Nieuws

Data engineer

23 maart 2023
Collega van informatiemanagement geeft een presentatie

Met slechts één druk op de knop zien we het aantal incidenten tijdens een storm, weet team financiën de laatste stand van zaken en is inzichtelijk wat de beschikbare capaciteit is van de crisisnoodopvangen. Als data engineer maak jij deze data beschikbaar. Is dit iets voor jou? Ga dan aan de slag als data engineer bij Veiligheidsregio IJsselland (32-36 uur per week)

Het Commando Plaats Incident (CoPI) oefent realistische scenario’s in Dalfsen

22 maart 2023

Bij een grootschalig incident werken (hulp)diensten gecoördineerd met elkaar samen. Dit gebeurt vanuit een centrale plek, namelijk het Commando Plaats Incident (CoPI). In het CoPI zitten functionarissen van verschillende hulpdiensten die onder leiding van de leider CoPI samenwerken aan de incidentbestrijding. De komende twee weken wordt er geoefend aan deze samenwerking tijdens de CoPI-oefeningen op een vakantiepark in Dalfsen.    

Succesvolle migratie Meldkamer Oost-Nederland

21 maart 2023

Dinsdag 21 maart 2023 zijn de meldkamers in Arnhem, Hengelo en Apeldoorn succesvol gemigreerd naar de nieuwe Meldkamer Oost-Nederland. Alle 112-telefoontjes worden vanaf nu behandeld door centralisten van ambulance, brandweer en politie op de splinternieuwe, hypermoderne en energieneutrale meldkamer in Apeldoorn. De meldkamers in Arnhem, Hengelo en de oude locatie Apeldoorn zijn gesloten.

Oefening hoogwater in Deventer

20 maart 2023
hoogwater Deventer kaart

Deventer, een stad die in harmonie leeft met het water. De IJssel loopt er als een prachtige rivier langs, maar het water kan ook heel hoog komen te staan. De gemeente plaatst dan coupures om te voorkomen dat het water de stad in kan lopen. Maar wat als zo’n coupure door een ongeval stuk gaat en water de stad instroomt? Hoe gaan de gemeente, het waterschap en de hulpdiensten om met hoogwater?

Laatste corona-adviezen vervallen

16 maart 2023
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

De laatste corona-adviezen , het (zelf-)test- en isolatieadvies, komen te vervallen. Het kabinet heeft dat besloten op advies van het Outbreak Management Team (OMT) en het Maatschappelijk Impact Team (MIT). 

Adviseur Risicobeheersing

13 maart 2023
Adviseur risicobeheersing doet een veiligheidscheck

Veilige zorginstellingen, grote appartementencomplexen en evenementen. Dat is jouw werk  als adviseur risicobeheersing. Jij helpt gemeenten, initiatiefnemers en gebruikers om alles zo veilig mogelijk in te richten. Ben jij een goede gesprekspartner met empathie die overtuigend advies geeft? Heb je gevoel voor techniek en bouw? En werk je goed samen, ook wanneer jullie belangen niet altijd overeenkomen? Word dan onze nieuwe adviseur risicobeheersing (36 uur per week).

Specialist Risicobeheersing

13 maart 2023
Adviseur risicobeheersing doet een veiligheidscheck

Met jouw specialistische kennis zorg jij voor vakkundig advies bij complexe vraagstukken over gebouwen en veiligheid. Jij helpt gemeenten, opdrachtgevers en pandeigenaren om alles zo veilig mogelijk in te richten. Ben jij een goede gesprekspartner die overtuigend advies geeft? Heb je gevoel voor techniek en bouw? En werk je goed samen, ook wanneer jullie belangen niet altijd overeenkomen? Word dan onze nieuwe specialist risicobeheersing (36 uur per week).

“Ik ben er onbevangen ingestapt”

8 maart 2023

Bij Brandweer IJsselland werken op dit moment 48 vrouwen. Daarvan werken er 44 als vrijwilliger en vier als beroeps in de 24-uursdienst. Zij leveren een bijdrage aan een veilig IJsselland en daar zijn we ontzettend trots op. Ons beroep lijkt aan de buitenkant misschien op een mannenberoep. Maar niets is minder waar. Het brandweervak is uitdagend en mooi. Oók voor vrouwen.

