Meestgestelde vragen voor de care sector

Hieronder vind je de meestgestelde vragen voor de care sector. Je bent onderdeel van de care sector als werkzaam bent een organisatie die zorg verleent (verpleeghuis, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg of gehandicaptenzorg), acute verloskunde en acute mondzorg.

Kijk voor landelijke informatie voor zorgprofessionals ook op de website van het RIVM

Je kunt ons bereiken via pbmijsselland@vrijsselland.nl. Het werkgebied is ROAZ-regio Zwolle of Euregio dan wel de drie GHOR-regio’s.

Distributie persoonlijke beschermingsmiddelen

Hoe kan mijn zorginstelling aan PBM komen?
Het bestellen van PBM kan via het online portaal Mijn MedBIS van Mediq. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) koopt PBM centraal in. Deze ingekochte PBM kunnen door zorginstellingen via Mediq worden besteld.

Let op: vraag zo snel mogelijk een account aan, want het verifiëren van je aanmelding kan 48 uur duren. Pas na de verificatie is het mogelijk PBM bij Mediq te bestellen. Ook is het handig om te weten dat er maar één gebruiker en één afleveradres per organisatie kan worden aangemeld.

Welke zorgverleners kunnen bij Mediq terecht?
Alle zorgprofessionals in Nederland werkzaam in verpleeg- of verzorgingshuizen, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, huisarts/huisartsenpost, verloskundige praktijken, acute mondzorg, jeugdzorg, revalidatiezorg, woonzorg, laboratoria, podotherapie, ergotherapie, oefentherapie, logopedie,trombosediensten en fysiotherapeuten hun aanvraag kunnen indienen via Mediq.

Welke PBM kan ik bestellen bij Mediq?
Je kunt het beste contact opnemen met de klantenservice van Mediq voor een actueel overzicht van de beschikbare PBM. Mediq is te bereiken via 088-888 94 04. Je kunt ook informatie vinden op hun website.

Ben ik verplicht een account aan te maken bij Mediq?
Nee, als je persoonlijke beschermingsmiddelen kunt krijgen via je eigen leveranciers, dan mag dat natuurlijk ook.

Ik ben een mantelzorger, hoe kan ik aan PBM komen?
Mantelzorgers, informele zorgverleners die werken via een persoonsgebonden budget (PGB) en vrijwilligers palliatieve zorg, die zorg dragen voor een (verdachte) COVID-19 patiënt, kunnen bij de huisarts terecht. De huisarts kan een PBM-pakket aanvragen. Een PBM-pakket bestaat uit handschoenen, chirurgische maskers, beschermingsbrillen, halterschorten en handdesinfectanten. De huisarts schrijft een recept uit op de naam van de kwetsbare persoon voor degenen die deze persoon verplegen/verzorgen. Deze kan je vervolgens ophalen bij de apotheek. Hier vind je meer informatie. Op deze webpagina staat meer informatie over PBM en PGB.

Kan ik nog PBM krijgen vanuit het regionale depot?
Vanaf eind mei is het niet meer mogelijk om PBM aan te vragen bij het regionale depot. Dit depot was opgericht in de eerste weken van de coronacrisis om noodvoorraden PBM te leveren aan zorginstellingen. Zorginstellingen kunnen bij Mediq nu PBM rechtstreeks inkopen.

Gebruik en hergebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen

Welk type masker heb ik nodig voor de verzorging van een coronapatiënt? 
Een chirurgisch mondneusmaker biedt voldoende bescherming voor gezondheidsmedewerkers die patiënten moeten verzorgen met COVID-19. Uitzondering hierop zijn handelingen waarbij het bekend is dat grote hoeveelheden aerosolen kunnen ontstaan zoals bronchoscopie, cardiopulmonale reanimatie ,tracheale intubatie, niet invasieve beademing, handmatige beademing, optiflow, tracheostomie, handelingen aan het tracheostoma en uitzuigen. Hiervoor wordt een FFP2 masker geadviseerd en indien niet aanwezig een FFP1 masker.

