Wat te doen bij paniek tijdens een evenement?

​Paniek in een grote groep mensen kan ontstaan op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Denk aan concerten, festivals (het Bevrijdings- of het Straatfestival in Zwolle), voetbalwedstrijden (PEC Zwolle, Go Ahead Eagles) en andere evenementen (Deventer Boekenmarkt, Sail Kampen ). Wie een evenement organiseert, moet een vergunning aanvragen bij de gemeente. De organisator, gemeente en hulpdiensten maken dan een inschatting van de risico’s en bepalen samen welke maatregelen noodzakelijk zijn. 

Vaak ontstaat paniek door iets onverwachts: een vechtpartij, brand, ontploffing, een verstoring van de openbare orde (denk aan de Damschreeuwer), een plotselinge weersverandering (noodweer), een ongeval of zelfs een terroristische aanslag. 

Wat kan ik doen om voorbereid te zijn?

Tijdens grote evenementen zijn er veel mensen tegelijk op een kleine oppervlakte. Er kan paniek uitbreken. Bijvoorbeeld als iedereen zo snel mogelijk een gebouw of terrein moet verlaten. Mensen kunnen schrikken en in de verdrukking komen. Let daarom altijd op het volgende:

  • Kijk altijd waar de nooduitgangen zijn, zodat je weet welke kant je op moet als er iets gebeurt. Let ook op de bewegwijzering en EHBO-posten.
  • Ben je met meerdere mensen? Spreek vooraf met elkaar een ontmoetingsplek af.
  • Ga je naar een drukbezocht evenement? Check op de website vooraf eventuele veiligheidsmaatregelen. Volg ook berichten op (sociale) media.

Wat kan ik doen als er paniek uitbreekt?

  • Beoordeel de situatie: probeer te ontdekken waar de mensenstroom vandaan komt en heen gaat. Loop met de mensenstroom mee. Zo beweeg je makkelijker en sneller naar een rustiger en veiliger gebied.
  • Als er gewonden zijn en geen hulpdiensten, bel 112! Vertel waar je bent en wat er aan de hand is.
  • Help elkaar: til kinderen op en help mensen die slecht ter been zijn. Zorg dat slachtoffers extra ruimte krijgen.

Wat is de verantwoordelijkheid van de organisatie?

De organisatie van een evenement is verantwoordelijk voor voldoende EHBO-medewerkers (geneeskundige hulpverlening), voldoende vluchtwegen (brandveiligheid) en voldoende beveiligingsmensen (politie). Ook moet de organisatie de bezoekersstromen in goede banen leiden en een coördinator veiligheid benoemen als aanspreekpunt voor de hulpdiensten. 

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00