Wees voorbereid op een situatie met gevaarlijke stoffen

1 maart 2023

‘Gevaarlijke stoffen’, oftewel stoffen die giftig, brandbaar of explosief zijn, komen we overal tegen. In huis gebruiken we regelmatig schoonmaakmiddelen en andere producten die deze stoffen bevatten. Denk aan chloor, ammoniak of spiritus. In en rondom ons huis kunnen we koolmonoxide en asbest tegenkomen. Of wat dacht je van rook bij een brand. Schone rook bestaat namelijk niet. Het is dus van belang dat je weet wat je moet doen als je in aanraking komt met gevaarlijke stoffen, of bij een ongeval.

(Senior) adviseur financiën

27 februari 2023

Wil jij als financieel adviseur werken bij een organisatie waar we gezond leven voor iedereen belangrijk vinden? En wil jij een bijdrage leveren in het creëren van een topteam? Dan zijn wij op zoek naar jou als onze nieuwe (senior) adviseur financiën.

Nieuwe duikapparatuur en waterongevallenwagens voor brandweer

23 februari 2023
Overdracht duikapparatuur en wo's

De brandweerposten in Deventer en Zwolle hebben nieuwe duikapparatuur en waterongevallenwagens (wo’s). Woensdag 22 februari droeg teamleider Brandweerzorg Dirk Jan Pullen de ‘sleutels’ officieel over aan de duikinstructeurs: “Ik kijk terug op een mooi aanbestedingsproces waar onze duikers invloed hebben gehad op dit mooie duiksysteem.”

Jaaroverzicht GHOR 2022

6 februari 2023

In 2022 is de GHOR ingezet bij allerlei verschillende incidenten en (niet) acute situaties zoals branden,
incidenten met gevaarlijke stoffen, uitval nuts en boerenprotesten. Maar ook bij de crisisnoodopvang van Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers. En verder bij andere incidenten die (ook) veel impact hadden, zoals de steekpartij bij CTP Veldzicht, de schietpartij bij de McDonald’s en ernstige verkeersongevallen waarbij kinderen of jongeren betrokken waren. Deze en de andere incidenten vind je in dit jaaroverzicht.

PERSSTATEMENT: Crisisnoodopvang Genemuiden, hongerstaking voorbij

2 februari 2023
elf gemeenten veiligheidsregio IJsselland ingetekend op kaart

Namens: Veiligheidsregio IJsselland, gemeente Zwartewaterland en COA

De asielcrisis speelt in het hele land, ook bij alle gemeenten in IJsselland. De boot in Genemuiden is één van de opvanglocaties in onze regio. We hebben begrepen dat bewoners al maanden wachten op hun eerste interview met IND. Daar begint onrust te ontstaan. Enkele bewoners weigerden daarom te eten.

Stop CO-vergiftiging: ventileer – controleer – alarmeer

1 februari 2023

Elk jaar vallen er gewonden en doden door een CO-vergiftiging. De symptomen lijken erg op een griepje en worden daardoor vaak te laat herkend. Hoge gasprijzen en het minder ventileren in huis lijken belangrijke medeveroorzakers van een vergiftiging. Met name in het stookseizoen vragen we aandacht voor het ophangen van CO-melders in de woning en het herkennen van symptomen.

Crisisplan 2023 – 2026

16 januari 2023
brandweer en GHOR overleggen

Het algemeen bestuur stelde op 14 december 2022 het crisisplan 2023-2026 vast. In het crisisplan 2023 – 2026 is vastgelegd wie waarvoor verantwoordelijk is tijdens een crisis en hoe de informatielijnen lopen. Dit plan beschrijft de hoofdstructuur, de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van functionarissen en instanties tijdens een crisis.

Publieksjaarverslag 2022: elkaar de helpende hand bieden

13 januari 2023

Nog geen uur na het afschalen van de crisisorganisatie corona startte weer een nieuwe crisisorganisatie. Vanwege de oorlog in Oekraïne en de vluchtelingenopvang. Na een keer diep ademhalen, gingen we er weer vol voor. Je leest meer over ons afgelopen jaar in het publieksjaarverslag 2022.

Wees voorbereid op ‘stormmaand’ januari

5 januari 2023
brandweer bij storm

Het lijkt er nu niet op, maar januari is gemiddeld de koudste maand in Nederland. Dan kunnen we te maken krijgen met extreem weer. Hoe kun je je erop voorbereiden als het weer ineens omslaat?

Jaarwisseling ’22-’23: beheersbaar en gemoedelijk

1 januari 2023
sterretje wordt afgestoken

We kijken terug op een beheersbare jaarwisseling zonder grote incidenten. De brandweer in IJsselland is vanaf 31 december 0.00 uur tot 1 januari 8.00 uur 71 keer uitgerukt voor incidenten. Tijdens de vorige jaarwisseling was dit 64 keer.

