Door naar de hoofd inhoud

AED’s ‘aan’ 15 IJssellandse brandweerposten

28 augustus 2019
man rent naar AED

Iedere week krijgen zo’n 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst als er binnen 6 minuten wordt gestart met reanimatie. Om zelfredzaamheid van inwoners, instellingen, bedrijven en hun directe omgeving te stimuleren plaatst Veiligheidsregio IJsselland AED’s bij 15 brandweerkazernes.

Ambulance IJsselland heeft onderzocht op welke brandweerposten in de regio een AED, aan de buitenkant van de kazerne, van toegevoegde waarde is. Bij het onderzoek is onder andere gekeken naar AED’s in de omgeving en de beschikbaarheid van deze AED’s (zoals beperkt, of 24/7 beschikbaar). De veiligheidsregio volgt het advies van de ambulancedienst op en gaat op de volgende vijftien brandweerposten een AED plaatsen: Bergentheim, Deventer, De Krim, Giethoorn, Gramsbergen, Hardenberg, Kampen, Luttenberg, Raalte, Slagharen, Welsum, Wesepe, Vollenhove, Zwolle Noord en Zwolle Zuid.

Inloopavond reanimatie en AED

De cruciale tijd bij een hartstilstand is de eerste 6 minuten. Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op leven én leven met minimale schade. Daarom krijgen omwonenden van de brandweerkazernes een uitnodiging voor een inloopavond. Daar kunnen zij kennismaken met reanimatie en AED. Zo kunnen bewoners bijvoorbeeld ervaren hoe het is om te reanimeren op een speciale reanimatiepop. Ook krijgen ze informatie over burgerhulpverlening én ze kunnen zich aanmelden voor een vervolgcursus bij het Rode Kruis.

Oproepsysteem HartslagNu

De vijftien AED’s worden allemaal aangesloten bij het burgerhulpverleningsnetwerk HartslagNu. Bij een melding van een mogelijke hartstilstand, worden de burgerhulpverleners die zich dichtbij het slachtoffer bevinden, binnen een straal van 750 meter, automatisch gealarmeerd. Vrijwilligers wordt gevraagd rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan of eerst een openbare, aangemelde AED op te halen.

“Ik ben zo’n zeven keer opgeroepen. De eerste keer ging ik weg met het idee dat ik moest reanimeren, maar het pakte anders uit. De vrouw bleek iets in haar luchtpijp te hebben en was aan het stikken. Dan moet je wel even omschakelen.Een paar klappen op de rug waren gelukkig voldoende om haar weer opgelucht te laten ademhalen.”

Lees het hele verhaal van Thijs.