Nieuws

Rookmelders redden levens

29 september 2020

Vandaag zijn de Brandpreventieweken weer van start gegaan. De hele maand oktober staat in het teken van de campagne Rookmelders redden levens. Heb jij al rookmelders in huis hangen? En doen deze het?

Aangescherpte maatregelen om het virus terug te dringen

28 september 2020
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur en zijn in elk geval voor de komende drie weken van kracht.

CoronaActueel vanaf vandaag beschikbaar

25 september 2020
corona actueel

CoronaActueel geeft een wekelijks en dagelijks beeld van de coronabesmettingen in onze regio. In één oogopslag zijn aantallen en uitleg te bekijken via onze website.

Toename coronabesmettingen in IJsselland verontrustend

17 september 2020
hoofdkantoor veiligheidsregio ijsselland

Het aantal corona besmettingen is ook in IJsselland afgelopen dagen sterk toegenomen. Het belang om ons strakker te houden aan de basisregels is daardoor nog urgenter; om andere regionale maatregelen in de nabije toekomst te voorkomen.

Nieuwe noodverordening voor Veiligheidsregio IJsselland

16 september 2020
hoofdkantoor veiligheidsregio ijsselland

Update 15 september: Op dinsdag 15 september 2020 treedt de nieuwe noodverordening COVID-19 voor Veiligheidsregio IJsselland in werking.

Met het vaststellen van deze nieuwe noodverordening komt de vorige (21 augustus) te vervallen.

Kabinet staat stil bij maatregelen tegen verspreiding corona

1 september 2020
banner alleen samen krijgen we corona onder controle

Minister-president Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge hebben vandaag in een persconferentie de stand van zaken over het coronavirus gedeeld. Zo gaven zij aan waar we nu, ongeveer een half jaar na het begin van de uitbraak, staan. Verder stonden zij stil bij wat we doen om een tweede golf voor te blijven.

Nationale sirenetest in Duitsland

1 september 2020
Sirentest

Op donderdag 10 september 2020 om 11.00 uur vindt er een nationale sirenetest plaats in heel Duitsland. Het is mogelijk dat inwoners die in het grensgebied wonen deze sirenetest kunnen horen. Mocht je de sirene op dat moment horen, dan hoef je niets te doen.

In thuisquarantaine door corona

29 augustus 2020
banner alleen samen krijgen we corona onder controle

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, kan het nodig zijn dat je thuis blijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan. Je blijft bijvoorbeeld thuis als je klachten hebt die passen bij corona, zoals een loopneus of koorts. Hoe lang je in quarantaine gaat en wat de regels zijn, verschilt per situatie.  

Maximaal zes gasten

28 augustus 2020
drie vrouwen aan tafel in een woonkamer

Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. In de afgelopen maand is het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen verder toegenomen. Hoewel de cijfers in onze regio minder snel stijgen dan in andere regio’s, zien we wel degelijk een toename. Kortom: als we niet opletten, zijn we binnen afzienbare tijd weer terug bij af.

Nieuwe noodverordening voor Veiligheidsregio IJsselland

21 augustus 2020
hoofdkantoor veiligheidsregio ijsselland

Update 21 augustus: Op vrijdag 21 augustus 2020 treedt de nieuwe noodverordening COVID-19 voor Veiligheidsregio IJsselland in werking.

Met het vaststellen van deze nieuwe noodverordening komt de vorige (10 augustus) te vervallen.

Als we niet oppassen, zijn we terug bij af

18 augustus 2020
banner alleen samen krijgen we corona onder controle

Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. Als we niet oppassen, zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af. Dat willen we voorkomen. Daarom worden enkele landelijke maatregelen aangescherpt.

CoronaMelder-app wordt getest in IJsselland

17 augustus 2020

Vanaf maandag 17 augustus werkt GGD IJsselland, samen met GGD Twente, mee aan het testen van de CoronaMelder-app. Vanaf deze datum kan iedereen de corona-app downloaden voor Android en iOS. De test vindt de komende twee weken plaats in Overijssel en Drenthe. De CoronaMelder-app is een aanvullend hulpmiddel op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD.

Afspraak coronatest nu ook online te maken

12 augustus 2020
Coronatest GGD IJsselland

Vanaf vandaag kan iedereen met (milde) klachten die passen bij het coronavirus, online een testafspraak maken. En online de uitslag van de coronatest bekijken. Dit is een aanvulling op het landelijke afsprakennummer 0800 – 1202. Dit nummer blijft 7 dagen per week van 8:00 tot 20:00 uur bereikbaar voor het maken van een testafspraak. 

