Vijf jaar veiligheidsregio

Op 1 januari 2019 bestond Veiligheidsregio IJsselland vijf jaar. Jaren waarin we 24/7 klaarstonden voor de inwoners van IJsselland.

Talloze incidenten met klein of groot leed voor mens en dier. Maar ook: prijswinnende projecten en mooie samenwerking met onze partners in veiligheid. De verhuizing van een deel van de organisatie van de Zwolse binnenstad naar vier brandweerkazernes in de regio. We verwelkomden nieuwe teams, andere specialisten en speelden in op veranderingen in de maatschappij.

In dit jaarverslag blikken we terug op vijf jaar Veiligheidsregio IJsselland. Vijf jaar samen werken aan veiligheid.

2018: facts & figures

brandweermannen bij heidebrand
december 2018

3.421 keer was Brandweer IJsselland betrokken bij incidenten in 2018. Dat was 224 keer minder dan het jaar daarvoor. Vooral de bijzondere weersomstandigheden, zoals de storm in januari en de droge, warme zomer, zorgden voor topdrukte. De crisisorganisatie van IJsselland kwam in 2018 maar liefst 14 keer in actie, één…

Lees het hele verhaal

Wat als verkeer het verkeer regelt?

mobiel aan carkit
december 2018

Op 3 december is het partnership Talking Traffic in Deventer gestart met de pilot om voertuigen met prioriteit voorrang te geven. Dankzij intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) krijgen hulpdiensten en andere weggebruikers met prioriteit proactief groen licht. Ruim veertig voertuigen deden mee aan de pilot in Deventer.

Weer prijs voor brandweer.nl

trofee website van het jaar
november 2018

Brandweer.nl is voor de tweede keer op rij in de prijzen gevallen bij de verkiezing Website van het Jaar. In de categorie ‘Overheid’ eindigde brandweer.nl op de eerste plaats als ‘Populairste website van het Jaar’ en op de tweede plaats als ‘Beste Website van het Jaar’.

Terroristische aanslag als scenario voor grote oefening

kantoorpersoneel aan het werk in brandweerkazerne Zwolle
november 2018

De dreiging van een terroristische aanslag is zowel landelijk ingeschat als substantieel. Onze regio beschouwen we niet als de meest risicovolle regio van Nederland, maar dat betekent niet dat er hier nooit iets kan gebeuren. Bijna alle IJssellandse gemeenten en hulpverleningsdiensten namen daarom op 8 november deel aan een grote…

Lees het hele verhaal

Briefing-app wint Jan van der Heyden-prijs

twee brandweermannen met bloemen en voucher 10.000 euro in de hand
oktober 2018

De Jan van der Heyden-prijs van Brandweer Nederland ging in 2018 naar de briefing-app; een inzending van de veiligheidregio’s Haaglanden en IJsselland. De prijs, waaronder een cheque ter waarde van tienduizend euro, werd tijdens het brandweercongres uitgereikt. Het gewonnen bedrag wordt gebruikt voor verdere ontwikkelingen en het landelijk uitrollen van…

Lees het hele verhaal

Niets doen is geen optie meer

twee mensen in chemiepak
oktober 2018

Een aanslag met een drone op het treinstation van Zwolle met meerdere slachtoffers. Dat maken de crisisteams niet dagelijks mee. Daarom beoefenden zij, samen met nog 140 collega’s uit heel Nederland, dit scenario bij het Nationaal trainingscentrum Defensie in Vught. Deelnemers van onder andere brandweer, politie, defensie en geneeskundige zorg…

Lees het hele verhaal

Strategische Beleidsagenda 2019-2023

brandweerman op grasmat PEC stadion
oktober 2018

Als Veiligheidsregio IJsselland staan we altijd klaar om een crisis te bestrijden. Maar we doen meer dan dat. Samen met vertegenwoordigers van gemeenteraden, gemeenten, bestuur en veiligheidspartners maakten wij onze Strategische Beleidsagenda. Onze kernwaarden binden, verbinden, vertrouwen en vakmanschap vormen de rode draad.

