Door naar de hoofd inhoud

Brexit: stand van zaken

2 december 2020
BREXIT-AVATAR

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de EU verlaten op 31 januari 2020.  Nu geldt een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. In deze periode gelden alle EU-regels en wetten voor het VK. Voor burgers en bedrijven verandert er in deze periode bijna niets.

Nu is wel het moment om je als ondernemer of inwoner voor te bereiden op de nieuwe afspraken die de EU en het VK gaan maken na 31 december 2020.

Ondernemers

De EU en het VK onderhandelen tijdens de overgangsperiode verder over hun nieuwe relatie. Zij spreken dan bijvoorbeeld af hoe ondernemers na de overgangsperiode zaken kunnen doen in en met het VK. Ook gaan zij onderhandelen over samenwerking op het gebied van veiligheid.

Overgangsperiode

Meer duidelijkheid over de nieuwe relatie is er pas als de onderhandelingen voorbij zijn. Dat is aan het eind van de overgangsperiode. De nieuwe afspraken moeten ingaan na de overgangsperiode die afloopt op 31 december 2020.  Lukt het de VK en de EU niet om afspraken te maken? Dan komt er toch een no-deal Brexit. Die zal dan aan het eind van de overgangsperiode plaatsvinden.

Gevolgen Brexit

In ieder geval verandert de relatie van de VK met de EU. Er komen bijvoorbeeld controles en meer administratie aan de grens van het VK en de EU. Zo moet je aangifte doen als je goederen invoert of uitvoert. Het is verstandig om voor je zelf na te gaan wat deze Brexit voor jou betekent. Het Brexitloket helpt je daar bij.

De Brexit heeft gevolgen voor de hele Europese Unie. Bekijk wat dit betekent voor de EU en voor Nederland.

Meer weten?

Via rijksoverheid.nl vind je de laatste informatie over Brexit. Daar zie je ook de tijdslijn tot nu toe en handige documenten.