Nieuwe noodverordening voor Veiligheidsregio IJsselland

10 augustus 2020
hoofdkantoor veiligheidsregio ijsselland

Update 10 augustus: Op maandag 10 augustus 2020 treedt de nieuwe noodverordening COVID-19 voor Veiligheidsregio IJsselland in werking.

Met het vaststellen van deze nieuwe noodverordening komt de vorige (woensdag 15 juli) te vervallen.

Grip op coronavirus met lokale maatregelen

6 augustus 2020
man en vrouw in gesprek op bankje

De Nederlandse corona-aanpak is erop gericht het virus maximaal onder controle te krijgen, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. In de aanloop naar de zomerperiode hebben we gezien hoe belangrijk het is om ons aan de maatregelen te blijven houden.

Vanaf 6 augustus hitteplan en smogwaarschuwing

5 augustus 2020
thermometer

Update: Vanaf zaterdag 15 augustus 2020 is het Nationaal Hitteplan niet meer actief. Hoewel de extreme hitte dan voorbij is, blijft het de komende dagen zomers warm. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KNMI)  en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijven uiteraard alert op nieuwe periodes van aanhoudende warmte. Het RIVM trekt zaterdag ook de waarschuwing voor smog door ozon in.

Handcrew Overijssel in beeld

3 augustus 2020
""

Natuurbranden zijn complex en zeer divers door de afwisselende vegetatie. Ze hebben ontzettend veel impact, zeker in een dichtbevolkt land als Nederland. Het beheersen en bestrijden van deze natuurbranden is het specialisme van de Handcrew Overijssel.

Geen mondkapjesplicht, wel aangescherpte controles

30 juli 2020
Mondkapje

Veiligheidsregio IJsselland gaat geen mondkapjesplicht invoeren. Het RIVM is helder: medisch gezien draagt het niet bij. Wel gaan politie en gemeenten in IJsselland door met aangescherpte controles. Waar vorig weekend het zwaartepunt bij de horeca lag, wordt dit aankomend weekend aangevuld met onder andere recreatiegebieden, offerfeesten en studie-introducties. 

De ruimte die we hebben gekregen is niet vrijblijvend

23 juli 2020
Afstand houden horeca

Het kan bijna niemand ontgaan zijn: het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land neemt toe. Minister Ferd Grapperhaus meldde in een statement op 22 juli dan ook dat deze toename een waarschuwing is en dat het van belang is dat we de maatregelen blijven opvolgen.

Trekkerbesluit IJsselland niet verlengd na overleg met boeren

16 juli 2020
hoofdkantoor veiligheidsregio ijsselland

Het verbod om met trekkers te demonstreren in de regio IJsselland wordt vrijdag niet verlengd. Vanochtend hebben enkele burgemeesters een goed gesprek gehad met vertegenwoordigers van boeren(organisaties). Ze willen ruimte geven aan de boeren om te demonstreren zodat zij hun boodschap op een veilige manier kunnen laten horen.

Trekkersbesluit van kracht

10 juli 2020
Hoofdkantoor Veiligheidsregio IJsselland

Vanaf 18.00 uur vanavond (10 juli) tot vrijdag 17 juli 18.00 uur geldt in Veiligheidsregio IJsselland een verbod om met landbouwvoertuigen te demonstreren. Dit is besloten nadat er in de regio afgelopen week verschillende onaangekondigde boerendemonstraties hebben plaatsgevonden.

Nieuwe noodverordening voor Veiligheidsregio IJsselland

1 juli 2020
hoofdkantoor veiligheidsregio ijsselland

Update 15 juli: Op woensdag 15 juli 2020 treedt de nieuwe noodveroordening COVID-19 voor Veiligheidsregio IJsselland in werking.

Met het vaststellen van deze nieuwe noodverordening komt de vorige (woensdag 1 juli) te vervallen.

Voorzitter Veiligheidsregio IJsselland schrijft verantwoording aan gemeenteraad

26 juni 2020
hoofdkantoor veiligheidsregio ijsselland

In een verantwoordingsbrief aan de raden van de gemeenten die deel uitmaken van Veiligheidsregio IJsselland heeft voorzitter Peter Snijders teruggeblikt op de afgelopen maanden waarin de crisisorganisatie actief was.

Het is warm en droog in Overijssel! Wat zijn de gevolgen en wat kun je doen?

26 juni 2020
droge grond

Het is al weken lang erg droog in Overijssel. Dit heeft gevolgen voor de natuur en brengt risico’s voor de gezondheid en veiligheid met zich mee. In dit artikel vind je tips over wat je kunt doen om de risico’s voor jezelf, anderen en de natuur te beperken.

