Door naar de hoofd inhoud

Wat te doen bij stroomuitval?

Als er een stroomstoring is, dan kan dit voor grote problemen zorgen. Telefooncentrales kunnen uitvallen, mobiele telefonie raakt mogelijk overbelast en als gevolg uitvallen, CV-installaties werken niet meer of de druk in de waterleiding kan wegvallen. Ook gebruikt iedereen veel apparaten die alleen maar werken op stroom. Zoals een koelkast of een diepvries.

Stroom kan voor lange en korte tijd uitvallen. Bijvoorbeeld door overbelasting van het netwerk, extreem weer maar ook door een cyberaanval of een andere ramp.

Uitval ICT en telefoonverkeer

Stroomuitval zorgt vaak voor computerstoringen en ontregelt het telefoonverkeer. Communicatie valt hierdoor weg, betalingsverkeer is niet mogelijk en je bent al snel onthand. Een plaatselijke storing veroorzaakt al snel een kettingreactie.

Zendmasten kunnen uitvallen en mobiel bellen is dan vaak onmogelijk. Alarmnummer 112 blijft bijna altijd bereikbaar, dankzij een noodnet.

Denk vooruit en bereid je voor

  • Bekijk in je eigen huishouden en omgeving wat er afhankelijk is van stroom. Bedenk van te voren wat de problemen kunnen zijn als de stroomstoring lang duurt.
  • Stel een noodpakket samen.

Wat kan ik doen tijdens een stroomstoring? 

  • Uitval van elektriciteit levert voor de meeste mensen geen direct gevaar op. Maar als het langer duurt moet je – zeker in de winter – oppassen voor onderkoeling.
  • Meld de storing, als het nog kan, bij het gratis Nationaal Storingsnummer 0800 9009. Bel alleen naar 112 als het om een noodgeval gaat!
  • Stem bij een langdurige storing af op calamiteitenzender RTV Oost. Bekijk hier het overzicht van alle radiozenders.
  • Heb je nog internet op je telefoon of tablet? Kijk dan op www.crisis.nl, op de website van je gemeente of die van de veiligheidsregio.
  • Laat de koelkast en vriezer zo lang mogelijk dicht en haal stekkers van apparaten uit het stopcontact. Zo voorkom je schade aan apparaten op het moment dat de stroom weer terugkomt.
  • Is het koud? Houd ramen en deuren dicht zodat de warmte binnenblijft. 
  • Kijk of er mensen in de omgeving zijn die hulp nodig hebben en vraag wat je voor hen kunt doen.
  • Haal stekkers uit de stopcontacten, zo kan er geen schade aan apparaten ontstaan op het moment dat de storing verholpen is.
  • Voorkom koolmonoxidevergiftiging. Maak geen open vuur in afgesloten ruimtes. Gebruik dekens en kleding om warm te blijven. 

Wat doen overheid en nutsbedrijven bij een grote storing?

Alle Europese netbeheerders (in Nederland is dit TenneT) hebben samen regels opgesteld om de betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening te garanderen.

De meeste nutsbedrijven beschikken over noodplannen voor het geval zich een storing voordoet. Zij moeten de problemen dan zo snel mogelijk oplossen. Veiligheidsregio IJsselland, gemeenten en nutsbedrijven werken intensief samen om bij een storing snel op te treden. De plannen zijn erop gericht om de gevolgen van een langdurige uitval zoveel mogelijk te beperken. Zo wordt bepaald welke organisaties en instellingen voorrang hebben op noodstroom, wanneer de stroom voor langere tijd zou uitvallen. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen en zorginstellingen.

Ook bij langdurige uitval van drinkwater worden noodvoorzieningen getroffen. Zo kunnen in gemeenten tijdelijke distributiepunten voor drinkwater worden opgezet. Bij extreme situaties kan het ook zijn dat er opvanglocaties worden geregeld.