Nepnieuws

Nepnieuws, fake berichten en hoaxes bestaan al heel lang, maar de verspreiding ervan gaat razendsnel sinds de opkomst van sociale media. Iedereen kan tegenwoordig berichten, foto’s en video’s plaatsen op internet. Daardoor lijken de grenzen tussen nieuws, nepnieuws en advertenties te vervagen. Het wordt steeds moeilijker om ze van elkaar te onderscheiden en een gefundeerde mening te vormen.

In Nederland zijn veel verschillende media. En die laten verschillende kanten van het nieuws zien. Het kabinet wil voorkomen dat nepnieuws en desinformatie in Nederland meer invloed krijgen. Iedereen moet daarom kritisch en nieuwsgierig blijven naar waar het nieuws vandaan komt. Check de tips om het verschil tussen nep en echt nieuws te herkennen.

Wat is desinformatie en wat is nepnieuws?

Nepnieuws kan verschillende vormen hebben. Een voorbeeld is desinformatie: onware of onnauwkeurige informatie die expres wordt gemaakt en verspreid om geld te verdienen. Of om iemand, een groep mensen, een organisatie of land te beschadigen. Dan heeft de afzender slechte bedoelingen.

Checklist ‘is die informatie echt?’

Twijfel je of een (online) bericht echt is? Of misschien nepnieuws is? De checklist van Rijksoverheid helpt je om een bericht zelf te onderzoeken. Check bijvoorbeeld wie het bericht geschreven heeft. En controleer of je het bericht ook terugziet in de kranten of een tv-journaal.

Blijf altijd nieuwsgierig. En blijf altijd kritisch.