Door naar de hoofd inhoud

#VetVeilig

Op een leuke manier leren over veiligheid!

#VetVeilig is een onderdeel van ons programma ‘Veilig Leven’. Een programma waarmee we inwoners van onze regio (meer) bewust willen maken van risico’s in hun omgeving. En om ze te leren hoe te handelen bij incidenten. Met het #VetVeilig focussen we ons op de kinderen en jonge tieners van 7 tot en met 13 jaar; jong geleerd, is immers oud gedaan. Met de content van #VetVeilig willen we hen enthousiast maken over veiligheid, zodat ze uit zichzelf iets doen om hun omgeving veiliger te maken. 

Met de volgende producten leren kinderen op een leuke manier over veiligheid! Klik op de items hieronder voor meer informatie.

Wil je meer weten over #VetVeilig of het programma Veilig Leven? Neem dan contact met ons op via vetveilig@vrijsselland.nl of 088 119 7000.

#VetVeilig the game

In #VetVeilig the game leren kinderen op een leuke manier wat zij moeten doen als er bijvoorbeeld brand is, een ongeluk gebeurd en de hulpdiensten ingeschakeld moeten worden. Ook leren ze hoe ze deze situaties kunnen voorkomen!

#VetVeilig the game bestaat uit drie scenario’s die afzonderlijk van elkaar te spelen zijn, namelijk: ‘De brand’ ,‘De val’ en ‘De foto’ . Bij ‘De brand’ gaat het specifiek over (brand)veiligheid en ongelukken in huis. Dit scenario wordt gepresenteerd door niemand minder dan Tom van der Weerd (radio DJ bij Qmusic en brandweerman). Bij ‘De val’ raakt er iemand bewusteloos en moet er 112 gebeld worden. Elbert Smelt, arts en presentator van het Zapp-programma Topdoks helpt de spelers door dit scenario heen. Na het spelen van ‘De foto’ weten leerlingen hoe ze sexting bespreekbaar moeten maken en wat te doen als ze (naakt)beelden ontvangen. Dit scenario wordt gepresenteerd door Tiktokker Meester Stefan.

De presentatoren leggen de spelers verschillende keuzes voor. De spelers moeten dan beslissen wat de veiligste optie is. Als alles goed gaat, gaat de klas terug in de tijd om zo samen de brand en/of andere ongelukken te voorkomen! 

#VetVeilig the game is speciaal gemaakt voor kinderen uit groep 7 en 8. Na het spelen weten jouw leerlingen hoe ze hun eigen omgeving veiliger kunnen maken. Ook spelen in jouw klas? Klik dan op de button ‘Ga direct naar informatie voor docenten’.

Brandweer op school

Het lespakket ‘Brandweer op school’ is een doorlopende leerlijn over de brandweer en brandveiligheid. Het doel van dit lespakket is dat kinderen bewust omgaan met het voorkomen van brand en weten wat ze moeten doen als er toch brand uitbreekt. Het lesmateriaal is onderverdeeld in een aantal werkboekjes met daarbij ter ondersteuning digitaal lesmateriaal. De opdrachten zijn divers, zodat het materiaal kinderen met verschillende leerstijlen aanspreekt. De kinderen leren, ontdekken en gaan zelf aan de slag tijdens de lessen.  

Aanvullend op deze leerlijn, bieden wij (op basis van beschikbaarheid) schoolbezoeken van de brandweer en de GHOR (geneeskundige hulpverlening) aan.   

YouTubeserie ‘Is het #VetVeilig?’

In de videoserie #VetVeilig overvalt het #VetVeilig-testteam bedrijven, sportclubs en winkels in de regio IJsselland om te checken hoe veilig het gebouw écht is. Zijn er rookmelders, nooduitgangen en brandblussers? Is er een vluchtplan en weet het personeel wat ze moeten doen bij een noodsituatie? Alles wordt zorgvuldig bekeken door de kidsreporters. Slagen ze voor de test? Dan krijgen ze de officiële #VetVeilig-sticker!

Misschien gaan we in de toekomst meer video’s met met #VetVeilig-testteams. Daarvoor zijn we op zoek naar stoere kidsreporters. Ben of ken jij iemand die ons team wil versterken? Klik dan op de button ‘Kidsreporter worden: hoe doe je dat?’