Door naar de hoofd inhoud

Brandweerpost in Bathmen heeft openbare AED

24 augustus 2022

Iedere week krijgen zo’n 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie. Om (lokale) veiligheid te vergroten en zelfredzaamheid van inwoners, instellingen, bedrijven en hun directe omgeving te stimuleren heeft Veiligheidsregio IJsselland de afgelopen jaren AED’s geplaatst bij verschillende brandweerposten in de regio. De kazerne in Bathmen is daar onlangs aan toegevoegd.

Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op leven én leven met minimale schade. “De nieuwe AED is onderdeel van het netwerk van AED’s dat al in Bathmen hangt. De AED die in de buurt van de kazerne hing, is door een verbouwing komen te vervallen. Daarvoor in de plaats komt de AED aan de kazerne. Wanneer een ambulance een mogelijke vertraagde opkomsttijd heeft in het buitengebied, kan de AED een redding zijn. In de week van de installatie is de AED zelfs al een keer meegenomen naar een reanimatie.” vertelt Jaap Borren, ploegleider post Bathmen.

Oproepsysteem HartslagNu

De AED’s in onze regio zijn allemaal aangesloten bij het burgerhulpverleningsnetwerk HartslagNu. Ook veel brandweervrijwilligers van de post Bathmen zijn hierbij aangesloten.
Bij een melding van een mogelijke hartstilstand, worden de burgerhulpverleners die zich dichtbij het slachtoffer bevinden, binnen een straal van 750 meter, automatisch gealarmeerd. Vrijwilligers wordt gevraagd rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan of eerst een openbare, aangemelde AED op te halen.