Per 1 juli: 1,5 meter blijft norm

24 juni 2020
Coronavirus horeca

Opnieuw kunnen we een stap vooruit zetten in de corona-aanpak. We starten een nieuw hoofdstuk en gaan van een intelligente lockdown naar ruimte met regels. Algemene regels voor binnen en buiten. Die blijven nodig, want het coronavirus is zeker niet verdwenen.

Nieuwe noodverordening voor Veiligheidsregio IJsselland

15 juni 2020
hoofdkantoor veiligheidsregio ijsselland

Op maandag 15 juni 2020 treedt de nieuwe noodverordening COVID-19 voor Veiligheidsregio IJsselland in werking. Met het vaststellen van deze nieuwe noodverordening komt de vorige te vervallen.

NL-Alert controlebericht ook op NS-vertrekborden

2 juni 2020
NL Alert groep mensen

Maandag 8 juni rond 12.00 uur zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Het NL-Alert controlebericht ontvang je op je mobiel. Daarnaast is het NL-Alert controlebericht te zien op steeds meer digitale reclameschermen en vanaf nu ook op digitale vertrekborden van de NS.

Veilig zwemmen in natuurwater

1 juni 2020
jeugd aan het zwemmen in open water

Onze regio is zeer waterrijk en er zijn veel recreatiegebieden met oppervlaktewater waarin gezwommen mag worden. Volop waterpret dus! In Nederland loopt het badseizoen van 1 mei tot 1 oktober, maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten als je veilig wil zwemmen in natuurwater? 

Nieuwe noodverordening voor Veiligheidsregio IJsselland

29 mei 2020
hoofdkantoor veiligheidsregio ijsselland

Op maandag 1 juni 2020 om 12:00 uur treedt de nieuwe noodverordening COVID-19 voor Veiligheidsregio IJsselland in werking. Met het vaststellen van deze nieuwe noodverordening komt de vorige te vervallen.

“Ik reken op de inwoners van Veiligheidsregio IJsselland”

19 mei 2020
hoofdkantoor veiligheidsregio ijsselland

Het kabinet heeft vanavond bekend gemaakt dat de geplande versoepelingen van de maatregelen per 1 juni doorgaan. “We hebben ruimte, en die hebben we met elkaar verdiend”, sprak Mark Rutte.

Corona-aanpak: de volgende stap

19 mei 2020
banner alleen samen krijgen we corona onder controle

Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’.

Kans op snellere uitbreiding brand in natuur

12 mei 2020
brandweer bij natuurbrand

Door aanhoudende droogte in de natuur is er in Overijssel een verhoogde kans op snelle uitbreiding van een natuurbrand. De brandweer is daarom extra alert en roept natuurbeheerders, terreineigenaren en inwoners op een brand snel te melden via 112.

Nieuwe noodverordening voor Veiligheidsregio IJsselland

11 mei 2020
hoofdkantoor veiligheidsregio ijsselland

Op maandag 11 mei 2020 treedt de nieuwe noodverordening COVID-19 voor Veiligheidsregio IJsselland in werking. Met het vaststellen van deze nieuwe noodverordening komt de vorige te vervallen.

Slimmer chillen is corona killen

8 mei 2020
slimmer chillen is corona killen

Chillen met je vrienden: hoe doe je dat in coronatijd? Als je zoveel mogelijk thuis moet blijven. Of wel naar buiten mag, maar altijd op anderhalve meter afstand van elkaar moet blijven. Minister Ferdinand Grapperhaus van Veiligheid en Justitie en elf veiligheidsregio’s dagen jou uit om daar creatieve oplossingen voor te bedenken.

Vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand

6 mei 2020
banner alleen samen krijgen we corona onder controle

Vanaf maandag 11 mei kunnen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven, en daarbij het coronavirus onder controle houden. Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit.

#VetVeilig-testteam checkt muziekschool Grandesco

6 mei 2020
camera

De eerste video van de videoserie #VetVeilig staat online! In deze aflevering checkt het #VetVeilig-testteam, samen met presentator Sijmen de Jong, hoe veilig de muziekschool Grandesco in Zwolle is. Slaagt Grandesco voor de test en krijgen ze de officiële #VetVeilig-sticker? Bekijk de video voor het antwoord.

Samen vullen we de anderhalvemetersamenleving in

1 mei 2020
banner alleen samen krijgen we corona onder controle

Mét de samenleving uitzoeken hoe we de anderhalvemetersamenleving op een veilige manier vorm kunnen geven. Dat is het speerpunt van de burgemeesters in het Regionale Beleidsteam van Veiligheidsregio IJsselland.

