Door naar de hoofd inhoud

Briefing van de tweede kamer over persoonlijke beschermingsmiddelen

30 april 2020
banner alleen samen krijgen we corona onder controle

Vanochtend vond een technische briefing van de Tweede Kamer plaats. Tijdens deze briefing werd gesproken over testen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

In de technische briefing roept Ernst van Koesveld, directeur-generaal Langdurige Zorg, zorgverleners op om persoonlijke beschermingsmiddelen via het online portaal Mijn MedBis te bestellen. “Van deze middelen weten we dat ze betrouwbaar zijn.” Rob Kolk van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) vult dit aan: “Ik heb liever dat ons callcenter druk is met het aannemen van bestellingen, dan met weer uitleggen aan leveranciers dat we echt genoeg hebben.”

Geen tekort aan beschermingsmiddelen

Volgens Van Koesveld zijn er voldoende beschermingsmiddelen bij het landelijk verdeelcentrum voor zorginstellingen, thuiszorgorganisaties en ziekenhuizen. Momenteel is er alleen sprake van schaarste rondom de jassen en schorten. We kijken of de jassen en schorten niet alleen met vliegtuigen, maar ook met boten vervoerd kunnen worden.

Kamerleden krijgen nog regelmatig te horen dat zorgverleners niet aan de goede mondkapjes kunnen komen, maar volgens Van Koesveld is dat niet nodig. Volgende week maakt het LCH bekend hoe mantelzorgers hun hulpmiddelen kunnen bestellen. Dat gaat misschien via een regionale verdeling.