Omkijken naar elkaar

Langer (brand)veilig thuis leven heeft de aandacht van ons en onze partners. Wat kunnen wij in voorlichting en hulpmiddelen bijdragen aan het woongemak en de veiligheid van oudere mensen in onze regio?

Langer (brand)veilig thuis wonen

Het aantal 75-plussers stijgt de komende jaren flink. Dit betekent een andere vraag naar zorg, ondersteuning en woningen. Het begint bij omkijken naar elkaar. Naar de oudere buurvrouw even verderop in de straat of je collega met een gebroken been. Wat kun jij doen om hen te helpen? Mevrouw Troost vertelt haar verhaal en krijgt advies van de brandweer.

Reanimeren kun je leren

Als iemand een hartstilstand krijgt, is het belangrijk dat de reanimatie binnen zes minuten start. Door te weten hoe je moet reanimeren en waar de dichtstbijzijnde AED is, kun je het verschil maken. Inwoners die kunnen reanimeren, kunnen zich registeren bij HartslagNu.

Op locatie: Community Safety in Wijhe

Mensen blijven steeds langer zelfstandig in hun eigen omgeving wonen en verhuizen niet of later naar een zorginstelling. Ouderen hebben vaker thuiszorg nodig en zijn afhankelijker van het sociaal netwerk. In ‘Op locatie’ zijn we aanwezig bij een ontruimingsoefening van de gemeente Olst-Wijhe.

Als er zich een (crisis)situatie voordoet waarin ouderen snel moeten handelen kan het zijn dat de ouderen, vanwege de beperkingen die zij mogelijk hebben, niet weten hoe te handelen of niet in staat zijn om te handelen. Zij kunnen bijvoorbeeld in een appartementencomplex niet zelf naar beneden als de lift buiten gebruik is.

Wat als…er brand uitbreekt bij kwetsbare personen

Langer (brand)veilig thuis leven heeft de aandacht van ons en onze partners. Wat kunnen wij in voorlichting en hulpmiddelen bijdragen aan het woongemak en de veiligheid van oudere mensen in onze regio?

In onze tweede korte documentaire vertellen Jan Wittenberg, adviseur risicobeheersing en Jack Westenbroek, brandonderzoeker, welke risico’s bewoners van een zorginstelling of woonzorgcomplex lopen.

Senioren en veiligheid

Maak het ze niet te makkelijk zorgt ervoor dat criminaliteit niet loont. Zij geven concrete tips om te voorkomen dat senioren slachtoffer worden en over wat we moeten doen als het wel gebeurt.

Verschillende vormen van criminaliteit waar senioren slachtoffer van kunnen worden krijgen specifieke aandacht: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing (via bijvoorbeeld nepmailtjes).

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00