Door naar de hoofd inhoud

Bescherm jezelf, controleer je gasleidingen

29 april 2019
gasleiding

Zo nu en dan worden we in Nederland opgeschrikt door een gasexplosie in een woning. Gelukkig komt dat niet vaak voor, omdat mensen op tijd alarm slaan door de gaslucht. Wist je dat je als huiseigenaar een wettelijke plicht hebt om te zorgen voor veilige gasleidingen in uw woning?

Regelmatige controle

Het is nodig om gasleidingen met regelmaat door een erkende installateur te laten controleren. Je kunt dit bijvoorbeeld combineren met het cv-onderhoud, of groot onderhoud aan jouw woning. Installatiebedrijven hebben speciale  apparatuur om te meten of gasleidingen  in een woning lek zijn. Dit doen zij door druk op de leidingen te zetten. Dit is echter niet voldoende.  Gasleidingen zijn namelijk van rood koper of staal gemaakt en kunnen daardoor roesten.  Daarom moeten de leidingen ook met het oog worden gecontroleerd. Als je op gas kookt is het belangrijk ook met regelmaat het gasslangetje van het fornuis te controleren. Na verloop van tijd verhardt het rubber en kunnen hier scheurtjes in ontstaan, waardoor gas ontsnapt. 

Let op roestvorming

Wanneer leidingen door een vochtige kruipruimte lopen is de kans op roestvorming groter. Onbeschermde gasleidingen, of leidingen waarvan de kunststoflaag beschadigd is, roesten sneller. Een klein roestplekje kan in redelijk korte tijd groter worden. Daardoor wordt de buis poreus, en de kans op lekkage groot.

Gasleidingen liggen op verschillende plaatsen in huis. Gasleidingen in de begane grondvloer of onder de vloer hebben meer last van vocht. Soms liggen leidingen in beton. De samenstelling van het beton en de kwaliteit van de beschermlaag kunnen ook van invloed zijn als het om roestvorming gaat. Bovendien kan het gas zich daar ophopen en ruik je het minder snel . Dit is erg gevaarlijk. Je kunt het beste een erkende installateur inschakelen om de leidingen in huis te laten inspecteren.