Scholieren werken aan hun veiligheidsbewustzijn

praktijkvoorbeeld kinder ehbo
oktober 2018

Op het Pieter Zandt College in Kampen werd een Safety Class georganiseerd om zo het veiligheidsbewustzijn van de scholieren te vergroten. Nick Krijn, stadsbrandwacht van de gemeente Kampen, was initiatiefnemer van deze Safety Class. Veiligheidsregio IJsselland heeft het samen met de politie en de GGD georganiseerd.

Geblinddoekt je huis uit

blonde vrouw die door brandweerman omhelst wordt kijkend in de camera
oktober 2018

Tijdens de Brandpreventieweken in oktober gingen bekende bloggers en vloggers aan de slag met de boodschap ‘Hé, doe de deur dicht’. Op hun eigen manier spraken zij de doelgroep jonge ouders aan. Vloggers Scarlet en Joyce van ‘Ik vrouw van jou’ oefenden bijvoorbeeld hoe zij geblinddoekt uit huis konden vluchten.

Open huis Brandweer Bergentheim

oldtimer brandweer Bergentheim
september 2018

Op zaterdag 29 september  2018 hield brandweergroep Bergentheim een open huis vanwege het tachtigjarig bestaan van de brandweergroep. In en om de kazerne aan het kanaal waren onder andere oude en nieuwe brandweervoertuigen te zien.

Geslaagde open dag in Zwolle

open dag Zwolle
september 2018

Brandweer Zwolle kan terugkijken op een zeer geslaagde open dag op zaterdag 8 september. Vóór 10.00 uur stonden ouders en kinderen al te wachten. In en om de kazerne konden allerlei brandweervoertuigen worden bekeken en waren er diverse activiteiten. Bezoekers genoten de hele dag van demonstraties, zoals van een ‘ongeval…

Lees het hele verhaal

Ontsnappen uit een ‘brandend’ huis

jongeren met bier en EHBO trommel
augustus 2018

De rook verspreidt zich door de keuken… Terwijl je de vlammen probeert te doven, hoor je het schelle geluid van de rookmelder. Je wilt de deur openen, maar je kunt de ruimte pas verlaten als je de raadsels oplost en de codes kraakt. Je hebt slechts 15 minuten om te…

Lees het hele verhaal

Wees zuinig met water!

sluis die droog ligt
juni 2018

Extreem droog en warm was het in de zomermaanden juni, juli en augustus. Voor sommigen misschien heerlijk, maar dit extreme weer betekende ook: gele weilanden, dode vissen en een (dreigend) watertekort. Deze warme en droge maanden stonden voor de veiligheidsregio vooral in het teken van netwerken, monitoren en informeren.

Natuurbranden oefenmateriaal voor Handcrew

brandweer bij natuurbrand
juni 2018

De Handcrew is sinds 2013 operationeel en wordt bij alarmering gevormd door collega’s uit Nijverdal, Den Ham en Dedemsvaart. De natuurbranden in juni en juli 2018 waren mooi oefenmateriaal voor de ontwikkeling van de Handcrew. Er zijn namelijk meerdere technieken om een natuurbrand te bestrijden.

Crisisopvang bij brand Fermate

hoogwerker bij verzorgingsflat
april 2018

In zorginstelling Fermate, brak op 16 april 2018 in het begin van de middag brand uit. Hulpdiensten waren snel ter plaatste en een flink aantal bewoners werd geëvacueerd naar de nabijgelegen sporthal van Deltion College. De betrokken hulpverleners van onder andere het Deltion College blikken met gepaste trots terug.

Een nieuwe gebruiksvriendelijke website

vrouw achter laptop
maart 2018

In 2018 heeft Veiligheidsregio IJsselland een nieuwe website gemaakt die een stuk gebruiksvriendelijker is, in vergelijking met de vorige website. Niet alleen het uiterlijk, maar ook het soort berichten op de website is veranderd. Dit blijkt een succes te zijn bij de bezoekers van de website.

Griep of gif?

informatiebrochures
februari 2018

Hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, vermoeidheid. Griep, of toch gif? De symptomen van koolmonoxidevergiftiging lijken erg op de symptomen van griep. Gelukkig worden mensen steeds alerter, want in IJsselland kwamen 51 meldingen binnen van koolmonoxide (CO). Dat waren er vijf meer dan in 2017 en ruim 5 keer zo veel als in…

Lees het hele verhaal

Hoe is het nu met…

man fotografeert in museum Zwolle
oktober 2017

De gevolgen van een brand kunnen nog lang merkbaar zijn. Dat ondervond ook het Stedelijk Museum in Zwolle. Na een felle brand op 17 oktober sloten per direct de deuren om zich te richten op het schadeherstel. Hoe gaat het nu met het pand en de vele kunstobjecten?

