Nieuws

NL-Alert testbericht op maandag 6 december

2 december 2021

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over acute noodsituaties. Op maandag 6 december verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht in heel Nederland.

Avondsluiting en strengere maatregelen overdag

26 november 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. In het hele land is de toegang tot de zorg in gevaar. Helaas blijkt het noodzakelijk om planbare zorg zoals heupoperaties te stoppen, zodat de meest acute zorg nog wel door kan gaan. Bijvoorbeeld zware hartoperaties, kankerbehandelingen en niertransplantaties. We willen allemaal in het ziekenhuis, bij de huisarts en de polikliniek terecht kunnen als dat nodig is.

Ruim 100 sollicitaties na wervingscampagne voor vrijwilligers

26 november 2021
wat doe jij over 4 minuten

De wervingscampagne ‘#watdoejijover4minuten’ was een groot succes! Van 18 oktober t/m 26 november solliciteerden ruim 100 mensen naar de functie van brandweervrijwilliger. De komende weken krijgen zij te horen of ze door mogen naar het selectietraject.

Lancering Crisiz: crisissimulatie voor zorginstellingen

18 november 2021

Deze week lanceert GHOR IJsselland, onderdeel van Veiligheidsregio IJsselland het innovatieve bordspel ‘Crisiz’. Het spel is ontwikkeld om de crisisteams van zorginstellingen op een laagdrempelige manier te laten ervaren welke effecten een crisis kan hebben op hun organisatie. Afgelopen woensdag overhandigde Rianne van den Berg (directeur publieke gezondheid IJsselland) het eerste exemplaar van het bordspel aan Jan Griepink (bestuursvoorzitter Carinova). Deze overhandiging markeert de officiële lancering van ‘Crisiz’.

CO-vergiftiging: helaas actueler dan ooit

15 november 2021
logo Stop CO-vergiftiging

Vandaag start de landelijke CO-campagne. Centraal daarin staat de slogan: Ventileer – Controleer – Alarmeer. Helaas zijn de gevaren van koolmonoxide (CO) weer bijna dagelijks in het nieuws. Hoge gasprijzen en het minder ventileren in huis lijken belangrijke medeveroorzakers van een vergiftiging. Samen met 24 andere veiligheidsregio’s, Brandweer Nederland en de Brandwondenstichting vragen we twee weken lang aandacht voor de gevaren van de sluipmoordenaar CO.

Besmettingen moeten omlaag: strengere regels om contacten te beperken

12 november 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Het aantal besmettingen is in de afgelopen weken hard gestegen. Het aantal coronapatiënten op de IC’s loopt nu op Het kabinet neemt strengere maatregelen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. 

Lancering VOK! – Veilig op kamers

5 november 2021

Deze week lanceren wij een nieuwe campagne speciaal gericht op studenten. Met de campagne Veilig op Kamers (VOK) willen we het brandbewustzijn onder studenten die op kamers wonen vergroten. De VOK-campagne is samen met studenten van Deltion College tot stand gekomen.

Besmettingen moeten omlaag, passende maatregelen nodig

2 november 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Het aantal besmettingen is in de afgelopen weken hard gestegen. Het aantal coronapatiënten op de IC’s loopt nu op en kan volgens de berekeningen nog verder oplopen. Om ervoor te zorgen dat we iedereen goede zorg kunnen blijven bieden en de kwetsbaren in de samenleving beschermen tegen de toegenomen aanwezigheid van het coronavirus, neemt het kabinet extra maatregelen om de snelle verspreiding van het virus af te remmen.

Hoe (brand)veilig is de woning van Erica van Lente?

29 oktober 2021

In het kader van de Brandpreventieweken waren we welkom bij Erica van Lente, burgemeester van Dalfsen en portefeuillehouder Veilig Leven. Jan Wittenberg, coördinator Brandveilig Leven, deed een woningcheck op het gebied van brandveiligheid. Hangen er rookmelders in de woning? Doen ze het ook? En zijn alle vluchtwegen vrij?

Arjan Mengerink werkt mee bij Deventer brandweer

25 oktober 2021

Op uitnodiging van de Deventerse C-ploeg draaide commandant brandweer en directeur veiligheidsregio Arjan Mengerink vrijdag 22 oktober een 24-uursdienst mee. “Nu is het voor mij eindelijk tijd om ‘achterstallig onderhoud’ in te halen. Ik wil mijn collega’s leren kennen en dit was een mooie manier om daarmee te starten.”

