Nieuws

Evacuatielabels voor overzichtelijke ontruiming

21 september 2021

Wat hebben de incidenten ‘Arcadia flat’ (september 2017), ‘woonzorgcentrum Fermate’ (april 2018) en ‘appartementencomplex De Keersluis’ (februari 2020) met elkaar gemeen? Inderdaad, het waren allemaal complexe branden met grote rookverspreiding in het pand. Met uiteindelijk grootschalige ontruimingen van het gebouw.

Opladers, batterijen en accu’s

20 september 2021
Smartphone aan lader

’s Avonds in bed check je nog even je laatste appjes, daarna ga je slapen. Je laat de oplader aan de stroom zodat je de volgende dag met een volle batterij weer de dag door komt. Herkenbaar? Toch zitten daar wel behoorlijke risico’s aan vast, waarschijnlijk zonder dat je je dat beseft.

Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

14 september 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan.

Lancering #VetVeilig the game 2

6 september 2021
#VetVeilig

Na het succes van ’De brand’, het eerste scenario van #VetVeilig the game, is er nu een nieuw scenario: ‘De val’! Onder digitale leiding van niemand minder dan arts én presentator van het programma Topdoks, Elbert Smelt, leren kinderen ook nu meer over veiligheid. De interactieve games van #Vet Veilig zijn speciaal ontwikkeld voor scholen om te spelen met leerlingen uit de groepen 7 en 8.

Elektrische apparaten: houd ze in de gaten

6 september 2021
Wasmachine

De wasdroger, wasmachine, magnetron of de televisie… bijna alle elektrische apparaten in huis worden warm. Kunnen de apparaten in jouw huis hun warmte kwijt? En zijn ze stofvrij? Het is belangrijk om dit in de gaten te houden, want onvoorzichtig gebruik van elektrische apparaten is één van de meest voorkomende oorzaken van een woningbrand.

Brandweer IJsselland heeft nu ook Coldcutter

3 september 2021

Na een leerzame periode van inbouwen en oefenen beschikt Brandweer IJsselland vanaf deze week over een Coldcutter. Met een Coldcutter kan de brandweer met een waterstraal onder hoge druk een gat boren in bijvoorbeeld hout, beton, staal en andere constructiematerialen. Zo kan een brand van buitenaf en dus veiliger worden bestreden.

ICE-contact

23 augustus 2021

Met een ICE-contact (In Case of Emergency) kunnen hulpdiensten jouw naasten gemakkelijk bereiken als je betrokken raakt bij een ongeval of andere noodsituatie.

Diana: alles wat je kunt moet je doen

19 augustus 2021

Diana werkt als managementassistent bij team Risicobeheersing. Daarnaast is zij communicatieadviseur CoPI/woordvoerder brandweer en heeft zij eens in de vijf/zes weken piket.

Fysiek onderwijs open, andere coronamaatregelen verlengd

13 augustus 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Deze week is de 22 miljoenste prik gezet. De vaccinatiegraad in Nederland is inmiddels hoog en neemt nog elke dag toe. Toch is een verdere stijging nodig.

Kunnen we eigenlijk wel een poosje zonder water of elektriciteit?

9 augustus 2021

Verwarming, water uit de kraan, stroom, internet: we vinden het de normaalste zaak van de wereld. Een kleine storing ervaren we al als vervelend. Laat staan als voorzieningen langer uitvallen. Zijn we voorbereid op langdurige verstoringen van onze vitale voorzieningen zoals drinkwater, elektriciteit en ICT?

Vluchtweg op je vakantieadres

26 juli 2021
Vluchtplan

Weet jij de vluchtweg op je camping of in je hotel? Als het goed is, heb je thuis met je partner en/of kinderen al eens gesproken over een vluchtweg voor als er brand uitbreekt. Maar doe je dat ook als je op vakantie bent?

