Door naar de hoofd inhoud

Veilige, warme winter

Het wordt kouder en de feestdagen staan o0k alweer voor de deur. Misschien doe jij binnenkort de kachel weer gezellig aan, versier je je huis met kerstverlichting of ga je oliebollen bakken. Denk ook dan aan de veiligheid en gezondheid van jezelf en van anderen in je huis. Op deze pagina je allerlei tips over de maatregelen die je kunt nemen. Zo heb jij een veilige, warme winter!

Veilige feestdagen

De feestdagen naderen! Heb je al een kerstboom opgezet? Ook tijdens deze feestelijke periode is het belangrijk om op de (brand)veiligheid te letten. Wij geven je belangrijke tips voor veilige en gezellige feestdagen. Welke maatregelen ga jij nemen om de feestdagen op een veilige en warme manier te vieren?

Huisnummer goed verlicht

Meer tips voor veilige feestdagen

Tips

Tip 1: Zet kaarsen op een stevige, niet-brandbare ondergrond.

Tip 2: Zorg ervoor dat je huisnummer goed zichtbaar is vanaf de straat.

Tip 3: Gebruik één verlengsnoer per stopcontact.

Tip 4: Voorkom tijdens het bakken van oliebollen oververhitting van de olie.

Tip 5: Geef hulpdiensten de ruimte.

Zo stook je slim, gezond en veilig

Het wordt steeds kouder. De kachels gaan weer aan en we doen van alles om de warmte binnen te houden. Logisch! Stook jij op een slimme, gezonde en (brand)veilige manier? We geven je graag wat tips om veilig te stoken.

Schoorsteenbranden komen helaas vaak voor in deze tijd van het jaar. Doe jij binnenkort de kachel of haard weer aan? Denk dan aan de veiligheid en gezondheid van jezelf en van anderen in je huis. Zo heb je een veilige, warme winter.

Tip 1: Erkende schoorsteenveger

Laat je schoorsteen minimaal één keer per jaar, voordat je gaat stoken, vegen door een erkend schoorsteenveger. Stook je vaak? Laat dan de schoorsteenveger middenin het seizoen nog een keer komen. Vind jouw match op www.schoorsteenveger.nl of bel je eigen schoorsteenveger.

Tip 2: Plaats een CO- en rookmelder

Plaats een CO-melder aan het plafond in de ruimte van de kachel, haard of CV-ketel. Wil je ook andere ruimtes in huis voorzien van een CO-melder? Hang ze dan op ademhoogte aan de muur. En als je dan toch al zo goed bezig bent… je maakt je huis nog veiliger door ook rookmelders op iedere verdieping te hangen.

Tip 3: Gebruik schoon en droog hout

Kies altijd voor droog en onbehandeld hout of pellets. Hout dat minimaal twee jaar is gedroogd brandt het beste en is schoner voor het milieu en jouw haard. Al het andere materiaal, zoals papier, triplex, kranten of geschilderd hout is niet geschikt. Gevaarlijk zelfs, in korte tijd kan namelijk een hevige vlam ontstaan.

Tip 4: Stook volgens de Zwitserse methode

Luchtig stoken, ook wel de Zwitserse stookmethode genoemd, is de veiligste manier van stoken. Het werkt zo: stapel het hout van dik naar dun en kruislings en gebruik aanmaakblokjes onder de hoogste laag. Steek het hout van bovenaf aan.

Tip 5: Ventileer je woning

Zet het raam op een kier of ventilatieroosters open als je gaat stoken. Klinkt misschien tegenstrijdig, maar juist door te ventileren zorg je voor minder vocht in huis en daardoor warmt je woning sneller op. Ook voorkom je op deze manier CO-vergiftiging.

Met deze tips stook je veilig:

Tip 1: Laat je schoorsteen vegen door een erkend schoorsteenveger

Tip 2: Hang een CO- en rookmelder op in de ruimte waar je stookt

Tip 3: Gebruik schoon en droog hout

Tip 4: Stook volgens de Zwitserse stookmethode

Tip 5: Ventileer je woning

Vragen

Voor vragen over brandveiligheid in en om huis stuur je een WhatsAppbericht naar
06-25145093. Of mail naar brandveiligleven@vrijsselland.nl.