Accountmanagers als gezicht van de veiligheidsregio

drie mannen overleggen op stoel
oktober 2017

Veiligheidsregio IJsselland mag zichzelf best wat meer laten zien. Dat vinden, tijdens de organisatie-evaluatie en -visitatie, bestuurders, gemeenten, netwerk- en crisispartners, maar ook relaties die wat verder van ons af staan. Mooie resultaten, specifieke producten of diensten: breng ze onder de aandacht! Daarmee versterk je het beeld van een bekende…

Lees het hele verhaal

In verbinding: ook op Europese schaal

buitenlandse politie auto's inprep oefening
september 2017

In verbinding met de samenleving en onze partners. Ook over de landsgrenzen heen. Dat is Veiligheidsregio IJsselland. Via het Europees programma IN-PREP werken we samen met buitenlandse partners aan het verbreden en versterken van fysieke veiligheid. Het programma startte in 2017 en loopt tot augustus 2020.

Veiligheidsdag Steenwijkerland

demonstratie vlam in de pan
juli 2017

Zaterdag 15 juli was het Eesermeer aan de rand van Steenwijk het toneel van de derde editie van de Veiligheidsdag. Terwijl het op de vrijdag voorafgaand aan deze dag stond te plenzen van de regen, was het gelukkig op de dag zelf droog en prachtig ‘evenementenweer’.

Nieuwe leiding

overleg oude en nieuwe directeur veiligheidsregio ijsselland
juni 2017

Arjen Schepers volgde Lieke Sievers op als directeur veiligheidsregio en commandant brandweer. Lieke was van 2008-2016 regiocommandant brandweer en voorzitter veiligheidsdirectie. Tegenwoordig is zij burgemeester van Edam-Volendam. 

Voel je VRIJ, laat je horen!

geeltjes op papier geplakt
januari 2017

In 2017 was het tijd om onszelf een spiegel voor te houden: wat werkt goed en wat kan beter? In januari werd de aftrap gegeven voor een jaar ‘VRIJdenken’. De VRIJdenkers organiseerden bijeenkomsten waaraan medewerkers, vrijwilligers en externe samenwerkingspartners met elkaar in gesprek gingen. De insteek hierbij was: Voel je…

Lees het hele verhaal

Wat gaat er goed en wat kan beter?

politie medewerkers achter laptop
november 2016

Een systeemoefening is een onverwachte grootschalige oefening waarbij de hulpverleningsdiensten met elkaar samenwerken om de zogenaamde crisis op te lossen. Met ingang van 2016 maakt IJsselland gebruik van een gedigitaliseerd kwaliteitssysteem (Enquirya Pro) waardoor het organiseren van een systeemoefening, een keer in het anderhalf jaar, overbodig is geworden.

Koningsdag Zwolle

koning met koningin en hun drie kinderen
oktober 2016

Op de koudste koninklijke feestdag sinds 1985 waren de veiligheidsdiensten met 900 collega’s duidelijk aanwezig om er voor te zorgen dat Koningsdag 2016, samen met de koninklijke familie, in Zwolle volgens plan verliep. Al in november begon de nauwe samenwerking tussen de politie, SGBO (Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden), gemeente…

Lees het hele verhaal

Specialistisch team voor technische hulpverlening

groepsfoto van brandweermensen in specialistisch team
juni 2016

In 2016 deed een nieuw specialisme zijn intrede in de Nederlandse brandweerkorpsen: het Specialisme Technische Hulpverlening (STH). Het was het antwoord op risico’s die zich zelden voordoen, maar als ze zich voordoen een grote impact hebben.

