Door naar de hoofd inhoud

Jonge ouders en (brand)veiligheid

Je bent in verwachting of hebt onlangs een kindje gekregen. Brandveiligheid is misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch kan er ook bij jullie brand ontstaan met alle nare gevolgen van dien. Gelukkig kun je zelf veel doen om jouw gezin hiertegen te beschermen.

 • Het hebben en juist ophangen van een rookmelder.
  Als je slaapt ruik je niets, maar hoor je wel. Een rookmelder waarschuwt je rookontwikkeling en brand. Test regelmatig de batterij en check de levensduur (afhankelijk van merk). Het gevaar van rook is groter dan vuur zelf.
 • Het sluiten van tussendeuren in je huis.
  Als er brand ontstaat in een ruimte en de deur van die ruimte is dicht krijgen schadelijke stoffen niet of minder snel kans om naar andere ruimten te verspreiden. Spannend met een jong kind? Neem dan de babyfoon(s) mee naar je eigen slaapkamer.
 • Het vrijhouden en oefenen van je vluchtweg.
  Kijk hoe je jezelf en je huisgenoten veilig naar buiten kan krijgen als dat moet. Leg niets op de trap en zet bijvoorbeeld je kinderwagen aan de kant. Je sleutels leg je altijd op een vaste plek. Als je hele jonge kinderen in huis hebt, spreek dan af wie welk kind mee naar buiten neemt.
 • Doe de online interactieve brandtest
  Via de online test op de website van de brandwondenstichting ervaar je een levensechte brand en aan de hand van de gemaakte keuzes doe je kennis op over brandveiligheid.

De beste plek voor je rookmelder

In ieder geval:

 • op elke verdieping tegen het plafond
 • in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)

Voor nog meer veiligheid:

 • in iedere slaapkamer
 • in de woonkamer of andere verblijfsruimte
 • in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)

Er zijn speciale rookmelders te koop voor doven en slechthorenden.

Brandveilig vloggen

Vloggers Kelly Caresse en Ikvrouwvanjou laten zien hoe zij brandveiligheid in hun eigen huis ervaren. 

Veilig en gezond wonen

Een ongeluk zit in een heel klein hoekje met kleine kinderen. Het volgen van een EHBO-cursus is daarom altijd aan te raden en wordt door verschillende partijen aangeboden. Ga naar de website van het Rode Kruis, EHBO.nl of de Reanimatieraad en geef jezelf, je partners, grootouders en oppas meteen op voor een cursus of opleiding. 

Vallen

Valongevallen zijn bij kinderen de meest voorkomende aanleiding voor een bezoek aan de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Maar liefst 50% van de kinderongevallen heeft te maken met vallen. De meest voorkomende reden is het vallen van de trap. Tip: Zorg als ouder dat je vóór je kind de trap af loopt, waardoor je het kind kunt opvangen als hij/zij valt.

Vergiftiging

Ruim 20% van alle kinderongevallen komt door vergiftiging. Houd dus goed in de gaten of alle doppen van schoonmaakmiddelen goed zijn gesloten! Berg ook medicatie en toiletblokken goed op. Tip: Vooral vaatwastabletten zijn levensgevaarlijk. Berg ze goed op, liefst hoog in een kast of achter slot en grendel.

Vuur & verbrandingsongevallen

Niet alleen vuur veroorzaakt ernstige brandwonden. Veruit de meeste brandwonden worden veroorzaakt door hete vloeistoffen zoals thee, soep of badwater. Houd je kinderen dus zo veel mogelijk uit de buurt van vuur en hete vloeistoffen. Tip: test de warmte van het badwater, voor je je kind erin zet. Kleine kinderen kunnen door te heet water niet snel genoeg reageren en lopen daardoor uiteindelijk brandwonden op. Zorg dat hete thee en koffie niet binnen handbereik staan. Drink nooit hete vloeistoffen als het kind op schoot zit.

Verstikking

Verstikking, inclusief verslikken en bekneld raken, is in Nederland de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen tot vijf jaar als gevolg van een ongeval. Verstikking treedt op wanneer kleine objecten komen te zitten in de keel of blokkeert de luchtwegen. De juiste handelingen bij verstikking kunnen vaak iemands leven redden. Daarom is het van belang dat ouders leren hoe ze de Heimlich manoeuvre uitvoeren op baby’s en kinderen.

Tip: Kleine kinderen kunnen hun eten naar binnen proppen. Zorg ervoor dat bijvoorbeeld stukken fruit klein genoeg gesneden zijn, zodat deze de luchtpijp niet kunnen afsluiten.

Verdrinking

In Europa staat bij ongevallen met kinderen tot negentien jaar verdrinking op de tweede plaats (na verkeersongevallen), met meer dan vijfduizend sterfgevallen per jaar. Vooral kinderen tot vijf jaar vormen een groot risico. Een kind kan al in twee centimeter water verdrinken. Na ongeveer twee minuten kan een kind zelfs zijn bewustzijn verliezen en na 4 tot 6 minuten kan het onomkeerbare hersenbeschadiging hebben opgelopen of nog erger. Bij ongeveer 90% van alle verdronken kinderen was er een ouder of verzorger aanwezig die moest opletten, maar die op dat moment even was afgeleid. Tip: Ben je met je kind in de buurt van water, zorg dat je gefocust blijft. Laat je niet afleiden door een mobiele telefoon of door andere personen.

Tijdens een zwangerschap en in de kraamtijd komt er een kraamverzorgende over de vloer. Naviva Kraamzorg is werkzaam in Midden en Oost Nederland en weet als geen ander hoe belangrijk veiligheid is. Tijdens die kwetsbare eerste week waarin alles om het pasgeboren kindje draait, houden kraamverzorgenden een alerte blik. Zij helpen het gezin, adviseren hen en voorkomen waar mogelijk onveilige situaties. Meer weten over de ervaring van een kraamverzorgende? Ga naar de website van de brandweer of van kraamzorgorganisatie Naviva.

Kelly Caresse vertelt samen met haar man Yannick, die zelf ook bij de brandweer zit, wat meer over brandveiligheid