Hoe moet ik een mondmasker gebruiken? 

  • Het masker mag aan een stuk gedragen worden totdat de ademhalingsweerstand te hoog wordt. Hierbij wordt uitgegaan van maximaal 3 uur achtereen dragen.
  • Tussentijds wisselen is, als de situatie dat toelaat, niet altijd nodig bij de zorg voor meerdere patiënten achter elkaar. Let wel op dat een masker nooit om de hals gedragen wordt.
  • Vervang het masker als het besmet is met lichaamsvocht, bij beschadiging, consumptie van eten en drinken, of bij het verlaten van de locatie.
  • Bij zorgverlening in de thuissituatie kan een masker binnen 3 uur maximaal 3 keer gebruikt worden door dezelfde zorgverlener.
  • Gebruik dient passend te zijn. Gebruik van maskers met een te hoog beschermingsniveau in relatie tot het besmettingsrisico moet in tijden van schaarste worden voorkomen, omdat de beschikbaarheid van maskers voor de situaties waarin ze echt nodig zijn, verkleind wordt.

Hoe zet ik een mondkapje op? 

Hoe ga ik het beste om met onze  huidige PBM voorraad?
Wees zuinig met de PBM voorraad en volg de richtlijnen van het RIVM op over het PBM gebruik.  Deze richtlijnen heeft de GGD samengevat, zodat je het makkelijk kan nalezen. Ook zijn er handige gebruiksadviezen, zoals hergebruik van spatbrillen.

Welke bescherming is nodig als ik zorg verleen aan een corona patiënt?
Volg hierin de aanbevelingen vanuit het RIVM en de richtlijn GGD.

Hoe kan mijn organisatie schorten het beste hergebruiken?
Bij tekort aan schorten kunnen schorten hergebruikt worden als ze 72 uur (3 dagen) op 20 graden in een ruimte met lage luchtvochtigheid bewaard worden. Indien de cliëntengroep (bijvoorbeeld in de gehandicaptenzorg) erg onrustig wordt van een schort, kan de organisatie denken over een katoenen jas of lange blouse met lange mouwen die op hoge temperatuur gewassen kan worden.

Het hergebruiken van wegwerkschorten met lange mouwen heeft niet de voorkeur. Ze beschadigen snel na meervoudig gebruik, zeker bij ADL handelingen. Ook kunnen andere bacteriën op de schorten blijven zitten, die niet na 3 dagen dood zijn (bv MRSA) en andere bewoners besmetten als ze bij fysiek contact bij een andere bewoner worden gebruik. Hergebruik vergt heel secuur werken met deze schorten.

Liever wordt gezien dat er katoenen jassen met langer mouwen gedragen worden die na gebruik op 60 graden gewassen kunnen worden. Een plastic halterschort kan tegen spatten gebruiken worden over de katoenen jas heen. Alternatief is een katoenen jas met korte mouwen en halterschort en armen goed wassen na contact. Alternatieven als regenjassen zijn ook effectief tegen spatten als ze goed zijn afgesloten. Het is echter niet een ideale werkoutfit, omdat het snel warm wordt. Blijf goed aan je eigen gezondheid denken bij alternatieve middelen

Hebben mensen die geen lijfelijke verzorging geven, maar wel bijvoorbeeld schoonmaken bij een coronapatiënt, ook PBM nodig?
Nee, dat hoeft niet.1,5 meter afstand houden is in dit geval voldoende.

Welke kwaliteitsstandaard moeten mondmaskers hebben?
Voordat er schaarste ontstond in PBM, werden mondmaskers met een CE-certificaat dat is getoetst naar Europese kwaliteitsstandaard EN149 goed gekeurd.

Op dit moment is China wereldwijd een van de weinige landen dat kan voorzien in grote voorraden mondmaskers voor de Nederlandse zorg. In China worden mondmaskers van het type FFP2 voorzien van de Chinese kwaliteitsstandaard KN95. Dit wordt nu gezien als een acceptabel alternatief. Voor meer informatie over dit besluit, verwijzen wij u door naar dit document.

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00