Weetjes over rookmelders

21 oktober 2021

Rookmelders redden levens. Maar weet jij waar je de rookmelder het beste op kunt hangen en welke soorten melders er zijn? Of wist jij dat je rookmelders kunt koppelen in huis, of zelfs met die van de buren?

#watdoejijover4minuten?

18 oktober 2021

Brandweer IJsselland is weer op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Vandaag is de campagne #watdoejijover4minuten gestart. De gehele maand kan gesolliciteerd worden naar de functie van brandweervrijwilliger voor een brandweerpost bij jou in de buurt.

Extra aandacht voor veiligheid in Overijssel

8 oktober 2021

Van 11 tot en met 15 oktober is de landelijke Week van de Veiligheid. Gemeenten in Overijssel besteden, samen met onder andere politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, omgevingsdiensten, Provincie Overijssel, Veiligheidsregio IJsselland, Veiligheidsregio Twente en RIEC Oost-Nederland, aandacht aan het voorkomen en signaleren van criminaliteit.

Nieuw scenario #VetVeilig the game eerste maand bijna 190 keer gespeeld

7 oktober 2021
Klas speelt #VetVeilig the game

Vorige maand lanceerden we ‘De val’, het nieuwe scenario van #VetVeilig the game. Via verschillende on- en offline media hebben we aandacht gegeven aan dit nieuwe scenario. De promotie van de game stopt hier niet, maar loopt het hele schooljaar (en de jaren daarna) door. Een korte terugblik op de eerste maand.

Rookmelders verplicht vanaf juli 2022

4 oktober 2021

Vanaf 1 juli 2022 moet in elk huis in Nederland op iedere verdieping een rookmelder hangen. Voor nieuwbouwhuizen gold deze verplichting al een tijdje, maar deze verplichting gaat nu ook gelden voor bestaande bouw.

Brandpreventieweken van start

30 september 2021
brandweerman in afgebrande woning

Modern meubilair en oplaadbare apparaten zorgen voor heviger en gevaarlijkere branden. Chiara uit Schiedam overkwam het onlangs toen een hoverboard aan de oplader ’s nachts in brand vloog: “Ik ben niet alleen mijn twee honden kwijt, maar ook al mijn bezittingen. De brandweer zei dat het een kwestie van seconden was. Als we de rookmelder niet hadden gehoord, hadden ook mijn kinderen en ik het niet overleefd”. 

Elektrische deken

27 september 2021
Brand door elektrische deken

Als het kouder wordt, worden de elektrische dekens weer uit de kast gehaald. Er gaat tenslotte niets boven een lekker voorverwarmd bed. Moderne elektrische dekens moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen. Ze gaan alleen niet eeuwig mee en zijn gevoelig voor slijtage en beschadigingen.

Coronatoegangsbewijs: een gezamenlijke verantwoordelijkheid

23 september 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

De coronamaatregelen versoepelen vanaf 25 september verder, maar nog wel mét de inzet van een coronatoegangsbewijs. De burgemeesters van IJsselland voeren volop gesprekken met de horeca. Over hoe we vanuit ieders eigen verantwoordelijkheden elkaar kunnen helpen bij de landelijke regels en dan specifiek over het coronatoegangsbewijs.

Evacuatielabels voor overzichtelijke ontruiming

21 september 2021

Wat hebben de incidenten ‘Arcadia flat’ (september 2017), ‘woonzorgcentrum Fermate’ (april 2018) en ‘appartementencomplex De Keersluis’ (februari 2020) met elkaar gemeen? Inderdaad, het waren allemaal complexe branden met grote rookverspreiding in het pand. Met uiteindelijk grootschalige ontruimingen van het gebouw.

Opladers, batterijen en accu’s

20 september 2021
Smartphone aan lader

’s Avonds in bed check je nog even je laatste appjes, daarna ga je slapen. Je laat de oplader aan de stroom zodat je de volgende dag met een volle batterij weer de dag door komt. Herkenbaar? Toch zitten daar wel behoorlijke risico’s aan vast, waarschijnlijk zonder dat je je dat beseft.

Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

14 september 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan.

Lancering #VetVeilig the game 2

6 september 2021
#VetVeilig the game 'De Val'

Na het succes van ’De brand’, het eerste scenario van #VetVeilig the game, is er nu een nieuw scenario: ‘De val’! Onder digitale leiding van niemand minder dan arts én presentator van het programma Topdoks, Elbert Smelt, leren kinderen ook nu meer over veiligheid. De interactieve games van #Vet Veilig zijn speciaal ontwikkeld voor scholen om te spelen met leerlingen uit de groepen 7 en 8.

