Coronavirus COVID-19

Het coronavirus leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor onze regio. Organisaties werken samen om besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het nieuwe virus te beperken. Actuele informatie over het coronavirus vind je op de pagina ‘Updates coronavirus COVID-19’

Actuele informatie van de Rijksoverheid over het coronavirus COVID-19

Actuele informatie over het coronavirus COVID-19

Wat te doen bij een ziektegolf?

Vrijwel elk jaar hebben we te maken met een uitbraak van een infectieziekte of epidemie. Van een epidemie spreken we als er veel mensen tegelijk ziek zijn. Er zijn veel verschillende soorten ziekteverwekkers die de gezondheid kunnen bedreigen. Een groot deel van de tien meest voorkomende ziekten in Nederland zijn infectieziekten. Gelukkig kun je de kans dat je besmet raakt verkleinen door zelf een aantal eenvoudige maatregelen te nemen. 

Een infectieziekte wordt overgebracht door mens of dier en veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Sommige infectieziekten zijn zeer besmettelijk. De ernst van een infectieziekte en het aantal besmette patiënten hangt af of de ziekte met medicijnen te behandelen is en of mensen bescherming hebben opgebouwd. Voor diverse ziekten bestaan inentingen. Hierdoor komen ze minder voor of verdwijnen zelfs.

Voorbeelden van infectieziekten zijn griep, tuberculose, Q-koorts en salmonellabesmetting.

Wat kan ik doen tijdens een infectieziekte uitbraak?

Een uitbraak van een infectieziekte kun je niet voorkomen. Maar de kans op besmetting of uitbreiding van de ziekte kun je wel beperken. Volg hiervoor de volgende hygiënemaatregelen op.

  • Bij hoesten/niezen: gebruik altijd papieren zakdoekjes. Gooi ze na gebruik direct weg. Nies of hoest tegen de binnenkant van je arm. Hoest niet in de richting van iemand anders.
  • Was regelmatig goed je handen, vooral na toiletgebruik. Gebruik bij voorkeur papieren handdoekjes.
  • Zorg voor een goede hygiëne bij het bereiden van eten.
  • Blijf zoveel mogelijk thuis als je een besmettelijke ziekte hebt.

Hoe weet ik wanneer er een uitbraak van
infectieziekten of epidemie is?

Als er een landelijke uitbraak van een infectieziekte of epidemie is, geeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) informatie via de landelijke media. Specifieke informatie voor onze regio wordt gegeven via calamiteitenzender RTV Oost.

Meer informatie

Als er in de gemeente Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en/of Zwolle een infectieziekte dreigt uit te breken, vind je informatie op de website van GGD IJsselland. Informatie over de bestrijding van infectieziekten: www.rivm.nl.

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00