Door naar de hoofd inhoud

Wat te doen bij brand?

Brand: iets waaraan we liever niet denken en waarvan we hopen dat het nooit gebeurt. Toch is in Nederland de kans op brand 1 op 65. Zelfs een kleine brand kan al veel schade en leed aanrichten. Gelukkig is het met een paar simpele maatregelen al mogelijk brand te voorkomen, of als het toch mis gaat, de schade te beperken. 

Blijf uit de rook

Breekt er toch brand uit? Probeer de brand dan te blussen. Doe dit alleen als je zelf geen gevaar loopt! Eigen veiligheid en die van anderen staat voorop. Bedenk dat rook giftig is, dus levensgevaarlijk. Blijf uit de rook! Lukt niet meer om de brand te blussen? Verlaat het pand en trek de deur achter je dicht. Wacht buiten uit de rook tot de brandweer er is.

Meer informatie

Op de website brandweer.nl vind je onder andere tips over het veilig inrichten van een huis en wat je kunt doen als er toch gevaar dreigt. Op zoek naar meer informatie over brandveiligheid in jouw bedrijf? Ga naar de website ‘Checklist Brand’.

Ben je op zoek naar informatie over een specifieke brand in de buurt?

Denk vooruit

Het kan iedereen overkomen: brand in huis. De brandweer krijgt jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning. Gelukkig kun je zelf veel doen om jouw huis brandveiliger te maken. Op de website brandweer.nl vind je praktische tips voor bij jou thuis.

Is er brand in de omgeving?

  • Ga niet naar de brand toe en houd altijd voldoende afstand.
  • Blijf uit de rook! Rook is altijd schadelijk.
  • Komt de rook bij of in je huis? Ga dan naar binnen en sluit ramen, deuren en roosters en schakel het ventilatiesysteem uit. 
  • Waarschuw en help mensen in je omgeving om ook uit de rook te blijven. Denk in het bijzonder aan hulpbehoevende mensen zoals ouderen en slechthorenden.
  • Volg altijd het advies van de hulpdiensten op. 

Natuurbrand

We kennen in Nederland vele mooie bos- en natuurgebieden die in de zomer en in periodes van droogte extra kwetsbaar zijn voor brand. Bijna alle natuurbranden ontstaan door mensen. Eén nonchalant weggegooide sigarettenpeuk of stuk glas kan een enorm natuurgebied verwoesten. Bovendien vormt een natuurbrand een gevaar voor mens en dier, doordat je ingesloten kan raken en niet meer op tijd weg komt. Laat je niet verrassen en bereid je goed voor!  Ontdek wat jij kunt doen op de website van Brandweer Nederland.