Door naar de hoofd inhoud

Sirene en NL-Alert

Als er gevaar is, dan krijg je een waarschuwing zodat je weet wat je moet doen. Dit gebeurt op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via een NL-Alert, het loeien van de sirenes of via een uitzendingen op radio en televisie. Denk vooruit, weet hoe je gewaarschuwd kan worden en wat je vervolgens moet doen.

Maandelijkse test

Op de eerste maandag van de maand gaan gaan in Nederland de sirenes af. Dit gebeurt om 12.00 uur in de middag. Op deze manier testen we of alle sirenes nog werken. Er zijn uitzonderingen want de sirene wordt nooit getest op nationale en religieuze feestdagen en op Dodenherdenking wanneer deze op een maandag vallen.

Hoor je de sirene niet?

Hoor je de sirene bij jou in de buurt tijdens de maandelijkse test niet? Meld dit dan via het formulier op de website van Brandweer Nederland. Geef hierbij duidelijk aan waar je was (adres) en of je binnen of buiten was. Zo kunnen we achterhalen welke sirene het dichtst bij stond en of daar wat mee aan de hand is. Doet de sirene het niet dan zorgen we er samen met de meldkamer voor dat deze binnen 48 uur weer werkt.

Wat als je de sirene op een ander moment hoort?

Hoor je de sirene op een ander moment en bijvoorbeeld meerdere malen achter elkaar? Dan is er sprake van een levens- en/of gezondheidsbedreigende situatie in jouw omgeving. Het kan zijn dat je ook op een andere manier wordt gewaarschuwd. Bijvoorbeeld via NL-Alert of door een rondrijdende geluidswagen. Weet wat je moet doen in een dergelijke situatie:

 • Ben je buiten? Ga zo snel mogelijk ergens naar binnen.
 • Sluit ramen, deuren en zet (mechanische) ventilatie uit (of op de laagste stand).
 • Zit je in de auto? Parkeer dan en ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Als je nergens naar binnen kunt, zet dan de auto stil. Blijf rustig zitten en zet de ventilatie uit.
 • Volg via radio en/of tv de berichtgeving op RTV Oost, kijk op deze website en/of volg X (voorheen Twitter).
 • Volg altijd de instructies op die je krijgt, ook wanneer het gevaar geweken is en de situatie weer veilig is.

Denk vooruit

 • Weet wat je moet doen als de sirene gaat. 
 • Stel je telefoon in op NL-Alert. Weet je niet hoe dit moet? Ga dan naar nl-alert.nl.
 • Weet hoe je mechanische ventilatie uitschakelt of op de laagste stand zet.
 • Zorg dat je een noodpakket in huis hebt.
 • Kijk om naar familie, vrienden of buren die zich minder goed kunnen redden. 
 • Heb je zelf een beperking of ben je hulpbehoevend? Vraag of familie, vrienden of buren je willen helpen.

NL-Alert

Een NL-Alert krijg je alleen als er een incident bij jou in de buurt plaatsvindt. Je krijgt dan een bericht op je mobiele telefoon. In het NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Iedereen die in een gebied rondom een incident is, kan een NL-Alert ontvangen. Ook als je op doorreis bent of toevallig op bezoek bent in het gebied. NL-Alert werkt ook als het mobiele telefoonnetwerk overbelast is. Ontvang je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij.

NL-Alert Testbericht

Iedere eerste maandag van juni en december krijg je rond 12.00 uur een testbericht. Dat testbericht komt tegelijkertijd met de maandelijkse test van de sirene. Zo kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te krijgen en controleren of jouw mobiele telefoon NL-Alerts ontvangt.