Wat te doen bij zwaailicht en sirene?

Elke automobilist krijgt er wel eens mee te maken: een ambulance, politieauto of brandweerwagen nadert u met zwaailicht en sirene.

Natuurlijk weet u dat u zo’n voertuig voor moet laten gaan. Maar hoe kunt u het beste handelen in zo’n situatie? Om het voorrangsvoertuig te laten passeren mag u de verkeersveiligheid namelijk niet in gevaar brengen. In dit artikel geven we het antwoord voor de meest voorkomende situaties. Maar we beginnen met een paar algemene adviezen.

Blijf kalm 

Het belangrijkste advies dat we u kunnen geven is: blijf kalm bij het naderen van een voorrangsvoertuig. Het voorrangsvoertuig vindt zelf zijn weg. Maak ruimte als het kan, maar houdt u altijd aan de verkeersregels. Voor chauffeurs van voorrangsvoertuigen is het vooral belangrijk dat uw gedrag voorspelbaar is. Wees dus altijd alert in het verkeer en houd voldoende afstand tot het voertuig voor u. Geef tijdig richting aan en houd u aan de maximaal toegestane snelheid.

Meer info en filmpjes

De site www.zwaailichtensirene.nl geeft informatie over hoe weggebruikers veilig kunnen reageren als er een voertuig nadert met zwaailicht en sirene. Op de site kunt u ook filmpjes bekijken. 

 

Wat kan ik doen om voorbereid te zijn?

Als er een voorrangsvoertuig nadert met zwaailicht en sirene 

  • blijf dan kalm en rustig
  • houdt u aan de verkeersregels
  • maak ruimte als het kan

De brandweer, politie of ambulance vindt altijd zijn weg.

Zwaailicht en sirene

Naar de website zwaailichtensirene.nl

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00