Door naar de hoofd inhoud

AED en HartslagNu

HartslagNu is een landelijk platform voor burgerhulpverlening bij een hartstilstand. Als iemand een hartstilstand krijgt, is het belangrijk dat de reanimatie binnen zes minuten start. Maar een ambulance is vaak langer onderweg. HartslagNu heeft een netwerk van AED’s en burgerhulpverleners om te zorgen dat inwoners de reanimatie alvast kunnen starten tot de ambulance er is. Reanimatie en defibrillatie (schok geven met een AED) binnen zes minuten geeft namelijk een kans op overleven van vijftig tot zeventig procent.

Hoe werkt het?

Inwoners die kunnen reanimeren, kunnen zich registeren bij HartslagNu. Meldkamer Oost Nederland beschikt over een alarmeringssysteem dat aan geregistreerde inwoners een sms of melding via de HartslagNu app verstuurt. De geregistreerde inwoners ontvangen de sms als in hun directe woon- of werkomgeving gereanimeerd moet worden. Via de app kan de burgerhulpverlener de oproep accepteren of afwijzen. De app toont ook waar de slachtoffer zich bevindt en waar de dichtstbijzijnde AED is. Inwoners kunnen zo de reanimatie starten in afwachting van de ambulancemedewerkers, die de zorg voor de slachtoffer overnemen zodra ze arriveren.

Kijk voor meer informatie op de website van HartslagNu.

Wanneer kan ik burgerhulpverlener worden?

  • Je hebt een erkende reanimatietraining gevolgd.
  • Je volgt ieder jaar een opfriscursus.
  • Je moet kunnen reanimeren, maar je moet ook willen reanimeren als dat nodig is.

HartslagNu is een vrijwillig systeem en inwoners die zich aanmelden hoeven niet op specifieke tijden of dagen beschikbaar te zijn. Hoe meer mensen zich aanmelden, hoe groter de kans dat de reanimatie binnen zo kort mogelijke tijd gestart kan worden en de AED ingezet.

“Het was rond Sinterklaas. Ik had net een boodschappenlijstje gemaakt toen mijn mobiel begon te piepen. HartslagNu. Het slachtoffer bevond zich een paar straten verder op. Ik heb alles laten vallen en ben meteen op de fiets gesprongen. Het is een hele bijzondere ervaring. Van het ene moment op het andere zit je in een andere wereld. Zo ben je bezig met de pepernoten en zo sta je bij een wildvreemd persoon in de slaapkamer…”

Norbert Bosman, inwoner uit Zwolle

Registreer je AED

Veel bedrijven, instellingen, verenigingen en particulieren zijn in het bezit van een AED. Hangt je AED op een vaste openbare plaats of ben je bereid dit te doen? Registreer dan de AED bij HartslagNu en draag bij aan de gewenste 6-minutenzone!

Per 1 januari 2018 heeft de minister van VWS budget ter beschikking gesteld om de verbruikskosten van een AED (Automatische Externe Defibrillator) na een reanimatie te vergoeden. Hierdoor kun je de kosten die zijn gemaakt bij inzet van de AED vergoed krijgen bij de ambulancedienst waar de alarmoproep was. In onze regio is dat Ambulance IJsselland.

Declareren van de kosten van de inzet van de AED in IJsselland? Klik dan hier.