Nieuws

Veilig op pad in de natuur

9 juni 2021
brandweer bij natuurbrand

Genieten geblazen met dit mooie weer! Veel mensen trekken eropuit. De natuur is prachtig, maar ook heel kwetsbaar. Eén nonchalant weggegooide sigarettenpeuk of stuk glas kan al de oorzaak zijn van een brand die een enorm natuurgebied verwoest. Veruit de meeste natuurbranden worden veroorzaakt door menselijk gedrag.

Mike: veel vrijheid om eigen tijd in te vullen

3 juni 2021

Mike werkt als uitvoerend medewerker vakbekwaamheid. Daarnaast is hij vrijwillig bevelvoerder voor de post in Wijhe, plaatsvervangend teamleider STH (Specialisme Technische Hulpverlening), voertuigbediener, chauffeur én schipper.

NL-Alert testbericht op maandag 7 juni

1 juni 2021

Op maandag 7 juni verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht in heel Nederland. Ook in IJsselland. Zo ervaar je hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet. Je ontvangt het NL-Alert testbericht op je mobiele telefoon. Daarvoor moet je mobiel opgeladen zijn én aanstaan. Let wel op, mocht je oordopjes of een koptelefoon gebruiken dan kan het NL-Alert luid binnenkomen.

In stap 3 met voorwaarden bijna alles open

28 mei 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Daarom heeft het kabinet besloten stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder te zetten.

Blijf uit de rook!

25 mei 2021

Onbewust doen mensen in geval van brand het tegenovergestelde van wat goed voor ze is. Vooral in het eerste uur komen veel toeschouwers naar de plaats van het incident. De kans is daarbij groot dat je in de rook staat en die dus ook inademt.

Tweede stap openingsplan wordt definitief gezet

18 mei 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames van mensen met corona is verder gedaald. Dat betekent dat de tweede stap in het openingsplan definitief op 19 mei wordt gezet. Het kabinet besloot om niet op de pauzeknop te drukken. 

Tweede stap openingsplan per 19 mei

11 mei 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom neemt het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei.

Wat te doen bij gevaarlijke stoffen?

10 mei 2021

Gevaarlijke stoffen zoals chloor, LPG-gas of ammoniak zijn giftig, brandbaar of explosief. Diverse bedrijven werken met deze of andere gevaarlijke stoffen of slaan ze op, zoals tankstations. Gevaarlijke stoffen worden ook vervoerd: over de weg, het spoor, het water en ondergronds via buisleidingen. Voor gebruik, opslag en vervoer van gevaarlijke stoffen gelden strenge veiligheidseisen. De kans op een ongeval is klein, maar er kan iets misgaan. Weet jij wat je dan moet doen?

Geen sirenetest in Raalte-Noord vandaag

3 mei 2021
WAS paal

Vandaag wordt de sirene in Raalte-Noord niet getest. Ooievaars hebben op de mast een nest gemaakt en de gemeente heeft besloten om de vogels met rust te laten.

Opleiding brandweerofficier: starten als bevelvoerder

30 april 2021
Virtueel oefenen bevelvoerder

In september 2020 startte de 52e editie van de opleiding tot brandweerofficier. Namens IJsselland doet Marco Morsink mee. Hij werkte al als brandweervrijwilliger bij onze organisatie. “Onze opleiding draait gelukkig nog op volle toeren en dat lijkt ook wel zo te blijven gelukkig”, vertelde Marco in november. “Ik ben nu volop bezig met de opleiding tot bevelvoerder”

Hoe werkt de meldkamer?

26 april 2021
MON, meldkamer

Meldkamers staan 24/7 paraat om mensen in nood bij te staan en de hulpverlening te ondersteunen bij incidenten, calamiteiten en rampen. De centralist van de meldkamer neemt de 112-noodoproep aan zorgt dat de hulpdiensten zo snel mogelijk naar de plek van het incident gaan en over de juiste informatie beschikken.

CoronaActueel: ga verstandig om met versoepelingen

23 april 2021

Deze week zijn er in totaal 1.488 besmettingen, waarvan 266 besmettingen vandaag.

Eerste stap openingsplan op 28 april

20 april 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap.

Verwantencontact – hoe werkt dat?

20 april 2021

Er is een incident en je kunt je naaste(n) niet bereiken. Ben je ongerust over een familielid, partner, vriend of vriendin? En vermoed je dat hij of zij betrokken is bij een incident? Dan kun je contact opnemen met het telefoonnummer van Verwantencontact.

CoronaActueel: wat kan ik zelf doen?

16 april 2021

Deze week zijn er in totaal 1.267 besmettingen, waarvan 180 besmettingen vandaag.

Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

13 april 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis.