Nederland past aanpak reizen binnen Europa aan, meerdaagse evenementen tot 1 september afgelast

26 juli 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Als gevolg van de veranderde situatie in Europa heeft het kabinet besloten de aanpak voor reizen binnen de Europese Unie (EU) aan te passen. Er zijn 3 belangrijke ontwikkelingen.

Veilig op vakantie

19 juli 2021
tent

De vakantie is voor de meeste mensen nu toch echt begonnen. Met z’n allen trekken we erop uit naar het buitenland of in eigen land. Ga jij er ook nog lekker tussenuit?

Geen problemen door hoogwater op de IJssel verwacht

16 juli 2021
hoogwater in de rivier gras onder gelopen

Het hoge water in Limburg geeft ons als veiligheidsregio aanleiding om nauw contact te onderhouden met Rijkswaterstaat en Waterschap Drents Overijsselse Delta voor wat betreft de IJssel en de Vecht in onze regio.

Veilig barbecueën doe je zo

12 juli 2021

Een ongeluk tijdens het barbecueën of een vuurtje stoken komt vaker voor dan de meeste mensen denken. Het blijft bovendien niet altijd beperkt tot een brandwond.

Burgemeesters IJsselland bijeen over corona

10 juli 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

De burgemeesters in IJsselland zijn samen met GGD IJsselland naar aanleiding van de extra corona maatregelen vanochtend bijeen gekomen. Tijdens dit overleg hebben ze doorgepraat over de specifieke stand van zaken in IJsselland en de gevolgen van de maatregelen voor onze regio.

Snelle toename besmettingen dwingt tot maatregelen in de zomer

9 juli 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Nadat op 26 juni bijna alle deuren zijn geopend, is het aantal besmettingen in Nederland sneller gestegen dan voorzien. De meeste mensen raakten besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan. 

Handige tips bij gebruik gasfles

5 juli 2021

Ongelukken zitten vaak in een klein hoekje. Bijvoorbeeld tijdens het barbecueën, een vuurtje stoken of bij het gebruik van een gasfles of elektriciteit. Voordat je het weet, overkomt het jezelf.

Evenementen weer toegestaan

30 juni 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Met coronatoegangsbewijzen mogen per 30 juni vergunnings- en meldingsplichtige evenementen met 100% van de bezoekerscapaciteit weer worden georganiseerd.

Zwemmen in rivieren en kanalen? Levensgevaarlijk!

21 juni 2021

Onze regio wordt doorkruist door mooie grote rivieren en kanalen. Een heerlijke plek voor een picknick of lange wandeling. Maar let op, het is geen zwemwater! Het is namelijk levensgevaarlijk om te zwemmen in de rivieren. Verschillende tragische incidenten bevestigen dit keer op keer.

Omgekomen brandweercollega’s herdacht

19 juni 2021
Herdenking Olst

Vandaag herdacht de brandweer de 98 brandweercollega’s die vanaf 1945 zijn omgekomen tijdens of door hun werk voor de brandweer. De jaarlijkse herdenking van de omgekomen brandweercollega’s bij het nationaal monument vond in aangepaste vorm plaats. De ceremonie werd door velen op afstand digitaal bijgewoond.

Openingsplan: stap 4 wordt gezet

18 juni 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Nederland zet grote stap: bijna alles kan op anderhalve meter. De meeste maatregelen zijn daarom niet meer nodig. Het kabinet heeft dan ook besloten om stap 4 van het openingsplan te zetten en zelfs te vergroten.

Selectiedag: wel of niet geschikt als manschap

17 juni 2021
inzet brandweer met straalpijp in container

Op 15 en 22 mei waren de selectiedagen voor nieuwe manschappen aan de kazerne in Zwolle Zuid. Tijdens de selectiedag legt de kandidaat een aantal theorie- en praktijktesten af om te kijken of het werk bij de brandweer bij hem of haar past.

CoronaActueel: Op een verantwoorde manier genieten

16 juni 2021

Deze week zijn er in totaal 201 besmettingen, waarvan 30 besmettingen vandaag.

