Coronavirus COVID-19 | Zorginstellingen

Het coronavirus leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor zorginstellingen in Nederland. We werken samen om besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het coronavirus te beperken. Dit doen we onder andere door effectief gebruik te maken van beschermingsmiddelen. Op deze pagina vinden medewerkers van zorginstellingen actuele informatie over de verspreiding en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) in de regio Oost 3.

Persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen

Er is veel behoefte aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor de verzorging van (mogelijke) coronapatiënten. Vanwege de schaarste aan deze producten heeft het kabinet een landelijke aanpak vastgesteld:

Alle zorgprofessionals werkzaam in verpleeg- of verzorgingshuizen, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, huisarts/huisartsenpost, verloskundige praktijken, acute mondzorg, jeugdzorg, revalidatiezorg, woonzorg, laboratoria, podotherapie, ergotherapie, oefentherapie, logopedie, trombosediensten en fysiotherapie kunnen persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen via het online portaal ‘Mijn MedBIS’ van Mediq’ of via hun eigen leverancier.

Mantelzorgers, informele zorgverleners die werken via een persoonsgebonden budget (PGB) en vrijwilligers palliatieve zorg, die zorg dragen voor een (verdachte) COVID-19 patiënt, kunnen bij de huisarts terecht. De huisarts kan een recept uitschrijven voor een PBM-pakket dat vervolgens bij de apotheek kan worden opgehaald.

Voor vragen over PBM zijn wij bereikbaar via pbmijsselland@vrijsselland.nl. Mocht u er niet uitkomen, dan kunt u contact opnemen met uw regionale PBM coördinator.

Meestgestelde vragen

Heb je als zorgverlener vragen over het bestellen of het (her)gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen? We hebben de antwoorden op de meestgestelde vragen hierover op een rijtje gezet.

Meer informatie

Op de website van het RIVM vind je de landelijke informatie voor zorgprofessionals. De website van GGD IJsselland geeft meer regionale informatie voor zorgprofessionals. Via het online portal van Mediq kun je reguliere bestellingen van PBM doen.

oost 3 regio's in nederland

De Oost 3 regio bestaat uit: GHOR IJsselland, GHOR Twente, GHOR NOG, ROAZ Zwolle en ROAZ Euregio.

 

Contactgegevens

Vragen over persoonlijke beschermingsmiddelen kun je mailen naar pbmijsselland@vrijsselland.nl.

Voor noodverzoeken PBM kan je contact opnemen met de PBM coördinator van jouw regio. Hun telefoonnummers:

  • Noord en Oost Gelderland:
    Rob Teunissen, 06-12244437
  • Twente:
    Frank Polman, 06-25741365
  • IJsselland:
    Maartje Hamer, 06-83167594

In het algemeen geldt dat bij een grote crisis in de zorg 24 uur per dag, zeven dagen per week contact kan worden opgenomen met de AC-GZ.

Belangrijke informatie voor zorginstellingen

Steunpunt Coronazorgen

Steunpunt Coronazorgen

Bij het Steunpunt Coronazorgen vind je informatie over hoe je met je gevoelens en zorgen om kan gaan. Waar nodig krijg je doorverwijzingen voor hulp. Het Steunpunt Coronazorgen is een digitaal informatie- en verwijscentrum (IVC).

Webinar nazorg medewerkers

Webinar nazorg medewerkers

Donderdag 2 juli organiseerden GHOR IJsselland en GGD IJsselland het webinar ‘Nazorg medewerkers’ voor leidinggevenden en managers in de zorgsector. Bekijk hier het webinar terug en lees meer over psychosociale hulpverlening van de sprekers van het webinar Drs. D. Stegeman, psycholoog, trainer & adviseur bij ARQ IVP en Luitenant-kolonel drs. J.J.J.M. van den Dungen, werkzaam bij de Staf Militaire Geestelijke Gezondheidszorg van Defensie.

Webinar nazorg medewerkers

Webinar nazorg medewerkers

Hoe organiseer ik nazorg voor mijn medewerkers op middellange en lange termijn? GHOR IJsselland en GGD IJsselland organiseren donderdag 2 juli het webinar: nazorg personeel.

Eén loket voor mentale gezondheid

Eén loket voor mentale gezondheid

Mensen met vragen over de psychosociale gevolgen van de coronacrisis kunnen nu terecht bij het online loket: Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 van het RIVM.

Gratis zelfhulp via online platform

Gratis zelfhulp via online platform

Op 12 mei lanceerde Dimence Groep een platform voor online zelfhulp. Via dit platform kun je gratis modules volgen die je helpen om mentaal sterk te zijn en te blijven, juist tijdens de coronacrisis.

Wanneer is welk persoonlijk beschermingsmiddel nodig

Wanneer is welk persoonlijk beschermingsmiddel nodig

Hoe weet ik welk type persoonlijk beschermingsmiddel (mondmasker, schort, bril, handschoenen) ik nodig heb in mijn zorgsector?

Aangepaste tijden callcenter voor de zorg

Aangepaste tijden callcenter voor de zorg

In plaats 24 uur per dag, zeven dagen per week, kunnen zorginstellingen vanaf vandaag tussen 08.30 en 17:00 uur op werkdagen bij het callcenter terecht met hun vragen over persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

Testen op corona

Testen op corona

GGD IJsselland test verschillende (beroeps)groepen op het coronavirus. De testen zijn bestemd voor mensen die in de doelgroep voor testen vallen. Deze worden bepaald door het RIVM.

Briefing van de tweede kamer over persoonlijke beschermingsmiddelen

Briefing van de tweede kamer over persoonlijke beschermingsmiddelen

Vanochtend vond een technische briefing van de Tweede Kamer plaats. Tijdens deze briefing werd gesproken over testen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Al 20 aanmeldingen op het online portaal van Mediq

Al 20 aanmeldingen op het online portaal van Mediq

Inmiddels hebben al twintig zorginstellingen in onze regio een account aangemaakt voor het online portaal Mijn MedBIS van Mediq.

Ondersteuning voor zorgprofessionals in coronacrisis

Ondersteuning voor zorgprofessionals in coronacrisis

Dimence Groep en ARQ IVP bieden mentale ondersteuning aan professionals in de zorg die in hun werk te maken hebben met de gevolgen van COVID-19.  

Twee nieuw online portals voor aanvraag PBM

Twee nieuw online portals voor aanvraag PBM

De coördinatie en verspreiding van (grote volumes) persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) verliep tot voor kort via regionale coördinatiepunten. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) heeft nu een landelijke aanpak vastgesteld voor grote volumes PBM’s.

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00