Geen spoed, wel brandweer? Bel 0900-0904

13 april 2021
Geen spoed brandweer telefoon

Heb je geen spoedsituatie, maar toch de brandweer ter plaatse nodig? Bel dan 0900-0904. Is er wel spoed of een levensbedreigende situatie? Bel dan altijd 112.

CoronaActueel: voorzichtig optimistisch

9 april 2021

Deze week zijn er in totaal 1.131 besmettingen, waarvan 156 besmettingen vandaag.

112 bellen, wat doe jij?

6 april 2021

Het alarmnummer 112 is er voor spoedeisende hulp. Dit nummer bel je wanneer je zelf, of iemand anders, in direct gevaar is of als er gevaar dreigt. Bijvoorbeeld als iemand zwaargewond is, dringende medische hulp nodig heeft, bij brand of als je getuige bent van een misdrijf zoals geweld of een inbraak.

De Brandweerrijschool

6 april 2021

Vanaf dinsdag 6 april starten de brandweerchauffeurs van Brandweer IJsselland met een nieuw programma: de Brandweerrijschool. Een onderdeel van het programma is de praktijkles, waarin de chauffeur oefent op het rijden met sirene en zwaailichten.

CoronaActueel: geniet verantwoord van het paasweekend

2 april 2021

Deze week zijn er in totaal 1.306 besmettingen, waarvan 175 besmettingen vandaag.

Maandag geen sirenetest

1 april 2021
WAS paal

Op maandag 5 april (Tweede Paasdag) is er geen sirenetest. De sirene wordt nooit getest op nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen.

Bouw Meldkamer Oost-Nederland van start

31 maart 2021
Gebouw Meldkamer Oost Nederland

De bouw van Meldkamer Oost-Nederland is begin maart officieel van start gegaan. De nieuwe meldkamer komt in Apeldoorn en bedient straks de hele regio Oost-Nederland.

CoronaActueel: het duurt lang, maar het einde is in zicht

26 maart 2021

De cijfers zijn weer gestegen. Deze week zijn er in totaal 1.412 besmettingen, waarvan 233 besmettingen vandaag.

#VetVeilig the game klaar voor deel 2!

24 maart 2021

Afgelopen november lanceerden wij #VetVeilig the game. Een vernieuwend interactief spel speciaal ontwikkeld voor scholen om te spelen met leerlingen uit de groepen 7 en 8.

Maatregelen tegen corona blijven gelden

23 maart 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd.

CoronaActueel: landelijk hoogste aantal besmettingen sinds januari

19 maart 2021

De cijfers zijn flink gestegen. Deze week zijn er in totaal 1222 besmettingen, waarvan 143 besmettingen vandaag.

Rookmelders redden levens

15 maart 2021

Weet jij hoeveel rookmelders er nodig zijn in jouw woning? Vul de Rookmelderwijzer in en kom erachter. Na het beantwoorden van alle vragen ontvang je advies middels drie pakketten: voldoende, beter en best. Bekijk welk pakket het beste bij jouw woonsituatie past.

CoronaActueel: landelijk hoogste aantal sinds januari

12 maart 2021

De cijfers zijn afgelopen week weer gestegen. Deze week zijn er in totaal 1.094 besmettingen, waarvan 180 besmettingen vandaag.

Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord

8 maart 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Daarom gaat het kabinet nu niet verder versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. We houden vast aan de maatregelen waarvan we zien dat ze werken.

CoronaActueel: bron- en contactonderzoek is belangrijk

5 maart 2021

De cijfers zijn afgelopen week weer iets gestegen. Deze week zijn er in totaal 869 besmettingen, waarvan 112 besmettingen vandaag.

Wees alert bij een NL-alert

1 maart 2021
NL Alert groep mensen

Vanaf vandaag start de publiekscampagne ‘Wees alert bij een NL-Alert’. De overheid zet NL-Alert steeds vaker in bij een noodsituatie. Bijvoorbeeld bij een grote brand. Ook in Overijssel wordt het alarmmiddel regelmatig ingezet. Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht meteen, kom in actie en help anderen.

CoronaActueel: vermijd drukte, ook buiten

26 februari 2021

De cijfers zijn afgelopen week weer iets gestegen. Deze week zijn er in totaal 692 besmettingen, waarvan 114 besmettingen vandaag.

Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown

23 februari 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt. De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op.

Grensoverstijgend samenwerken: Publieksjaarverslag 2020

22 februari 2021
promo publieksjaarverslag

2020 was een jaar om nooit te vergeten. Een jaar waarin we Veiligheidsregio IJsselland meer op de kaart hebben gezet. In maart waren we betrokken bij de ontmanteling van een V1 uit de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Deventer. Toen nog dachten we dat dit het hoogtepunt van het jaar zou worden, maar niets bleek minder waar.