Elektrische apparaten: houd ze in de gaten

6 september 2021
Wasmachine

De wasdroger, wasmachine, magnetron of de televisie… bijna alle elektrische apparaten in huis worden warm. Kunnen de apparaten in jouw huis hun warmte kwijt? En zijn ze stofvrij? Het is belangrijk om dit in de gaten te houden, want onvoorzichtig gebruik van elektrische apparaten is één van de meest voorkomende oorzaken van een woningbrand.

Brandweer IJsselland heeft nu ook Coldcutter

3 september 2021

Na een leerzame periode van inbouwen en oefenen beschikt Brandweer IJsselland vanaf deze week over een Coldcutter. Met een Coldcutter kan de brandweer met een waterstraal onder hoge druk een gat boren in bijvoorbeeld hout, beton, staal en andere constructiematerialen. Zo kan een brand van buitenaf en dus veiliger worden bestreden.

ICE-contact

23 augustus 2021

Met een ICE-contact (In Case of Emergency) kunnen hulpdiensten jouw naasten gemakkelijk bereiken als je betrokken raakt bij een ongeval of andere noodsituatie.

Diana: alles wat je kunt moet je doen

19 augustus 2021

Diana werkt als managementassistent bij team Risicobeheersing. Daarnaast is zij communicatieadviseur CoPI/woordvoerder brandweer en heeft zij eens in de vijf/zes weken piket.

Fysiek onderwijs open, andere coronamaatregelen verlengd

13 augustus 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Deze week is de 22 miljoenste prik gezet. De vaccinatiegraad in Nederland is inmiddels hoog en neemt nog elke dag toe. Toch is een verdere stijging nodig.

Kunnen we eigenlijk wel een poosje zonder water of elektriciteit?

9 augustus 2021

Verwarming, water uit de kraan, stroom, internet: we vinden het de normaalste zaak van de wereld. Een kleine storing ervaren we al als vervelend. Laat staan als voorzieningen langer uitvallen. Zijn we voorbereid op langdurige verstoringen van onze vitale voorzieningen zoals drinkwater, elektriciteit en ICT?

Vluchtweg op je vakantieadres

26 juli 2021
Vluchtplan

Weet jij de vluchtweg op je camping of in je hotel? Als het goed is, heb je thuis met je partner en/of kinderen al eens gesproken over een vluchtweg voor als er brand uitbreekt. Maar doe je dat ook als je op vakantie bent?

Nederland past aanpak reizen binnen Europa aan, meerdaagse evenementen tot 1 september afgelast

26 juli 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Als gevolg van de veranderde situatie in Europa heeft het kabinet besloten de aanpak voor reizen binnen de Europese Unie (EU) aan te passen. Er zijn 3 belangrijke ontwikkelingen.

Veilig op vakantie

19 juli 2021
tent

De vakantie is voor de meeste mensen nu toch echt begonnen. Met z’n allen trekken we erop uit naar het buitenland of in eigen land. Ga jij er ook nog lekker tussenuit?

Geen problemen door hoogwater op de IJssel verwacht

16 juli 2021
hoogwater in de rivier gras onder gelopen

Het hoge water in Limburg geeft ons als veiligheidsregio aanleiding om nauw contact te onderhouden met Rijkswaterstaat en Waterschap Drents Overijsselse Delta voor wat betreft de IJssel en de Vecht in onze regio.

Veilig barbecueën doe je zo

12 juli 2021

Een ongeluk tijdens het barbecueën of een vuurtje stoken komt vaker voor dan de meeste mensen denken. Het blijft bovendien niet altijd beperkt tot een brandwond.

Burgemeesters IJsselland bijeen over corona

10 juli 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

De burgemeesters in IJsselland zijn samen met GGD IJsselland naar aanleiding van de extra corona maatregelen vanochtend bijeen gekomen. Tijdens dit overleg hebben ze doorgepraat over de specifieke stand van zaken in IJsselland en de gevolgen van de maatregelen voor onze regio.

Snelle toename besmettingen dwingt tot maatregelen in de zomer

9 juli 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Nadat op 26 juni bijna alle deuren zijn geopend, is het aantal besmettingen in Nederland sneller gestegen dan voorzien. De meeste mensen raakten besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan. 

Handige tips bij gebruik gasfles

5 juli 2021

Ongelukken zitten vaak in een klein hoekje. Bijvoorbeeld tijdens het barbecueën, een vuurtje stoken of bij het gebruik van een gasfles of elektriciteit. Voordat je het weet, overkomt het jezelf.

Evenementen weer toegestaan

30 juni 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Met coronatoegangsbewijzen mogen per 30 juni vergunnings- en meldingsplichtige evenementen met 100% van de bezoekerscapaciteit weer worden georganiseerd.

