Wat te doen bij technologische storingen?

Technologie: we zijn er inmiddels flink afhankelijk van. We verwijzen naar websites voor meer informatie en rekenen erop dat iedereen altijd bereikbaar is. Maar wat als de techniek wegvalt? Bijvoorbeeld door een stroomstoring. En hoe veilig is het om altijd in verbinding te staan met elkaar. Heeft u uw digitale informatie goed beveiligd?

Uitval van stroom of water door een storing

Kleine verstoringen bij de uitval van stroom of water zijn over het algemeen goed te overzien. Als het kort duurt kunt u zelf maatregelen nemen en is de leverancier van de stroom of het water hard aan het werk om de verstoring te verhelpen. Duurt het langer, dan komen de hulpdiensten in actie. Wilt u weten wat zij doen of wat u zelf kunt doen? Ga dan naar de pagina’s Wat te doen bij stroomuitval en Wat te doen bij uitval van drinkwater.

Wat is cybersecurity?

Cybersecurity heeft te maken met computerbeveiliging, noodherstel en het wegwijs maken van gebruikers. Door firewalls en wachtwoorden in te stellen, uw digitale gegevens privé te houden en alert te zijn op afwijkingen kunt u zelf al veel leed voorkomen. Beveilig alle apparaten, zoals computers, servers, mobiele apparaten, elektronische systemen, netwerken en gegevens tegen schadelijke aanvallen.

 

Wat kan ik doen om voorbereid te zijn?

  • Maak regelmatig backups van uw bestanden. Denk daarbij niet alleen aan uw computer, maar ook de foto’s en bestanden op telefoon en tablet.
  • Draai regelmatig updates van de software op uw apparaten. Zo voorkomt u dat virussen gebruik maken van de kwetsbaarheden in oude versies van programma’s.
  • Klik niet zomaar op bijlagen of links in e-mails of Whatsapp berichten en leer valse berichten herkennen. Criminelen proberen met dit soort berichten persoonlijke gegevens te ontfutselen of malware op uw computer te installeren.
  • Ga veilig om met uw wachtwoorden. Lange en ingewikkelde wachtwoorden zijn sterker dan korte en eenvoudige wachtwoorden. U kunt ook gebruik maken van een wachtwoordmanager.

Wat als... we gehackt worden?

Stel de stroom valt uit... wat werkt er dan niet?
Welke gevolgen heeft dat voor klein en grote ondernemingen en wat doen zij om dat op te lossen?

Informatie maakt ons kwetsbaar

Je kunt niet uitsluiten dat je dierbaarste privéinformatie op een dag wordt gehackt en openbaar wordt. Bedenk daarom wat je opslaat, waar en voor hoe lang.

Dit doet de overheid

De overheid wil dat mensen en organisaties met vertrouwen online kunnen zijn. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) Het NCSC adviseert hoe u zich tegen digitale gevaren kunt beschermen. Op de website Veilig Internetten vindt u meer informatie over bijvoorbeeld basisveiligheid of online winkelen.

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00