Slechts 25% van de huishoudens heeft een CO-melder
Uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting blijkt dat bijna 75% van de Nederlanders geen CO-melder heeft. Een heel hoog percentage, jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen door koolmonoxidevergiftiging. Enkele honderden mensen belanden in het ziekenhuis.
Waarschijnlijk liggen deze aantallen hoger, omdat koolmonoxidevergiftiging vaak niet wordt herkend. Koolmonoxide is een geur- en kleurloos giftig gas. Je ziet, ruikt en proeft het niet en dat maakt het zo gevaarlijk. Het is van levensbelang dat mensen zich bewust zijn van het risico op een vergiftiging én hoe je deze kunt voorkomen . De eerste symptomen lijken op een griepje: misselijkheid, hoofdpijn, overgeven en moeheid.
Veel CO-incidenten door nieuwe ketels
Nog vaak wordt gedacht dat alleen oude cv-ketels, geisers en gaskachels de boosdoener zijn. Jet Vroege, dossierhouder koolmonoxide bij Brandweer Nederland: ‘We zien ook veel incidenten met nieuwe ketels die worden aangesloten op bestaande afvoerkanalen. Hier kan dan koolmonoxide vrijkomen doordat de aansluiting niet deugt. Een verkeerde installatie of het niet laten onderhouden van een gloednieuwe ketel kan dus ook de oorzaak zijn van koolmonoxidevergiftiging.’
CO-incidenten vooral in eigen huis
Vroege benadrukt: ‘Echt iedereen kan getroffen worden door CO-vergiftiging. Want koolmonoxide ruik, zie en proef je niet. Dat maakt het levensgevaarlijk.’ Koolmonoxide ontstaat vooral in de eigen woonomgeving van mensen. We zien met name een stijging in het aantal incidenten zodra het stookseizoen weer begint.
Kennis over vergiftiging
Weet jij wat je moet doen bij koolmonoxidevergiftiging? Heel november staat in het teken van de campagne ‘ Stop CO-vergiftiging’. Deze campagne is een samenwerking tussen Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting. Onder het motto ‘ventileer, controleer en alarmeer’ wordt aandacht besteed aan wat jij kunt doen om CO-vergiftiging te voorkomen. Een belangrijk onderdeel van de publiekscampagne is de online test: Herken jij CO-vergiftiging? Vroege: ‘Door bewustwording en kennisoverdracht willen we met deze campagne nieuwe incidenten voorkomen.‘
CO-melder is levensreddend
Hanneke ter Beek is ambulanceverpleegkundige en blij dat ze haar verhaal nog kan vertellen. Want ook zij werd afgelopen jaar geconfronteerd met CO-vergiftiging tijdens een hulpverlening. Tijdens haar dienst werd ze opgeroepen om hulp te verlenen bij een man met hartklachten. Ter Beek en haar collega besluiten de patiënt in de ambulance te onderzoeken. De man kan echter niet zelfstandig naar de ambulance waarop Ter Beek besluit een eerste onderzoek ter plaatse te doen. Hiervoor wordt de monitor gehaald waaraan een CO-melder is bevestigd. Deze gaat direct in alarm. Ter Beek: “Zonder CO-melder had ik hier niet meer gestaan. Dit apparaat detecteert als enige op tijd de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht: een levensreddend alarm.”Hanneke pleit voor een CO-melder voor elke dienstverlener: “Zelfs als professional had ik niet in te gaten dat dit een CO-vergiftiging betrof. Tien minuten later was ik een stille dood gestorven.”