Door naar de hoofd inhoud

Toolkit waarschuwingssystemen

Op deze pagina vind je downloads, links, video’s en foto’s over de waarschuwingssystemen in Nederland die je kunt gebruiken voor communicatie-doeleinden.

Sirenes (WAS-masten)

Iedere eerste maandag van de maand wordt, om 12.00 uur, de waarschuwingssirene getest. Als de sirene op een ander moment gaat, dreigt er acuut gevaar. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, of alleen in één wijk. 

Handige links

NL-Alert

Bij een noodsituatie in jouw omgeving wil je weten wat je moet doen. Daarom is er NL-Alert. Als er bij jou in de buurt een ernstige situatie is, dan kan de overheid een tekstbericht naar je mobiel sturen. Hierin staat precies wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. 

Handige links

AMBER Alert 

Een landelijk waarschuwingssysteem bij urgente kindervermissingen en -ontvoeringen, waarbij via verschillende media (waaronder sms) wordt gevraagd te helpen bij de opsporing van een vermist kind.

Burgernet 

Samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie. Burgernet kan op lokaal niveau worden ingezet bij de opsporing van vermiste personen (kinderen en volwassenen) maar ook voor andere (heterdaad)incidenten, waarbij deelnemers via onder meer een spraak- of sms-bericht worden gevraagd een bijdrage te leveren aan de veiligheid van hun wijk of buurt. 

 

Downloads

Onderstaande downloads kun je gebruiken in je communicatie-uitingen.

Beeldbank