De campagne voor veilig carbidschieten is afgetrapt!

12 december 2022
BOCK

Op Oudejaarsdag mag je ook in IJsselland carbidschieten. Een prachtig gebruik tijdens de jaarwisseling. Het zorgt voor veel gezelligheid en plezier. Je houdt het gezellig door vooral veilig te schieten. Daarom is vandaag, maandag 12 december, voor het achtste achtereenvolgende jaar de Wie is de BOCK-campagne afgetrapt.

Eerste nieuwe operationeel uniformen brandweer uitgeleverd in Utrecht

7 december 2022
Operationeel uniform brandweer

Vandaag zijn de eerste nieuwe operationeel uniformen uitgeleverd aan Veiligheidsregio Utrecht. Dit is de eerste uitgifte, de komende maanden ontvangen alle 23.000 brandweermensen dit nieuwe operationeel uniform. Voor onze collega’s in IJsselland verwachten we de nieuwe operationele uniformen eind mei 2023.

Nationale sirenetest in Duitsland

7 december 2022
Afbeelding duitse sirenetest

Donderdag 8 december om 11.00 uur vindt er een nationale sirenetest plaats in heel Duitsland. Het is mogelijk dat inwoners die in het grensgebied wonen deze sirenetest kunnen horen. Mocht je de sirene op dat moment horen, dan hoef je niets te doen.

Landelijke primeur: IJsselland gaat over op schone en duurzame diesel (HVO)

6 december 2022
tankautospuit ijsselland

Begin volgend jaar zit in de vaste dieseltanks op de brandweerkazernes Deventer en Zwolle-Noord geen gewone diesel meer, maar een duurzame brandstof. We starten met een proef van een half jaar en kijken wat de ervaringen zijn met de nieuwe brandstof. Als de pilot goed beoordeeld wordt, gaan we op alle kazernes met een vaste dieseltank over op HVO-100.

Tips voor een brandveilige feestmaand

5 december 2022
Kerstversiering

December, de maand van de feestjes. Gezellig kerst vieren en vervolgens het oude jaar uitblazen om te beginnen aan 2023. Maar het is ook een periode van veel ongelukken met omvallende kaarsen, kerstbomen die vlam vatten, brandwonden bij gourmetten en feestkleding die vlam vat.

Grenzeloze samenwerking door brandweer

2 december 2022

Op woensdagmiddag 2 november om 13.52 uur gingen de piepers bij brandweer Bathmen, Holten en Laren voor een brand in een stal in Kring van Dorth. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand omdat er meerdere gevaar aspecten waren. In de stal en omliggende stallen was namelijk vee aanwezig. Bijzonder: nog geen maand daarvoor oefenden de drie regio’s samen bij de buurman met een soortgelijk scenario.

Denkvooruit.nl biedt informatie over voorbereiden op noodsituaties en crises

1 december 2022
Banner DenkVooruit

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) publiceert www.denkvooruit.nl. De website bundelt informatie over risico’s in Nederland, beschrijft wat de overheid doet en geeft tips over hoe mensen zich weerbaarder kunnen maken. Ook het noodpakket wordt onder de aandacht gebracht. Mensen die zich zorgen maken over onverwachte gebeurtenissen of risico’s kunnen zich aan de hand van de website voorbereiden.

Bijna 80 sollicitaties na wervingscampagne nieuwe vrijwilligers

29 november 2022
inzet brandweer met straalpijp in container

De wervingscampagne ‘#watdoejijover4minuten’ was een groot succes! Van 17 oktober tot 20 november solliciteerden bijna 80 mensen naar de functie van brandweervrijwilliger. De komende weken krijgen zij te horen of ze door mogen naar het selectietraject.

Oranje boven: hoe hoog hangt de versiering in jouw straat?

13 november 2022

Moedigen jullie het Nederlands elftal ook aan tijdens het WK en is er feest in de straat? Brandweerauto’s (of andere hulpdiensten) moeten altijd door de straat kunnen rijden. Houd hier rekening mee als je straten en buurten gaat versieren.

Stook veilig of stook niet

8 november 2022

De kosten van gas en elektriciteit zijn de laatste maanden flink gestegen. Hierdoor wordt in huishoudens druk gezocht naar andere, goedkopere manieren om het huis te verwarmen. Dat is begrijpelijk. Maar er zijn ook risico’s. Zet (brand)veiligheid in huis en je eigen gezondheid op één!

Houd koolmonoxidevergiftiging buiten de deur.

