Door naar de hoofd inhoud

Fire Bucket Operations oefent nabij Ommen

9 oktober 2019
helikopter van het leger

Op woensdag 9 oktober 2019 oefent Fire Bucket Operations op landgoed Junne, nabij Ommen. Als een natuurbrand onbeheersbaar lijkt te worden, kan bijstand worden gevraagd van een  landelijk specialistisch team van defensie en Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland: Fire Bucket Operations (FBO).

FBO

Overijssel  heeft  een aantal grote natuurgebieden die tijdens aanhoudende droogte vatbaar zijn voor natuurbrand. De brandweer van de veiligheidsregio’s IJsselland en Twente werken nauw samen op dit terrein. Fire Bucket Operations (FBO) is een specialistisch team van de Koninklijke Luchtmacht en Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG). Het is een landelijk inzetbaar team en helpt in situaties waar wij als brandweer met onze eigen middelen niet snel en effectief kunnen optreden. Het FBO-team zet militaire helikopters in om met waterzakken, ofwel fire buckets, de brand vanuit de lucht te bestrijden.

Blushelikopters

Het FBO-team oefent met twee militaire helikopters die vanuit de lucht water op het vuur storten. Dit is vooral effectief bij moeilijk begaanbare stukken natuurgebied waar de brandweer vanaf de grond niet of moeilijk bij kan komen. Daarnaast heeft deze luchtsteun een enorme slagkracht doordat de fire buckets in één keer een grote hoeveelheid water op het vuur kunnen storten. Een Chinook kan een fire bucket met een inhoud van 9.840 liter water vervoeren. Een Cougar kan een fire bucket met een inhoud van 2.500 liter water vervoeren.

Samen oefenen

Gezamenlijke oefeningen van brandweer, FBO-team en operationeel leidinggevenden vinden een keer per jaar plaats, telkens op een andere locatie in Nederland. Doel is om te testen of de samenwerking, communicatie en coördinatie goed verloopt.