Door naar de hoofd inhoud

Wat te doen bij een ziektegolf?

Er kunnen besmettelijke ziektes ontstaan die veel mensen tegelijk ziek maken. We spreken dan van een ziektegolf, epidemie of pandemie. Denk bijvoorbeeld aan een griepgolf of de coronapandemie. Vaak gaat het om ziektes die worden veroorzaakt door virussen of bacteriën. Een epidemie of pandemie kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de volksgezondheid als de samenleving.

Een infectieziekte wordt overgebracht door mens of dier en veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Sommige infectieziekten zijn zeer besmettelijk. De ernst van een infectieziekte en het aantal besmette patiënten hangt af of de ziekte met medicijnen te behandelen is en of mensen bescherming hebben opgebouwd. Voor diverse ziekten bestaan inentingen. Hierdoor komen ze minder voor of verdwijnen zelfs.

Voorbeelden van infectieziekten zijn griep, tuberculose, Q-koorts en salmonellabesmetting.

Als je toch ziek wordt

  • Blijf zoveel mogelijk thuis en ziek goed uit.
  • Raak zo min mogelijk je ogen, neus en mond aan.
  • Denk nog meer om je hygiëne en was (nog) vaker je handen met water en zeep.
  • Raadpleeg je huisarts als je niet opknapt, de klachten toenemen en/of je koorts blijft houden.

Denk vooruit

Een uitbraak van een infectieziekte kun je niet voorkomen. Maar de kans op besmetting of uitbreiding van de ziekte kun je wel beperken. Volg hiervoor de volgende hygiënemaatregelen op.

  • Bij hoesten/niezen: gebruik altijd papieren zakdoekjes. Gooi ze na gebruik direct weg. Nies of hoest tegen de binnenkant van je arm. Hoest niet in de richting van iemand anders.
  • Was regelmatig goed je handen, vooral na toiletgebruik. Gebruik bij voorkeur papieren handdoekjes.
  • Zorg voor een goede hygiëne bij het bereiden van eten.
  • Blijf zoveel mogelijk thuis als je een besmettelijke ziekte hebt.

Coronavirus COVID-19

De laatste corona-adviezen, het (zelf-)test- en isolatieadvies, zijn vervallen. Het kabinet heeft dat op 10 maart 2023 besloten op advies van het Outbreak Management Team (OMT) en het Maatschappelijk Impact Team (MIT). Tijdens de coronacrisis deelden we veel informatie. Dat lees je terug op de pagina ‘Updates coronavirus COVID-19’

Actuele informatie van de Rijksoverheid over het coronavirus COVID-19

Actuele informatie over het coronavirus COVID-19

Hoe weet ik wanneer er een uitbraak van
infectieziekten of epidemie is?

Als er een landelijke uitbraak van een infectieziekte of epidemie is, geeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) informatie via de landelijke media. Specifieke informatie voor onze regio wordt gegeven via calamiteitenzender RTV Oost.

Meer informatie

Als er in de gemeente Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en/of Zwolle een infectieziekte dreigt uit te breken, vind je informatie op de website van GGD IJsselland. Informatie over de bestrijding van infectieziekten: www.rivm.nl.