Zwemmen in rivieren en kanalen? Levensgevaarlijk!

21 juni 2021

Onze regio wordt doorkruist door mooie grote rivieren en kanalen. Een heerlijke plek voor een picknick of lange wandeling. Maar let op, het is geen zwemwater! Het is namelijk levensgevaarlijk om te zwemmen in de rivieren. Verschillende tragische incidenten bevestigen dit keer op keer.

Omgekomen brandweercollega’s herdacht

19 juni 2021
Herdenking Olst

Vandaag herdacht de brandweer de 98 brandweercollega’s die vanaf 1945 zijn omgekomen tijdens of door hun werk voor de brandweer. De jaarlijkse herdenking van de omgekomen brandweercollega’s bij het nationaal monument vond in aangepaste vorm plaats. De ceremonie werd door velen op afstand digitaal bijgewoond.

Openingsplan: stap 4 wordt gezet

18 juni 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Nederland zet grote stap: bijna alles kan op anderhalve meter. De meeste maatregelen zijn daarom niet meer nodig. Het kabinet heeft dan ook besloten om stap 4 van het openingsplan te zetten en zelfs te vergroten.

Selectiedag: wel of niet geschikt als manschap

17 juni 2021
inzet brandweer met straalpijp in container

Op 15 en 22 mei waren de selectiedagen voor nieuwe manschappen aan de kazerne in Zwolle Zuid. Tijdens de selectiedag legt de kandidaat een aantal theorie- en praktijktesten af om te kijken of het werk bij de brandweer bij hem of haar past.

CoronaActueel: Op een verantwoorde manier genieten

16 juni 2021

Deze week zijn er in totaal 201 besmettingen, waarvan 30 besmettingen vandaag.

#VetVeilig the Game winnaar SeriousPlayAward

15 juni 2021

We zijn winnaar! Het spel #VetVeilig the Game heeft een gouden International SeriousPlayAward gewonnen! De award is uitgereikt bij de international serious play conference, de grootste serious game conferentie in de wereld, die jaarlijks wordt gehouden in Amerika. 

Kans op snellere uitbreiding brand in natuur

14 juni 2021
brandweermensen bezig tijdens natuurbrand

Door aanhoudende droogte in de natuur is er in Overijssel een verhoogde kans op snelle uitbreiding van een natuurbrand. De brandweer is daarom extra alert en roept natuurbeheerders, terreineigenaren en inwoners op een brand snel te melden via 112.

Veilig zwemmen in natuurwater

14 juni 2021
jeugd aan het zwemmen in open water

Onze regio is zeer waterrijk en er zijn veel recreatiegebieden met eigen zwembaden of oppervlaktewater waarin gezwommen mag worden. Volop waterpret dus! In Nederland loopt het badseizoen van 1 mei tot 1 oktober. Lees hier meer over veilig zwemmen in natuurwater.

Veilig op pad in de natuur

9 juni 2021
brandweer bij natuurbrand

Genieten geblazen met dit mooie weer! Veel mensen trekken eropuit. De natuur is prachtig, maar ook heel kwetsbaar. Eén nonchalant weggegooide sigarettenpeuk of stuk glas kan al de oorzaak zijn van een brand die een enorm natuurgebied verwoest. Veruit de meeste natuurbranden worden veroorzaakt door menselijk gedrag.

Mike: veel vrijheid om eigen tijd in te vullen

3 juni 2021

Mike werkt als uitvoerend medewerker vakbekwaamheid. Daarnaast is hij vrijwillig bevelvoerder voor de post in Wijhe, plaatsvervangend teamleider STH (Specialisme Technische Hulpverlening), voertuigbediener, chauffeur én schipper.

NL-Alert testbericht op maandag 7 juni

1 juni 2021

Op maandag 7 juni verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht in heel Nederland. Ook in IJsselland. Zo ervaar je hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet. Je ontvangt het NL-Alert testbericht op je mobiele telefoon. Daarvoor moet je mobiel opgeladen zijn én aanstaan. Let wel op, mocht je oordopjes of een koptelefoon gebruiken dan kan het NL-Alert luid binnenkomen.

In stap 3 met voorwaarden bijna alles open

28 mei 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Daarom heeft het kabinet besloten stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder te zetten.

Blijf uit de rook!

25 mei 2021

Onbewust doen mensen in geval van brand het tegenovergestelde van wat goed voor ze is. Vooral in het eerste uur komen veel toeschouwers naar de plaats van het incident. De kans is daarbij groot dat je in de rook staat en die dus ook inademt.

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00