Storm, regen en onweer
In ons land waait het regelmatig, maar soms waait het harder dan we gewend zijn. Weet jij wat je moet doen bij extreme wind, regen, onweer en storm?
Bij storm krijgt de meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. Door drukte kan het langer duren voordat je de meldkamer kunt bereiken.
Ook bij hevige regenval krijgt de meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben.
Wanneer er hoog water is met kans op een overstroming kun je een aantal dingen doen om voorbereid te zijn.
Ongeveer 200.000 keer per jaar slaat in Nederland de bliksem in. Soms met flinke schade aan bijvoorbeeld je woning. Die schade wordt veroorzaakt door overspanning (inductie). De bliksem, die wel 5 tot 6,5 kilometer lang kan zijn, hoeft niet eens direct in te slaan op je huis. Als een boom naast je huis wordt geraakt kan de spanning via de leidingen in de grond, zich naar je huis verplaatsen en slaat door op je elektrische apparaten. Trek daarom kort voor of tijdens onweer de stekkers uit het stopcontact om schade van een blikseminslag te voorkomen of bescherm je elektrische apparaten met een goede overspanningsbeveiliging. Als bliksem thuis inslaat kan er brand ontstaan, muren kunnen scheuren of inzakken.