Door naar de hoofd inhoud

Blijf uit de rook!

25 mei 2021

Onbewust doen mensen in geval van brand het tegenovergestelde van wat goed voor ze is. Vooral in het eerste uur komen veel toeschouwers naar de plaats van het incident. De kans is daarbij groot dat je in de rook staat en die dus ook inademt.

Schone rook bestaat niet. Het maakt niet uit wat er brandt: chemische stoffen, (tuin)afval, papier, schoon hout, olie of plastic. Een huis of een bos. Rook zit vol roetdeeltjes en andere schadelijke stoffen die acute en/of langdurige klachten kunnen veroorzaken. Ook bij een woningbrand of een bosbrand kunnen dus schadelijke stoffen vrijkomen.

Risico’s

Het gezondheidsrisico hangt samen met de hoeveelheid rook die wordt ingeademd. Rook inademen kan leiden tot brandende ogen, een geïrriteerde neusholte, keel of luchtwegen. Hoe hoger de concentratie rook, hoe sneller deze effecten optreden. De acute risico’s hangen vooral af van de hoeveelheid zwevende deeltjes zoals roet en ander fijnstof, en de hoeveelheid irriterende en verstikkende stoffen.

Blijf uit de rook!

Wees bewust: rook kan schadelijke stoffen bevatten. Eigenlijk is het heel simpel. Voorkom zelf dat je rook inademt, blijf uit de rook. Ook bij een brand die wat verder weg is. Wacht dus niet op een sirene of aanwijzingen van de brandweer. Sluit bij overlast ramen en deuren schakel de ventilatie uit. Meer informatie over rook is terug te vinden op www.blijfuitderook.nl.