Coronavirus COVID-19

Het coronavirus leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor onze regio. Organisaties werken samen om besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het nieuwe virus te beperken. Op deze pagina vind je actuele informatie.

Testen op het coronavirus

Heb je klachten die passen bij het coronavirus? Dan kun je je laten testen. Bel voor een afspraak het landelijke nummer 0800 – 1202. Dit nummer is zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Of maak online een afspraak op www.coronatest.nl. Ben je doof of slechthorend of heb je een spraak beperking, klik op de knop voor bellen met gebaren of tekst.

Zorgpersoneel of leraren krijgen tijdelijk voorrang en bellen met nummer 0800 – 8101.

CoronaMonitor IJsselland

Met de CoronaMonitor blijf je op de hoogte van de laatste stand van zaken op het gebied van corona. De CoronaMonitor verschijnt elke woensdag. In de monitor komen aan bod: testen, bron- en contactonderzoek, zorgcontinuïteit, naleving, handhaving.

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

Vanaf 1 december 2020 is de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 van kracht. Deze wet geldt voorlopig voor drie maanden en hiermee vervalt de noodverordening. Vanaf nu is de ministeriële regeling van kracht. Hierin staan de bestaande maatregelen vastgelegd in wetgeving, Eerste en Tweede kamer krijgen meer betrokkenheid.

Wil je meer weten over de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19, kijk dan hier

Vragen en antwoorden over maatregelen

Vragen en antwoorden over de maatregelen lees je op de pagina:
Vragen en antwoorden over coronamaatregelen.
Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met jouw gemeente of ga onder aan de pagina naar de gemeentelijke pagina’s over het coronavirus.

Voor vragen over de diensten van GGD IJsselland of over het coronavirus in onze regio bel je met het informatienummer
088 – 443 03 70.

CoronaActueel

CoronaActueel laat iedere woensdag het beeld in onze regio zien. Hoeveel coronabesmettingen waren er die week en op die dag. Daarbij geven we een korte regionale uitleg en doen we een oproep.

Mondkapjesplicht

De wet brengt ook met zich mee dat een mondkapjesplicht geldt in publieke ruimtes voor personen vanaf 13 jaar.

Voor meer informatie over de mondkapjesplicht, kijk je op deze pagina van de Rijksoverheid.

Verantwoording eerste en tweede golf

Met de ingang van de Tijdelijke Wet Maatregelen is er schriftelijk verslag uitgebracht aan de gemeenteraden over de keuzes die zijn gemaakt in de afgelopen periode.

Informatie voor zorginstellingen

Actuele informatie voor medewerkers van zorginstellingen over de verspreiding en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) in de regio Oost 3.

Nieuws

In stap 3 met voorwaarden bijna alles open

28 mei 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Daarom heeft het kabinet besloten stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder te zetten.

Tweede stap openingsplan wordt definitief gezet

18 mei 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames van mensen met corona is verder gedaald. Dat betekent dat de tweede stap in het openingsplan definitief op 19 mei wordt gezet. Het kabinet besloot om niet op de pauzeknop te drukken. 

Tweede stap openingsplan per 19 mei

11 mei 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom neemt het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei.

CoronaActueel: ga verstandig om met versoepelingen

23 april 2021

Deze week zijn er in totaal 1.488 besmettingen, waarvan 266 besmettingen vandaag.

Eerste stap openingsplan op 28 april

20 april 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap.

CoronaActueel: wat kan ik zelf doen?

16 april 2021

Deze week zijn er in totaal 1.267 besmettingen, waarvan 180 besmettingen vandaag.

Informatienummers

Vragen over het coronavirus? Dan kun je terecht bij het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.

Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn: 070-4455 888. 

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00