Advies: verwijder aanvullende informatie-app NL-Alert wegens datalek

30 april 2020
NL Alert groep mensen

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft vandaag melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens van een datalek in de aanvullende informatie-app van NL-Alert. Deze app is vrij nieuw en is aanvullend op het algemene NL-Alert alarmmiddel van de overheid in het geval van een noodsituatie.

Geen testtoon luchtalarm op 4 mei en 1 juni

28 april 2020
was paal

Op alle nationale en religieuze feest- en herdenkingsdagen wordt het luchtalarm niet getest. Dit geldt dus ook voor maandag 4 mei (Dodenherdenking) en op maandag 1 juni (Tweede Pinksterdag).

Oplichters maken misbruik van NL-Alert

22 april 2020
nl alert icoon

In de afgelopen periode ontvingen sommige mensen een SMS-bericht dat veel leek op een NL-Alert. In het bericht werden mensen aangezet om zorgpakketten van het RIVM te kopen. Dit bericht was niet van het RIVM afkomstig, maar van oplichters.

Coronamaatregelen verlengd

21 april 2020
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden – alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren – worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren.

Veiligheidsdag Deventer geannuleerd i.v.m. coronavirus

17 april 2020
hulpverleningstands op marktplein Hardenberg

De vierde editie van de Veiligheidsdag, die plaats zou vinden in Deventer, is vanwege het coronavirus geannuleerd. Voor veel deelnemende partijen zijn de werkzaamheden door het coronavirus drastisch veranderd. Mede daarom is het niet mogelijk alles rond te krijgen voor 26 september.

Burgemeesters in IJsselland roepen inwoners op tot rustig Pasen

9 april 2020
Hoofdkantoor Veiligheidsregio IJsselland

Het Regionale Beleidsteam van Veiligheidsregio IJsselland (met alle burgemeesters van onze regio) heeft met het oog op komende dagen eigenlijk maar één centrale boodschap: blijf het gezond verstand gebruiken en geniet vooral in de eigen omgeving van dit paasweekend. Blijf dus thuis. 

Informatie over persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorginstellingen

6 april 2020
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Het coronavirus leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor zorginstellingen in Nederland. Op de pagina ‘Coronavirus en zorgverleners‘ vinden medewerkers van zorginstellingen actuele informatie over de verspreiding en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

Sirenes loeien ook op 6 april 2020

2 april 2020
banner Sirenes Was Mast

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur loeien alle sirenes (WAS) in Nederland. Ook tijdens deze coronacrisis zullen de sirenes afgaan op maandag 6 april om 12.00 uur. Dat hebben de directeuren van de veiligheidsregio’s vorige week besloten.

Coronamaatregelen verlengd tot en met 28 april

31 maart 2020
banner maatregelen verlengd tot 28 april voorkomen verspreiding coronacrisis

Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

Corona.steffie.nl: het coronavirus eenvoudig uitgelegd

31 maart 2020
handen wassen hoesten en corona

Vandaag is de website corona.steffie.nl gestart. Op deze website legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking.

Nieuwe noodverordening voor Veiligheidsregio IJsselland: beperkingen voor campings en parken

27 maart 2020
hoofdkantoor veiligheidsregio ijsselland

Het Regionaal Beleidsteam (RBT) van de veiligheidsregio in IJsselland is op 27 maart bijeengekomen om de noodverordening die door de Rijksoverheid is aangekondigd vast te stellen voor de regio IJsselland. Deze nieuwe noodverordening is vanmiddag ondertekend door voorzitter Peter Snijders. Met het vaststellen van de nieuwe noodverordening komt de vorige te vervallen.

Kans op snellere uitbreiding brand in natuur

27 maart 2020
brandweer bij natuurbrand

Door aanhoudende droogte in de natuur is er vanaf vandaag een verhoogde kans op snelle uitbreiding van een natuurbrand in Overijssel. De brandweer is daarom extra alert en roept natuurbeheerders, terreineigenaren en inwoners op een brand snel te melden via 112. 

Maatregelen tegen coronavirus verder uitgewerkt

25 maart 2020
blauwe met geel stippen wat het coronavirus is met telefoonnummer 0800-1351 voor vragen over het coronavirus

Het kabinet heeft aanvullende en aangescherpte maatregelen getroffen ter bestrijding van het Corona-virus gericht op evenementen en samenkomsten. Deze maatregelen zijn tijdens de persconferentie op maandag 23 maart op grote lijnen toegelicht. Hierna heeft verdere consultatie plaatsgevonden, die heeft geleid tot nadere uitwerking en precisering.

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00