Door naar de hoofd inhoud

Brandweerevent 2022: Van delen word je rijk

6 december 2022
Brandweerevent 2022

Op 12 en 13 oktober vond het jaarlijkse brandweerevent plaats. Tom Meijerink,
teamleider brandweerzorg bij Veiligheidsregio IJsselland, kijkt als voorzitter samen met zijn landelijke team terug op een fantastische editie. Maar wat gaat er eigenlijk vooraf aan zo’n event? En wat levert het op?

“In 2021 ben ik benaderd door Marijn van Eijsden”, vertelt Tom. “Zijn periode van vier jaar zat er als voorzitter bijna op en hij polste bij mij of ik het leuk vond om het stokje over te nemen. Na wat gesprekken met hem over wat dit inhield heb ik snel ja gezegd. Ook mijn eigen leidinggevende gaf me letterlijk de ruimte en het laatste zetje. Ik ben zelf al jaren trouwe bezoeker van het event. Elk jaar is er weer een inhoudelijk interessant programma, maar daarnaast ook een mooie omgeving om te netwerken.”

Internationale sprekers

“De editie van 2022 was voor mij de eerste die ik geheel vanaf het begin heb opgebouwd. Samen met een super leuke groep mensen. Deels uit de regio’s, maar ook een harde vaste kern vanuit het NIPV. Deze dames organiseren elk jaar tal van congressen en evenementen. Kortom: veel ervaring en werkkracht. Met het team denken we elk jaar weer na over een mooi programma op een inspirerende locatie. Naast Tijs van Lieshout als voorzitter van brandweer Nederland, hadden we dit jaar ook sprekers uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en België. In de middag waren de deelsessies. Korte presentaties vanuit korpsen of vakraden om het publiek mee te nemen in nieuwe ontwikkelingen, succes verhalen of incidenten. Stuk voor stuk actueel en erg interessant. Dit jaar zaten de deelsessies dan ook lekker vol. En dat zegt iets over het programma.”

Elkaar verder helpen

“Wat ik vooral leuk vind aan het brandweerevent is dat ik merk dat het er toe doet. Elk jaar zien we trouwe bezoekers terugkomen en je merkt dat collega’s geïnspireerd terugkomen. Of dit nu op inhoud is of dat ze een nieuw contact hebben opgedaan die ons verder kan helpen; ik merk dat het wat oplevert. Dus ondanks twee (drukke) maar leuke dagen merk ik dat een dergelijk brandweerevent onmisbaar is voor onze brandweer in Nederland. We moeten koesteren dat we elkaar op deze wijze blijven treffen.”

Positieve reacties op brandweerevent

“Als voorzitter kijk ik samen met mijn landelijke team terug op een fantastische editie. Ik kreeg eigenlijk alleen maar positieve reacties van bezoekers, maar zeker ook van de sponsoren. Dit zijn stuk voor stuk bedrijven waar wij allemaal dagelijks mee samenwerken. Ook zij zijn onmisbaar voor ons. Het publiek bestond vooral uit specialisten, stafmedewerkers, beleidsmedewerkers en leidinggevenden. We richten ons dan ook op deze doelgroep, maar dat neemt niet weg dat iedereen van harte welkom is.

De aftermovie, gemaakt door brandweervloggers Richard en Rick, geeft een mooi beeld van de tweedaagse. Zet daarom 11 en 12 oktober 2023 in je agenda voor het volgende Brandweerevent!