Natuurbranden oefenmateriaal voor Handcrew
De Handcrew is sinds 2013 operationeel en wordt bij alarmering gevormd door collega’s uit Nijverdal, Den Ham en Dedemsvaart. De natuurbranden in juni en juli 2018 waren mooi oefenmateriaal voor de ontwikkeling van de Handcrew. Er zijn namelijk meerdere technieken om een natuurbrand te bestrijden.
’s Nachts werken, zoals in Dalfsen, bleek een mooi ontwikkelpunt te zijn. De temperatuur ’s nachts is een stuk lager dan overdag en dat werkt een stuk prettiger. Daarnaast wordt de brand getemperd in de avond en nacht door een hogere luchtvochtigheid, wat de bestrijding van een natuurbrand ook weer ten goede komt.
Meerdere technieken
Er zijn meerdere technieken om een natuurbrand te bestrijden. Zo loopt de Handcrew bijvoorbeeld in groepjes van drie personen in het veld, op zoek naar ondergrondse vuurhaarden om daar te kunnen woelen. De Handcrew bestaat uit 70 personen, waarvan enkele ploegleiders en twee adviseurs. Om met een team op pad te gaan, zijn er minimaal 16 personen nodig met een maximum van 20 personen. Bij een natuurbrand kunnen twee teams van 40 personen tegelijk aan het werk. In Nijverdal staat een haakarmcontainer die is uitgerust met specialistische gereedschappen waar het team mee kan werken. Ze gaan te voet het veld in met onder andere motorkettingzagen, bijlen, aangepaste harken, batsen en waterrugzakken om kleine vuurhaarden te blussen. Het team heeft ook een quad die kan worden ingezet voor verkenning en logistieke ondersteuning.
handcrewleden Rik Westerbaan en Wilfrid Pappot
“Afgelopen zomer werd de Handcrew meerdere malen gealarmeerd door het droge weer. Mooi, maar zwaar werk.”