#VetVeilig the Game winnaar SeriousPlayAward

15 juni 2021

We zijn winnaar! Het spel #VetVeilig the Game heeft een gouden International SeriousPlayAward gewonnen! De award is uitgereikt bij de international serious play conference, de grootste serious game conferentie in de wereld, die jaarlijks wordt gehouden in Amerika. 

Kans op snellere uitbreiding brand in natuur

14 juni 2021
brandweermensen bezig tijdens natuurbrand

Door aanhoudende droogte in de natuur is er in Overijssel een verhoogde kans op snelle uitbreiding van een natuurbrand. De brandweer is daarom extra alert en roept natuurbeheerders, terreineigenaren en inwoners op een brand snel te melden via 112.

Veilig zwemmen in natuurwater

14 juni 2021
jeugd aan het zwemmen in open water

Onze regio is zeer waterrijk en er zijn veel recreatiegebieden met eigen zwembaden of oppervlaktewater waarin gezwommen mag worden. Volop waterpret dus! In Nederland loopt het badseizoen van 1 mei tot 1 oktober. Lees hier meer over veilig zwemmen in natuurwater.

Veilig op pad in de natuur

9 juni 2021
brandweer bij natuurbrand

Genieten geblazen met dit mooie weer! Veel mensen trekken eropuit. De natuur is prachtig, maar ook heel kwetsbaar. Eén nonchalant weggegooide sigarettenpeuk of stuk glas kan al de oorzaak zijn van een brand die een enorm natuurgebied verwoest. Veruit de meeste natuurbranden worden veroorzaakt door menselijk gedrag.

Mike: veel vrijheid om eigen tijd in te vullen

3 juni 2021

Mike werkt als uitvoerend medewerker vakbekwaamheid. Daarnaast is hij vrijwillig bevelvoerder voor de post in Wijhe, plaatsvervangend teamleider STH (Specialisme Technische Hulpverlening), voertuigbediener, chauffeur én schipper.

NL-Alert testbericht op maandag 7 juni

1 juni 2021

Op maandag 7 juni verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht in heel Nederland. Ook in IJsselland. Zo ervaar je hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet. Je ontvangt het NL-Alert testbericht op je mobiele telefoon. Daarvoor moet je mobiel opgeladen zijn én aanstaan. Let wel op, mocht je oordopjes of een koptelefoon gebruiken dan kan het NL-Alert luid binnenkomen.

In stap 3 met voorwaarden bijna alles open

28 mei 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Daarom heeft het kabinet besloten stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder te zetten.

Blijf uit de rook!

25 mei 2021

Onbewust doen mensen in geval van brand het tegenovergestelde van wat goed voor ze is. Vooral in het eerste uur komen veel toeschouwers naar de plaats van het incident. De kans is daarbij groot dat je in de rook staat en die dus ook inademt.

Tweede stap openingsplan wordt definitief gezet

18 mei 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames van mensen met corona is verder gedaald. Dat betekent dat de tweede stap in het openingsplan definitief op 19 mei wordt gezet. Het kabinet besloot om niet op de pauzeknop te drukken. 

Tweede stap openingsplan per 19 mei

11 mei 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom neemt het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei.

Wat te doen bij gevaarlijke stoffen?

10 mei 2021

Gevaarlijke stoffen zoals chloor, LPG-gas of ammoniak zijn giftig, brandbaar of explosief. Diverse bedrijven werken met deze of andere gevaarlijke stoffen of slaan ze op, zoals tankstations. Gevaarlijke stoffen worden ook vervoerd: over de weg, het spoor, het water en ondergronds via buisleidingen. Voor gebruik, opslag en vervoer van gevaarlijke stoffen gelden strenge veiligheidseisen. De kans op een ongeval is klein, maar er kan iets misgaan. Weet jij wat je dan moet doen?

