Door naar de hoofd inhoud

Acht tips voor een veilige vakantie

tent bij water

De zomervakantie is al in volle gang. Veel mensen trekken erop uit naar het buitenland, of vieren vakantie in eigen land. Ga jij er ook nog lekker tussenuit deze zomervakantie? Neem voor vertrek dan onze vakantietips door. Met deze tips in je achterhoofd vergroot jij je kans op een ontspannen en relaxte zomervakantie!

Thuis

  • Hebben apparaten geen stroom nodig als je weg bent? Trek dan de stekker eruit!
  • Haal glazen decoratie uit je vensterbank. Hierbij moet je ook denken aan vissenkommen, glazen flesjes of van die glazen decoratiebolletjes. Als de zon schijnt, kunnen die werken als vergrootglas en dat kan brand veroorzaken.

Op vakantie

  • In deze folder lees je hoe je veilig omgaat met gasflessen, de elektrische installatie in een camper of caravan en een barbecue of vuurkorf. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg daarom dat je weet wat je doet.
  • Jonge kinderen lopen tijdens de zomermaanden vaker brandwonden op dan in andere maanden, lees hier wat je kunt doen om brandwonden te voorkomen.
    Ga je met de caravan op pad? Gebruik dan een blauwe, spatwaterdichte CEE-stekker om hem aan te sluiten op een 220-voltinstallatie. Voor meer tips over veilig kamperen kan je deze pagina bekijken.
  • Ga je varen? Ook op een boot is brand heel gevaarlijk. Gelukkig is bluswater dichtbij. Zorg dan ook dat je altijd een emmer aan een lijn bij de hand hebt. Lees meer tips op deze pagina.
  • Ondanks dat het wat meer regent, is er nog steeds een grotere kans op natuurbranden. Iedereen kan meehelpen om een natuurbrand te voorkomen. Lees alle tips hier.

In het buitenland

  • Toch dringend hulp nodig? Het is goed om te weten dat 112 niet alleen het alarmnummer is in Nederland, maar in alle 28 lidstaten van de Europese Unie. Lees hier meer informatie.