Jij zorgt toch ook voor een (brand)veilig studentenhuis?

Naast (digitale) colleges en borrels is (brand)veiligheid misschien niet het eerste waar je aan denkt tijdens je studententijd. Toch kan er ook in jouw huis brand uitbreken, met alle nare gevolgen van dien. Gelukkig kun jij, samen met je huisgenoten, veel zelf doen om de (brand)veiligheid te vergroten. We geven je enkele makkelijke tips die je vandaag nog kan toepassen!

Tips

  • Schrijf je in bij de gemeente op je nieuwe adres.
  • Zorg ervoor dat je de woning samen met de verhuurder controleert. De verhuurder moet er namelijk voor zorgen dat de woning ‘kaal’ brandveilig is.
  • Check of er werkende rook- en koolmonoxidemelders in je studentenhuis zijn.
  • Zorg dat je vluchtafspraken maakt met je huisgenoten en oefen deze ook.  
  • Houden jullie alle binnendeuren ‘s nachts gesloten? Deuren houden de rook langer tegen waardoor je meer tijd hebt om te vluchten. 
  • Leg huissleutels op een gemakkelijke plek, vlak bij de voordeur. Nog beter zijn sloten met een vaste draaiknop of panieksluiting.

“Ik voel me niet onveilig in dit huis en op mijn kamer. Helaas is het in ons huis wel zo dat we zelf moeten opletten op de (brand)veiligheid. Er hangen gelukkig inmiddels rookmelders in het trappenhuis en de bijkeuken. Mijn huisgenoot in de bovenste kamer heeft wel een brandladder gekregen van de huisbaas, maar wanneer ze die aan haar vensterbank hangt breekt die af. Een vluchtplan hebben we ook niet en we hebben het ‘vluchten’ al helemaal nooit geoefend.”

Roel, student

Brandende vraag?

Wij zijn bereikbaar via WhatsApp! App naar 06-25145093 of klik hier om gelijk een gesprek via WhatsApp te starten. 

Download de app ‘Heet in huis’

Hoe voorkom je een brandje? Houdt je huisbaas zich wel aan de regels? Wat zijn de regels eigenlijk? Ontdek het in de app ‘Heet in huis’. Download hem nu in de App Store (voor Android en Apple) en voorkom samen met je huisgenoten dat je studentenhuis afbrandt. Ga voor de hoogste score en versla je je huisgenoten!

Wist je dat?

We in oktober 2020 een enquête hebben uitgezet onder Zwolse studenten. Om zo het veiligheidsbewustzijn en de mate van zelfredzaamheid te meten. In totaal vulden 131 studenten de enquête in. Gelukkig gaan de Zwolse studenten bewust met veiligheid om. Uit de resultaten blijkt dat 77% de brandveiligheid van hun studentenhuis (zeer) belangrijk vindt. Ook staat een groot deel (80%) regelmatig stil bij de vraag of hun studentenhuis brandveilig is. 

Blusdekens en koolmonoxidemelders

Natuurlijk kunnen er ook dingen beter! 62% van de studenten geeft aan geen blusdeken in de gezamenlijke keuken te hebben. En in 32% van de gevallen is de gehele vluchtroute niet vrij van obstakels. Daar willen we als Veiligheidsregio IJsselland samen met SOOZ iets aan gaan doen. Naast de blusdekens en vrije vluchtroutes, willen we ons inzetten voor het gebruik van koolmonoxidemelders. Want in ruim de helft van de studentenhuizen waar een geiser of gaskachel wordt gebruikt, hangt geen koolmonoxidemelder!

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00