Samen veilig in de Deventer binnenstad

brandweerman en brandweervrouw in winkelstraat
maart 2016

Mede naar aanleiding van de brand op de Brink, eind maart, in Deventer organiseerde Brandweer IJsselland samen met de gemeente acties in de binnenstad. Ruim 3.400 inwoners van de binnenstad kregen een brief met een flyer om een rookmelder te komen ophalen. Daarna startte de pilot waarbij de brandweer gratis…

Lees het hele verhaal

Trein ontspoort bij Dalfsen

trein van rails met hulpverleners
februari 2016

Bij Dalfsen ontspoorde op 23 februari 2016 rond 09.00 uur een passagierstrein van vervoersbedrijf Arriva. De trein kwam bij de spoorwegovergang aan het Lage Veld in botsing met een overstekende hoogwerker. De hele trein, bestaande uit drie treintoestellen, kwam op zijn kant in het weiland terecht. De crisisorganisatie schaalde snel…

Lees het hele verhaal

IJsselland helpt vluchtelingen

veldbedden in loods
september 2015

Mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Uit Syrië, Eritrea of andere brandhaarden in de wereld. Mannen, vrouwen, kinderen op zoek naar veiligheid. In 2015 kwamen er dagelijks honderden vluchtelingen aan in Europa. De stroom was zo groot dat het werd geduid als een vluchtelingencrisis.

Veiligheidsdag Hardenberg

hulpverleningstands op marktplein Hardenberg
augustus 2015

Op zaterdag 15 augustus 2015 vond in en nabij het centrum van Hardenberg de Veiligheidsdag plaats. In 2013 was in Zwolle de eerste editie van dit grootse evenement. Na een voorbereiding van bijna een jaar stonden er ook dit keer weer spectaculaire en leerzame demonstraties op het programma.

Zwaarste zomerstorm sinds metingen

omgewaaide boom
juli 2015

Harde wind, vallende bomen en héél veel wateroverlast… Zaterdag 25 juli kregen we te maken met de zwaarste zomerstorm sinds het begin van de metingen in 1901. Deze storm zorgde in grote delen van Nederland voor veel overlast. Ook voor de IJsselandse brandweermannen en -vrouwen was het alle hens aan…

Lees het hele verhaal

Veiligheidsregio onderdak in kazernes

toolkit met stoffen en kleuren
april 2015

Hoe huisvest je de nieuwe organisatie van Veiligheidsregio IJsselland? Dat was een van de vragen waarop een antwoord moest komen in het proces rond de vorming van de nieuwe, regionale brandweerorganisatie. In de kazernes was voldoende ruimte voor de huisvesting van de beleids- en ondersteunende (brandweer)teams, inclusief de crisisorganisatie.

Brand schroothandel Kampen

schroothoop
oktober 2014

“Er staat een berg ijzer in de brand. Op dit moment rookt de stapel nog, maar er zal wel brand komen. Er is dus wel enige haast bij.” Zo klonk de eerste melding van een medewerker van de firma Regelink Schroothandel op woensdagochtend 22 oktober 2014. Wat startte met een…

Lees het hele verhaal

Maak jij het uit?

twee brandweermannen doen inzet
maart 2014

Sinds 1 januari 2014 zijn de 35 brandweerposten in de regio een onderdeel van Veiligheidsregio IJsselland. Ongeveer duizend brandweermannen en –vrouwen maakten vanaf dat moment deel uit van het regionale korps Brandweer IJsselland. De regionalisering bracht niet alleen een nieuwe organisatiestructuur met zich mee, maar ook de werving en selectie…

Lees het hele verhaal

Woordvoerders in beeld

woorvoerder Diana Inkelaar voor camera
januari 2014

Burgerjournalisten, 112-nieuwsjagers, camerajournalisten (camjo’s voor de kenners), verslaggevers en correspondenten van kranten, radio, tv en internetsites. Ze brengen de gebeurtenissen in beeld en gebruiken daarvoor alle (sociale) media die beschikbaar zijn. Iedere hulpverlener kent ze, maar wie doet de woordvoering namens de hulpdiensten?

Start Veiligheidsregio IJsselland

bestuurders staan voor ladderwagen en tekenen akkoord nieuwe organisatie
januari 2014

Sinds de oprichting van onze organisatie (destijds Regio IJssel-Vecht) werkten we in de regio al langere tijd intensief samen aan de verbetering van brandweerzorg. Samenwerking maakt de brandweerorganisatie minder kwetsbaar en zo zorgen we er voor  om ook in de toekomst goede brandweerzorg te kunnen blijven bieden.  

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00