Door naar de hoofd inhoud

Jij zorgt toch ook voor een (brand)veilig studentenhuis?

Naast (digitale) colleges en borrels is (brand)veiligheid misschien niet het eerste waar je aan denkt tijdens je studententijd. Toch kan er ook in jouw huis brand uitbreken, met alle nare gevolgen van dien. Gelukkig kun jij, samen met je huisgenoten, veel zelf doen om de (brand)veiligheid te vergroten. We geven je enkele makkelijke tips die je vandaag nog kan toepassen!

Tips

  • Schrijf je in bij de gemeente op je nieuwe adres.
  • Zorg ervoor dat je de woning samen met de verhuurder controleert. De verhuurder moet er namelijk voor zorgen dat de woning ‘kaal’ brandveilig is.
  • Check of er werkende rook- en koolmonoxidemelders in je studentenhuis zijn.
  • Zorg dat je vluchtafspraken maakt met je huisgenoten en oefen deze ook.  
  • Houden jullie alle binnendeuren ‘s nachts gesloten? Deuren houden de rook langer tegen waardoor je meer tijd hebt om te vluchten. 
  • Leg huissleutels op een gemakkelijke plek, vlak bij de voordeur. Nog beter zijn sloten met een vaste draaiknop of panieksluiting.

“Ik voel me niet onveilig in dit huis en op mijn kamer. Helaas is het in ons huis wel zo dat we zelf moeten opletten op de (brand)veiligheid. Er hangen gelukkig inmiddels rookmelders in het trappenhuis en de bijkeuken. Mijn huisgenoot in de bovenste kamer heeft wel een brandladder gekregen van de huisbaas, maar wanneer ze die aan haar vensterbank hangt breekt die af. Een vluchtplan hebben we ook niet en we hebben het ‘vluchten’ al helemaal nooit geoefend.”

Roel, student

Brandende vraag?

Wij zijn bereikbaar via WhatsApp! App naar 06-25145093 of klik hier om gelijk een gesprek via WhatsApp te starten. 

Download de app ‘Heet in huis’

Hoe voorkom je een brandje? Houdt je huisbaas zich wel aan de regels? Wat zijn de regels eigenlijk? Ontdek het in de app ‘Heet in huis’. Download hem nu in de App Store (voor Android en Apple) en voorkom samen met je huisgenoten dat je studentenhuis afbrandt. Ga voor de hoogste score en versla je je huisgenoten!

Wist je dat?

Veiligheidsregio IJsselland, samen met SOOZ en Gemeente Deventer, in de studentensteden Deventer en Zwolle een enquête hebben gehouden. Op die manier willen we meer te weten komen over hoe bewust studenten omgaan met veiligheid. In totaal deden 237 studenten mee.

Gelukkig is een groot deel van de deelnemende studenten zich goed bewust van (on)veiligheid. Uit de resultaten blijkt verder dat de bewoners van studentenhuizen in Deventer brandveiligheid over het algemeen een belangrijker onderwerp vinden dan in Zwolle. Maar in Zwolle zijn dan weer meer vluchtwegen vrij (68%) van obstakels dan in Deventer (49%). 

Samen (brand)veilig

Met de resultaten van de enquêtes wordt een campagne ontwikkeld die in het nieuwe collegejaar wordt gelanceerd. Deze campagne wordt ontwikkeld door  studenten van Hogeschool Saxion en Cibap vakschool voor vormgeving. We willen deze campagne jaarlijks inzetten om het (brand)veiligheidsbewustzijn van studenten te vergroten. Studenten die op kamers gaan, zijn daarin een belangrijke doelgroep.