4 november 2022

Stoken met hout, olie, kaarsen en andere alternatieve manieren om het huis te verwarmen, verhoogt het risico op een koolmonoxidevergiftiging. Reden voor Brandweer Nederland om dit juist nu, extra onder de aandacht te brengen. “Het stookseizoen is nog maar net begonnen, maar helaas zien we al weer voorbeelden van koolmonoxidevergiftiging om ons heen. Wees je bewust van het gevaar; ventileer, controleer en alarmeer”, waarschuwt Carolien Angevaren namens Brandweer Nederland.

“Wat is er nu mooier dan het brandweervak”

31 oktober 2022

Op 17 oktober is de wervingscampagne #watdoejijover4minuten weer van start gegaan. De eerste resultaten zijn veelbelovend terwijl de informatieavonden voor belangstellenden nog gehouden moeten worden. Deze staan gepland voor volgende week in Steenwijk, Zwartsluis, Deventer en Ommen.

Week van ons Water: de dijkwachten

21 oktober 2022
dijkwacht WDOD

Nederland is kwetsbaar voor overstromingen. Zestig procent van ons land zou regelmatig onder water lopen zonder onze dijken en duinen. Daarom moeten de dijken sterk zijn en blijven om te doen wat ze moeten doen: het water tegenhouden. In onze regio zijn er daarom dijkwachten en een hoogwaterbrigade.

Brand in dichte binnenstad

19 oktober 2022

Dinsdagochtend 16 augustus werden veel Deventenaren rond 4 uur gewekt door sirenes. Een grote uitslaande brand op de Brink zorgde ervoor dat maar liefst 15 voertuigen, waarvan vijf tankautospuiten, twee redvoertuigen en ander ondersteunend materieel, zijn ingezet. Waarbij nog eens een tweede peloton paraat stond in Deventer.

Vrijwilliger worden bij de brandweer? Solliciteer nu!

17 oktober 2022

Brandweer IJsselland is weer op zoek naar nieuwe vrijwilligers! Vandaag is de campagne #watdoejijover4minuten gestart. Voor 26 posten in de regio zoeken we tachtig vrijwilligers. Van 17 oktober tot 20 november kan er gesolliciteerd worden naar de functie van brandweervrijwilliger voor een brandweerpost bij jou in de buurt.

Ontvangst CO2-reductie certificaat

13 oktober 2022

Op 12 oktober heeft Veiligheidsregio IJsselland als eerste veiligheidsregio van Nederland het certificaat CO2-bewust niveau 3 in ontvangst genomen. Een hele mooie mijlpaal! Voorzitter van de veiligheidsregio, burgemeester Peter Snijders van Zwolle, kreeg het certificaat uitgereikt door Bram van Wetering van Normec, de certificerende instantie.

Training nieuwe informatiecoördinatoren

6 oktober 2022

Tijdens een incident heeft elke zorgverlener een stukje van de puzzel, maar niemand heeft het totaaloverzicht. En dat is nu net waar je als zorgverlener behoefte aan hebt. Op dat moment komen de informatiecoördinatoren (ICO’s) van de zorginstellingen en het hoofd informatie van de GHOR (HIN-GZ) in actie.

Brandweer traint met virtuele escaperoom

3 oktober 2022

In IJsselland spelen brandweercollega’s een virtuele escaperoom. Met deze leuke en uitdagende werkvorm testen zij hun kennis over het bestrijden van incidenten met gevaarlijke stoffen (IBGS). Met de VR bril op, door samen te werken en puzzels op te lossen speelt de groep je een key-card of code vrij voor toegang tot een volgende ruimte. Als het slachtoffer veilig is, stopt de tijd.

Start brandpreventieweken 2022

3 oktober 2022

Rookmelders redden levens. Met deze boodschap gaan de landelijke brandpreventieweken van start. Van 3 oktober tot 31 oktober wordt er extra aandacht gegeven aan brandveiligheid in en rondom het huis. Daarom roept Brandweer Nederland bewoners op om minimaal één werkende rookmelder op te hangen op elke verdieping in huis.

Burgemeester Ton Strien: bedankt!

22 september 2022

Het geweten van het dagelijks bestuur en het bestuurlijk gezicht van de brandweer: Ton Strien. Sinds 2007 was hij als burgemeester van Olst-Wijhe verbonden aan onze organisatie. Drie (oud) collega’s blikken terug op de samenwerking.

Raadsleden maken kennis met veiligheidsregio

15 september 2022

Ruim zestig raadsleden deden op zaterdag 10 september vanuit de gemeenten in IJsselland mee met de regiotour. De regiotour maakt onderdeel uit van het inwerkprogramma voor de raadsleden.

