Door naar de hoofd inhoud

Rookmelders redden levens

15 maart 2021

Weet jij hoeveel rookmelders er nodig zijn in jouw woning? Vul de Rookmelderwijzer in en kom erachter. Na het beantwoorden van alle vragen ontvang je advies middels drie pakketten: voldoende, beter en best. Bekijk welk pakket het beste bij jouw woonsituatie past.

Het is belangrijk om werkende rookmelders op de juiste plekken in je huis te hebben hangen en ze goed te onderhouden.

Wat is een goede rookmelder

Het advies is om een rookmelder aan te schaffen met een 10-jarige batterij en 10-jarige levensduur. Hierdoor hoef je de batterij van de rookmelder de komende tien jaar niet te vervangen. In dit overzicht wordt een lijst met goede rookmelders gegeven.

Waar plaats ik de rookmelder

Rook stijgt altijd. Daarom is het belangrijk om de rookmelder aan het plafond te hangen. Hang de melder in het midden van het plafond, op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek. Houd ook minimaal 30 centimeter afstand van een lamp. Dichtbij een lamp kan de rookmelder namelijk vervuild worden door het stof dat de lamp aantrekt. Lees ook altijd de gebruiksaanwijzing van de rookmelder voordat je ‘m ophangt.

Heeft de kamer een schuin of toelopend plafond of puntgevels? Hang dan de rookmelder op 90 centimeter afstand vanaf het hoogst gemeten punt van het plafond. Als de afstand minder is dan 90 centimeter, dan bestaat de kans dat de rook de sensor niet op tijd bereikt. Dit komt door stilstaande lucht in de nok van het plafond.

Zijn rookmelders verplicht?

Vanaf juli 2022 is een rookmelder op elke etage van je woning wettelijk verplicht. Deze verplichting houdt in dat op iedere etage waar zich een kamer bevindt, minstens één rookmelder in de vluchtweg geplaatst moet worden. Dit is meestal in de gang of overloop die leidt naar de voor/(achter)deur.

De verplichting gaat pas per 1 juli 2022 in, zodat je nog voldoende tijd hebt om rookmelders te kopen en op te hangen.

Doe de test

Vul de Rookmelderwijzer in en kom erachter hoeveel rookmelders jij voor jouw woonsituatie nodig hebt.

Meer weten?

Het is belangrijk om werkende rookmelders op de juiste plekken in je huis te hebben hangen en ze goed te onderhouden. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om je huis brandveiliger te maken.