CoronaActueel: risiconiveau zakt & lenteweer op komst

19 februari 2021

Het corona-risiconiveau in IJsselland is gezakt naar ‘zorgelijk’. Een compliment voor alle inspanningen van onze inwoners en bedrijven. We moeten blijven volhouden, maar kunnen er trots op zijn hoe we het in IJsselland met z’n allen doen. Deze week zijn er in totaal 541 besmettingen, waarvan 78 besmettingen vandaag.

Corona-risiconiveau zakt in IJsselland naar ‘zorgelijk’

18 februari 2021
Risicokaart corona IJsselland

Door het dalend aantal besmettingen en minder ziekenhuisopnames, is IJsselland nu als eerste regio gezakt naar een corona-risiconiveau ‘zorgelijk’. Een mooi compliment voor alle inspanningen van onze inwoners en bedrijven die druk bezig zijn met de corona bestrijding!

CoronaActueel: Schaatsen? Vermijd drukte, blijft dicht bij huis

12 februari 2021

Het gaat de goede kant op met het aantal besmettingen in onze regio. Dit moeten we volhouden door ons samen aan de maatregelen te houden. Deze week zijn er in totaal 468 besmettingen, waarvan 77 besmettingen vandaag.

Geniet van het schaatsen dichtbij huis

10 februari 2021

De schaatskoorts neemt toe, we kunnen bijna schaatsen! Overijssel is een prachtig gebied dus we begrijpen dat u op de meren en plassen in Noord-West Overijssel komende dagen wilt schaatsen. Toch is dit niet het moment om er massaal op uit te trekken. Nog steeds hebben we corona niet onder controle dus moeten we samen zorgen dat we op een veilige manier kunnen schaatsen. 

Voorkom gevaarlijke situaties door winterweer

9 februari 2021
Sneeuw in Nederland

Winterweer met sneeuw, hagel en ijzel levert vaak mooie plaatjes op en zorgt in deze coronatijd voor welkome afleiding, maar het kan ook voor hinder of zelfs gevaar zorgen.

Avondklok verlengd vanwege mogelijke nieuwe golf van besmettingen

9 februari 2021
klok

De avondklok wordt verlengd tot woensdag 3 maart 04.30 uur. Dat is nodig, omdat nieuwe, besmettelijkere varianten van het coronavirus terrein winnen in Nederland. Dat kan leiden tot een nieuwe golf van besmettingen.

CoronaActueel: wandelen door de sneeuw en schaatsen tijdens corona

5 februari 2021

Het gaat de goede kant op met het aantal besmettingen in onze regio. Deze week zijn er in totaal 626 besmettingen, waarvan 94 besmettingen vandaag.

Oproep aan hoogwater toeristen: geniet, maar denk aan onze dijken

5 februari 2021
hoog water in rivier

Het hoge water biedt prachtige vergezichten, mooie beelden en brengt veel mensen op de been. Ook de komende dagen zullen veel mensen weer genieten van de hoge waterstand op de IJssel en een bezoek brengen aan ondergelopen uiterwaarden. 

Uitruk op Maat

3 februari 2021

Naar een liftopsluiting met vier personen of naar een woningbrand met zes personen. Op basis van het soort incident en de risico’s voor het personeel maakt een bevelvoeder die afweging: Uitruk op Maat.

Vitaal Brandveilig IJsselland

3 februari 2021
brandweerman en oma

Het aantal dodelijke slachtoffers door brand onder 65-plussers die zelfstandig wonen is de afgelopen tien jaar flink gestegen. Veiligheidsregio IJsselland informeert daarom structureel betrokken vrijwilligers van zorginstellingen om de brandveiligheid bij kwetsbare ouderen te verbeteren.

Situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown wordt verlengd

2 februari 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland.

Onderzoek brandveiligheid onder Deventer studenten

2 februari 2021

Hoe zit het eigenlijk met de beleving van brandveiligheid onder studenten in Deventer? Denken ze na over vluchtroutes, hebben ze rook- en koolmonoxidemelders en wat doen ze als het echt misgaat?

Nieuwe tankautospuiten

1 februari 2021

Op maandag 1 februari zijn er twee gloednieuwe tankautospuiten afgeleverd bij de posten Slagharen en Zwolle Noord. Een toekomstproof voertuig dat 24/7 inzetbaar is voor brandbestrijding en hulpverlening

Start campagne Stop CO-vergiftiging

1 februari 2021

Nog steeds vallen er jaarlijks doden en gewonden door een koolmonoxidevergiftiging. De campagne Stop CO-vergiftiging die Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting vandaag starten, is daarom ook van levensbelang.

CoronaActueel: blijf thuis, werk thuis en ontmoet zo min mogelijk mensen

29 januari 2021

Vandaag zien we een daling in het aantal besmettingscijfers. Deze week zijn er in totaal 821 besmettingen, waarvan 82 besmettingen vandaag.

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00