Wat doe je bij zwaailicht en sirene?

Elke automobilist krijgt er wel eens mee te maken: een ambulance, politieauto of brandweerwagen nadert met zwaailicht en sirene.

Natuurlijk weet je dat je zo’n voertuig voor moet laten gaan. Maar hoe kun je het beste handelen in zo’n situatie? Om het voorrangsvoertuig te laten passeren mag je de verkeersveiligheid namelijk niet in gevaar brengen. Op deze pagina geven we het antwoord voor de meest voorkomende situaties. Maar we beginnen met een paar algemene adviezen.

Blijf kalm 

Het belangrijkste advies dat we kunnen geven is: blijf kalm bij het naderen van een voorrangsvoertuig. Het voorrangsvoertuig vindt zelf zijn weg. Maak ruimte als het kan, maar houd je altijd aan de verkeersregels. Voor chauffeurs van voorrangsvoertuigen is het vooral belangrijk dat jouw gedrag voorspelbaar is. Wees dus altijd alert in het verkeer en houd voldoende afstand tot het voertuig voor je. Geef tijdig richting aan en houd je aan de maximaal toegestane snelheid.

Meer info en filmpjes

De site www.zwaailichtensirene.nl geeft informatie over hoe weggebruikers veilig kunnen reageren als er een voertuig nadert met zwaailicht en sirene. Op de site kun je ook filmpjes bekijken. 

Wat kan ik doen om voorbereid te zijn?

Als er een voorrangsvoertuig nadert met zwaailicht en sirene:

  • blijf dan kalm en rustig
  • houd je aan de verkeersregels
  • maak ruimte als het kan

De brandweer, politie of ambulance vindt altijd zijn weg.