Veilig stoken: voorkom schoorsteenbrand

13 september 2022
brand in schoorsteen

De herfst doet langzaam zijn intrede. De temperaturen gaan weer dalen en de natuur trakteert ons op de mooiste kleuren. De koude avonden doorbrengen bij het knusse haardvuur. Dat betekent dat het tijd is om de schoorsteen te laten vegen!

“Help hulpverleners om levens te redden!”

1 september 2022

Sinds 1 juli zijn rookmelders op iedere verdieping van een woning verplicht. “Gelukkig is het plaatsen tegenwoordig zo gedaan. Heb je het altijd uitgesteld? Plaats ze dan nu. Voor jezelf, je gezin, de mensen om je heen, maar ook voor onze hulpverleners!”, vertelt Arjan Mengerink, directeur van Veiligheidsregio IJsselland en commandant brandweer.

Brandweerpost in Bathmen heeft openbare AED

24 augustus 2022

Iedere week krijgen zo’n 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie. Om (lokale) veiligheid te vergroten en zelfredzaamheid van inwoners, instellingen, bedrijven en hun directe omgeving te stimuleren heeft Veiligheidsregio IJsselland de afgelopen jaren AED’s geplaatst bij verschillende brandweerposten in de regio. De kazerne in Bathmen is daar onlangs aan toegevoegd.

Het is zover: op kamers!

22 augustus 2022

Nog een paar weken en dan is het zover, de zomervakantie is voorbij. Voor sommige studenten is dit een bijzonder moment: zij gaan voor het eerst alleen op kamers. Prachtig natuurlijk zo’n volgende stap, maar studentenkamers staan nou niet meteen bekend als de meest nette en georganiseerde woningen. Het is dus extra belangrijk om aandacht te geven aan de veiligheid wanneer je op kamers gaat.  

World Police & Fire Games 2022: IJssellandse collega’s in de prijzen

2 augustus 2022
Medaille WPFG

Vijf collega’s deden van 22 tot 31 juli mee aan het internationale sportevenement WPFG in Rotterdam. Met een prachtig resultaat: een gouden medaille op de halve marathon, zilveren medaille bij softbal en een prijs voor ‘Most Valuable Player’. Wij zijn super trots op de vijf mannen en de knappe prestaties die zij hebben geleverd!

Didier: hulpverlenen zit in mijn DNA

28 juli 2022

Didier werkt als ploegleider, bevelvoerder, duikploegleider, manschap, bedienaar redvoertuig én hij zit in de ontwikkelpool voor de piketfunctie van Officier van Dienst.

GEZAMENLIJK STATEMENT: Stop met onveilige acties

27 juli 2022

Namens: Politie Oost-Nederland, Rijkswaterstaat, Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, Veiligheidsregio IJsselland, Veiligheidsregio Twente

Wie checkt jou? Veilig in en uit het water

27 juli 2022

Ieder jaar verdrinken in Nederland zo’n honderd mensen in open water. Veel vaker nog redden hulporganisaties zoals de KNRM en Reddingsbrigade zwemmers die in de problemen zijn geraakt. Op 7 juli is de landelijke campagne ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’ van start gegaan. Met deze slogan willen verschillende partijen zwemmers bewust maken van de risico’s van zwemmen in open water.

Vluchtweg vakantieadres

25 juli 2022

Een vluchtweg voor noodsituaties. Waarschijnlijk heb je die thuis met je gezinsleden afgesproken. Maar weet je ook welke vluchtwegen je vakantieverblijf heeft? Hoe kun je op de snelste manier jouw vakantieverblijf verlaten in een noodsituatie? Wij helpen je bij het maken van jouw vakantie vluchtplan. Veiligheid gaat immers met je mee op vakantie.

Vanaf maandag 18 juli hitteplan en smogwaarschuwing

18 juli 2022
wat te doen bij extreme hitte

Update: Vanaf donderdag 21 juli is het Nationaal Hitteplan niet meer actief. Het RIVM trekt ook de waarschuwing voor smog door ozon in.

Astrid Schulting nieuwe directeur GGD IJsselland

14 juli 2022

Vandaag heeft het Algemeen Bestuur van GGD IJsselland, met instemming van het Algemeen Bestuur van Veiligheidsregio IJsselland, Astrid Schulting benoemd tot nieuwe directeur Publieke Gezondheid GGD IJsselland en GHOR IJsselland. Astrid Schulting volgt vanaf 1 oktober 2022 de huidige directeur Rianne van den Berg op.