Geen sirenetest in Raalte-Noord vandaag

3 mei 2021
WAS paal

Vandaag wordt de sirene in Raalte-Noord niet getest. Ooievaars hebben op de mast een nest gemaakt en de gemeente heeft besloten om de vogels met rust te laten.

Opleiding brandweerofficier: starten als bevelvoerder

30 april 2021
Virtueel oefenen bevelvoerder

In september 2020 startte de 52e editie van de opleiding tot brandweerofficier. Namens IJsselland doet Marco Morsink mee. Hij werkte al als brandweervrijwilliger bij onze organisatie. “Onze opleiding draait gelukkig nog op volle toeren en dat lijkt ook wel zo te blijven gelukkig”, vertelde Marco in november. “Ik ben nu volop bezig met de opleiding tot bevelvoerder”

Hoe werkt de meldkamer?

26 april 2021
MON, meldkamer

Meldkamers staan 24/7 paraat om mensen in nood bij te staan en de hulpverlening te ondersteunen bij incidenten, calamiteiten en rampen. De centralist van de meldkamer neemt de 112-noodoproep aan zorgt dat de hulpdiensten zo snel mogelijk naar de plek van het incident gaan en over de juiste informatie beschikken.

CoronaActueel: ga verstandig om met versoepelingen

23 april 2021

Deze week zijn er in totaal 1.488 besmettingen, waarvan 266 besmettingen vandaag.

Eerste stap openingsplan op 28 april

20 april 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap.

Verwantencontact – hoe werkt dat?

20 april 2021

Er is een incident en je kunt je naaste(n) niet bereiken. Ben je ongerust over een familielid, partner, vriend of vriendin? En vermoed je dat hij of zij betrokken is bij een incident? Dan kun je contact opnemen met het telefoonnummer van Verwantencontact.

CoronaActueel: wat kan ik zelf doen?

16 april 2021

Deze week zijn er in totaal 1.267 besmettingen, waarvan 180 besmettingen vandaag.

Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

13 april 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis.

Geen spoed, wel brandweer? Bel 0900-0904

13 april 2021
Geen spoed brandweer telefoon

Heb je geen spoedsituatie, maar toch de brandweer ter plaatse nodig? Bel dan 0900-0904. Is er wel spoed of een levensbedreigende situatie? Bel dan altijd 112.

CoronaActueel: voorzichtig optimistisch

9 april 2021

Deze week zijn er in totaal 1.131 besmettingen, waarvan 156 besmettingen vandaag.

112 bellen, wat doe jij?

6 april 2021

Het alarmnummer 112 is er voor spoedeisende hulp. Dit nummer bel je wanneer je zelf, of iemand anders, in direct gevaar is of als er gevaar dreigt. Bijvoorbeeld als iemand zwaargewond is, dringende medische hulp nodig heeft, bij brand of als je getuige bent van een misdrijf zoals geweld of een inbraak.

De Brandweerrijschool

6 april 2021

Vanaf dinsdag 6 april starten de brandweerchauffeurs van Brandweer IJsselland met een nieuw programma: de Brandweerrijschool. Een onderdeel van het programma is de praktijkles, waarin de chauffeur oefent op het rijden met sirene en zwaailichten.

CoronaActueel: geniet verantwoord van het paasweekend

2 april 2021

Deze week zijn er in totaal 1.306 besmettingen, waarvan 175 besmettingen vandaag.

Maandag geen sirenetest

1 april 2021
WAS paal

Op maandag 5 april (Tweede Paasdag) is er geen sirenetest. De sirene wordt nooit getest op nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen.

Bouw Meldkamer Oost-Nederland van start

31 maart 2021
Gebouw Meldkamer Oost Nederland

De bouw van Meldkamer Oost-Nederland is begin maart officieel van start gegaan. De nieuwe meldkamer komt in Apeldoorn en bedient straks de hele regio Oost-Nederland.

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00