112 bellen, wat doe jij?

Het alarmnummer 112 is er voor spoedeisende hulp. Dit nummer bel je wanneer je zelf, of iemand anders in direct gevaar is of waar gevaar dreigt. Bijvoorbeeld als er iemand zwaar gewond is, dringende medische hulp nodig heeft, bij brand, of wanneer je getuige bent van een misdrijf zoals geweld of inbraak. De centralist neemt jouw telefoontje aan en organiseert de juiste hulp.

Wat doe je na het bellen?

 • Let altijd op je eigen veiligheid
  Is er brand, ga eerst naar buiten vóór je 112 belt. Sta je langs een drukke (snel)weg, zoek dan eerst een veilig plekje op.
 • Zorg dat je huisnummer goed zichtbaar is
  De meeste ongelukken gebeuren in en om het huis. Als de hulpdiensten eraan komen, is het noodzakelijk dat ze je huisnummer kunnen zien. Dat voorkomt onnodig zoeken.
 • Lampen aan, deur open
  Als de hulpdiensten onderweg zijn, is het nuttig om de aandacht te trekken. Zet bijvoorbeeld alle lampen aan. Zorg dat de deur open staat, dan kan de hulpverlener snel naar binnen. 

Geen spoed, wel brandweer

Heb je geen spoedsituatie, maar toch de brandweer ter plaatse nodig? Bel dan 0900-0904. Is er wel spoed of een levensbedreigende situatie? Bel dan altijd 112.

Het landelijke telefoonnummer 0900-0904 is 24 uur per dag bereikbaar voor alle niet-spoedeisende meldingen waarbij je de brandweer ter plaatse nodig hebt. Je wordt gevraagd de plaatsnaam in te spreken waar je de melding voor doet. De centrale verbindt je door met de regionale meldkamer. Zo word je snel geholpen en blijft de 112-lijn vrij voor levensbedreigende en spoedeisende situaties.

Wat kan ik doen als ik alarmnummer 112 niet kan bereiken?

Het alarmnummer 112 is in principe altijd bereikbaar. Maar het is niet uit te sluiten dat je 112 soms even niet kunt bereiken. Je kunt dan een aantal dingen doen:

 • Probeer 112 te bereiken met een ander toestel (vast of mobiel).
 • Heb je geen ander toestel bij de hand en bel je mobiel? Probeer dan enkele meters te verplaatsen of om te draaien en probeer het opnieuw. Houd het toestel hoog en laat de antenne (die vaak aan de onderkant van een smartphone zit) vrij.
 • Bel de huisarts of huisartsenpost als het gaat om een medische noodsituatie.
 • Blijf bij het slachtoffer en vraag altijd aan buren en omstanders om te helpen en te bellen.

Kijk voor informatie op de site van de Rijksoverheid.

112 op de meldkamer

Je ziet ze niet, maar hoort ze wel. Ze spelen een belangrijke rol bij ieder incident: de centralisten op de meldkamer. Zij weten wat ze doen en weten wat er van hen wordt verlangd. Ook als de druk toeneemt en er snel gehandeld moet worden. En dat, elke keer als het noodnummer 112 gebeld wordt. Op brandweer.nl lees je indrukwekkende ervaringsverhalen.

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00