Door naar de hoofd inhoud

Onthulling eerste openbare AED bij brandweerpost Zwolle

12 september 2019
onthulling AED aan gevel kazerne

Vandaag onthulden Rinke Beverwijk, voorzitter Ondernemersclub Marslanden, en Jeroen Altorf, ploegleider brandweer Zwolle, de (eerste) openbare AED bij de brandweerpost in Zwolle Zuid. Ook bij de kazerne in Zwolle Noord (Middelweg) komt een AED. Deze AED wordt volgende week geplaatst.

Met het plaatsen van de AED’s wil Veiligheidsregio IJsselland (lokale) veiligheid vergroten en zelfredzaamheid van inwoners, instellingen, bedrijven en hun directe omgeving stimuleren.

Iedere week krijgen zo’n 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst als je binnen zes minuten start met reanimatie. Hoe sneller iemand wordt gereanimeerd, hoe groter de kans dat het slachtoffer het overleefd. Bewoners en bedrijven in de omgeving van de brandweerkazernes zijn daarom uitgenodigd voor een kennismaking reanimatie en AED. Daar kunnen bewoners ervaren hoe het is om te reanimeren op een speciale reanimatiepop en krijgen ze informatie over burgerhulpverlening en HartslagNu. Ook kunnen ze zich aanmelden voor een vervolgcursus.

Oproepsysteem HartslagNu

De AED’s worden allemaal aangesloten bij het burgerhulpverleningsnetwerk HartslagNu. Bij een melding van een (mogelijke) hartstilstand worden burgerhulpverleners, die zich dichtbij het slachtoffer bevinden (binnen een straal van 750 meter), automatisch gealarmeerd. Vrijwilligers wordt gevraagd rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan of eerst een AED op te halen.

Onderzoek Ambulance IJsselland

Ambulance IJsselland onderzocht op welke brandweerposten in de regio een AED aan de buitenkant van de kazerne van toegevoegde waarde is. Bij het onderzoek is onder andere gekeken naar AED’s in de omgeving en de beschikbaarheid van deze AED’s, zoals beperkt of 24/7 beschikbaar. De veiligheidsregio volgt het advies van de ambulancedienst en plaatst bij de volgende vijftien brandweerposten een AED: Bergentheim, Deventer, De Krim, Giethoorn, Gramsbergen, Hardenberg, Kampen, Luttenberg, Raalte, Slagharen, Welsum, Wesepe, Vollenhove, Zwolle Noord en Zwolle Zuid.

Meer weten over AED en reanimatie? Klik hier.