Door naar de hoofd inhoud

Wat te doen bij paniek in een mensenmassa of rellen

​Tijdens grote evenementen zijn er veel mensen tegelijk op een kleine oppervlakte. Denk aan concerten en festivals, zoals het Bevrijdings- of het Straatfestival in Zwolle. Voetbalwedstrijden in de stadions van PEC Zwolle en Go Ahead Eagles. Maar ook andere evenementen, zoals Deventer Boekenmarkt en Sail Kampen. Er kan paniek uitbreken. Bijvoorbeeld als iedereen zo snel mogelijk een gebouw of terrein moet verlaten. Mensen kunnen schrikken en in de verdrukking komen.

Vaak ontstaat paniek door iets onverwachts: een vechtpartij, brand, ontploffing, een verstoring van de openbare orde (de Damschreeuwer), een plotselinge weersverandering (noodweer), een ongeval of zelfs een terroristische aanslag.

Wat kun je zelf doen?

  • Blijf rustig en volg de aanwijzingen van  hulpdiensten op.
  • Loop met de mensenstroom mee. Zo beweeg je makkelijker en sneller naar een rustiger en veiliger gebied. Bevind je je in een rellende menigte? Loop dan ook met de mensenstroom mee, terwijl je je een weg baant naar de zijkant.
  • Als er gewonden zijn en geen hulpdiensten, bel 112 zodra je de mogelijkheid hebt. Vertel waar je bent en wat er aan de hand is.
  • Help elkaar: til kinderen op en help mensen die slecht ter been zijn. Zorg dat slachtoffers extra ruimte krijgen.

Denk vooruit en bereid je voor

Veilig naar een evenement?

  • Kijk altijd waar de nooduitgangen zijn, zodat je weet welke kant je op moet als er iets gebeurt. Let ook op de bewegwijzering en EHBO-posten.
  • Ben je met meerdere mensen? Spreek vooraf met elkaar een ontmoetingsplek af.
  • Ga je naar een drukbezocht evenement? Check op de website vooraf eventuele veiligheidsmaatregelen. Volg ook berichten op (sociale) media.

Wat is de verantwoordelijkheid van de organisatie?

Wie een evenement organiseert, moet een vergunning aanvragen bij de gemeente. De organisator, gemeente en hulpdiensten maken dan een inschatting van de risico’s en bepalen samen welke maatregelen noodzakelijk zijn. 

De organisatie van een evenement is verantwoordelijk voor voldoende EHBO-medewerkers (geneeskundige hulpverlening), voldoende vluchtwegen (brandveiligheid) en voldoende beveiligingsmensen (politie). Ook moet de organisatie de bezoekersstromen in goede banen leiden en een coördinator veiligheid benoemen als aanspreekpunt voor de hulpdiensten. 

Zelf een evenement organiseren?

Neem contact op met de gemeente (vergunningverlener) waar je het evenement wil organiseren. Meer weten over brand(risico) bij evenementen? Ga naar brandweer.nl/brandveiligheid.

Op de pagina evenementen organiseren vind je informatie over veiligheid bij het organiseren van jouw evenement.