Door naar de hoofd inhoud

Wat te doen bij cybercriminaliteit?

Digitale bedreigingen komen steeds vaker voor. Ze verschillen in soort en omvang. Van een computervirus op je pc thuis tot een grootschalige cyberaanval, gericht om onze energietoevoer of ons telefoonnet plat te leggen. Laat je niet verrassen en bereid je goed voor door te weten welke vormen er zijn en wat je kunt doen om te voorkomen dat jij het slachtoffer wordt.

Uitval van stroom of water door een storing

Kleine verstoringen bij de uitval van stroom of water zijn over het algemeen goed te overzien. Als het kort duurt kun je zelf maatregelen nemen en is de leverancier van de stroom of het water hard aan het werk om de verstoring te verhelpen. Duurt het langer, dan komen de hulpdiensten in actie. Wil je weten wat zij doen of wat je zelf kunt doen? Ga dan naar de pagina’s Wat te doen bij stroomuitval en Wat te doen bij uitval van drinkwater.

Wat is cybersecurity?

Cybersecurity heeft te maken met computerbeveiliging, noodherstel en het wegwijs maken van gebruikers. Door firewalls en wachtwoorden in te stellen, je digitale gegevens privé te houden en alert te zijn op afwijkingen kun je zelf al veel leed voorkomen. Beveilig alle apparaten, zoals computers, servers, mobiele apparaten, elektronische systemen, netwerken en gegevens tegen schadelijke aanvallen.

Denk vooruit

  • Klik nooit zomaar op een link. Check eerst het emailadres van de afzender.
  • Vertrouw je het niet of krijg je een onverwachts betaalverzoek? Bel dan eerst de afzender op!
  • Geef nooit je inloggegevens aan anderen.
  • Stel waar dat kan tweestapsverificatie in voor het inloggen. Bijvoorbeeld een toegangscode en een gezichtsherkenning.
  • Installeer steeds de beschikbare software-updates op je laptop, tablet en smartphone.
  • Installeer een antivirusprogramma op je computer.
  • Gebruik voor iedere website een ander wachtwoord. Gebruik een wachtwoordmanager om je wachtwoorden op te slaan en bij voorkeur een die sterke wachtwoorden kan aanmaken.
  • Maak regelmatig een back-up op een externe harde schijf.
  • Maak alleen verbinding met vertrouwde wifinetwerken, dus niet op openbare netwerken op bijvoorbeeld stations, luchthavens en cafés.
  • Bewaar geen kopieën van je paspoort, rijbewijs, bankpas, creditcard op je telefoon of laptop en deel geen persoonlijke gegevens of bankgegevens per mail.
  • Moet je een kopie van je paspoort of identiteitsbewijs delen? Doe dit op een veilige manier, bijvoorbeeld via de KopieID-app.
  • Gebruik een toegangscode voor je telefoon en zet de mogelijkheid ‘Vind mijn apparaat’ aan voor het geval je je telefoon, tablet of laptop verliest.

Wat als… we gehackt worden?

Stel de stroom valt uit… wat werkt er dan niet?
Welke gevolgen heeft dat voor kleine en grote ondernemingen en wat doen zij om dat op te lossen?

Informatie maakt ons kwetsbaar

Je kunt niet uitsluiten dat je dierbaarste privéinformatie op een dag wordt gehackt en openbaar wordt. Bedenk daarom wat je opslaat, waar en voor hoe lang.

Dit doet de overheid

De overheid wil dat mensen en organisaties met vertrouwen online kunnen zijn. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) Het NCSC adviseert hoe jij je tegen digitale gevaren kunt beschermen. Op de website Veilig Internetten vind je meer informatie over bijvoorbeeld basisveiligheid of online winkelen.

Nepnieuws

Nepnieuws, fake berichten en hoaxes bestaan al heel lang, maar de verspreiding ervan gaat razendsnel sinds de opkomst van sociale media. Iedereen kan tegenwoordig berichten, foto’s en video’s plaatsen op internet. Daardoor lijken de grenzen tussen nieuws, nepnieuws en advertenties te vervagen. Het wordt steeds moeilijker om ze van elkaar te onderscheiden en een gefundeerde mening te vormen. Meer weten? Ga dan naar onze informatiepagina over ‘nepnieuws’.