De test wordt deze keer ook in het Engels, Oekraïens en Russisch aangekondigd op diverse locaties, zodat Oekraïense vluchtelingen niet schrikken als de sirenes loeien. 

Regio IJsselland werkt aan hoogwaardige opvang vluchtelingen Oekraïne

23 maart 2022
vlag Oekraïne

Het is de gemeenten in Veiligheidsregio IJsselland gelukt om vanaf 11 maart 1.000 opvangplekken beschikbaar te stellen voor Oekraïense vluchtelingen. Hiermee wordt invulling gegeven aan de eerste opdracht van het kabinet om opvang te regelen in de regio’s. Circa 600 vluchtelingen uit Oekraïne maken hier nu gebruik van. De volgende stap is om nog eens 1.000 plekken te realiseren in deze regio. Hiermee draagt de veiligheidsregio bij aan het totaal van 50.000 plekken die we in Nederland beschikbaar willen stellen.

Brandweerhulp Oekraïne maakt veel los

10 maart 2022
brandweerhelmen in krat

We worden allemaal in de volle breedte geconfronteerd met de oorlog in de Oekraïne. De afgelopen weken is er veel werk verzet op allerlei gebieden. Van opvang vluchtelingen in Nederland tot het helpen van de Oekraïense brandweer met hulpgoederen.

Jodiumtabletten

6 maart 2022
doos met jodium tabletten

Er is op dit moment een toenemende vraag naar jodiumtabletten in Nederland. Zo ook in onze regio. De toenemende vraag komt door de situatie in Oekraïne. Mensen zijn bezorgd door de berichten over innames van kerncentrales door het Russische leger en de dreiging van de inzet van kernwapens.

Raadsbrieven Oekraïne

Het BAO, Bestuurlijk Afstemmings Overleg, heeft als doel om tot afstemming en coördinatie te komen bij rampen en crises, in dit geval gaat het om de situatie in Oekraïne. Na elke vergadering stuurt de voorzitter van de veiligheidsregio een brief naar alle raadsleden met daarin een samenvatting van de vergadering.