Coronavirus COVID-19

Het coronavirus leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor onze regio. Organisaties werken samen om besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het virus te beperken. Op deze pagina vind je meer informatie.

Testen op het coronavirus

Heb je klachten die passen bij het coronavirus? Dan kun je je laten testen. Bel voor een afspraak het landelijke nummer 0800 – 1202 (dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur). Of maak online een afspraak op www.coronatest.nl. Ben je doof of slechthorend of heb je een spraakbeperking, klik op de knop voor bellen met gebaren of tekst.

Werk je in de zorg of het onderwijs en heb je klachten? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor testen met voorrang. Bel voor een afspraak naar: 0800 – 8101 (dagelijks bereikbaar van 7.30 tot 20 uur).  Meer info over testen vind je op de website van GGD IJsselland.

CoronaMonitor IJsselland

Met de CoronaMonitor blijf je op de hoogte van de laatste stand van zaken op het gebied van corona: testen, bron- en contactonderzoek, zorgcontinuïteit, naleving, handhaving. De CoronaMonitor verschijnt een keer in de twee weken op woensdag.

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

Vanaf 1 december 2020 is de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 van kracht. Deze wet heeft een looptijd van drie maanden en hiermee vervalt de noodverordening. Vanaf nu is de ministeriële regeling van kracht. Hierin staan de bestaande maatregelen vastgelegd in wetgeving. Indien nodig kan de coronawet steeds 3 maanden worden verlengd of tussentijds worden ingetrokken. De Tweede Kamer is betrokken bij deze besluiten.

Wil je meer weten over de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19, kijk dan hier

Vragen en antwoorden 

Voor vragen en antwoorden over het coronavirus en de maatregelen lees je ga je naar de website van de Rijksoverheid. Staat je vraag daar niet bij? Neem dan contact op met jouw gemeente of ga onderaan deze pagina naar de gemeentelijke pagina’s over het coronavirus.

Voor vragen over de diensten van GGD IJsselland of over het coronavirus in onze regio bel je met het informatienummer 088 – 443 03 70 (dagelijks bereikbaar van 8.30 tot 17 uur).


CoronaActueel

CoronaActueel verschijnt een keer in de twee weken op woensdag. CoronaActueel laat het beeld in onze regio zien. Daarbij geven we een korte regionale uitleg en doen we een oproep.

Mondkapjesplicht

Vanaf 26 juni 2021 is een mondkapje alleen nog verplicht in het openbaar vervoer, personenvervoer, op stations, vliegvelden en in het voortgezet onderwijs. Ook voor iedereen die een coronaprik heeft gehad. 

Voor meer informatie over de mondkapjesplicht, kijk je op deze pagina van de Rijksoverheid.

Eerste, tweede en derde verantwoording

Met de ingang van de Tijdelijke Wet Maatregelen is er schriftelijk verslag uitgebracht aan de gemeenteraden over de keuzes die zijn gemaakt in de afgelopen periode.

Informatie voor zorginstellingen

Sinds 11 juni 2021 is het persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) depot in Oost 3 niet meer beschikbaar.

Nieuws

Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

14 september 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan.

Fysiek onderwijs open, andere coronamaatregelen verlengd

13 augustus 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Deze week is de 22 miljoenste prik gezet. De vaccinatiegraad in Nederland is inmiddels hoog en neemt nog elke dag toe. Toch is een verdere stijging nodig.

Nederland past aanpak reizen binnen Europa aan, meerdaagse evenementen tot 1 september afgelast

26 juli 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Als gevolg van de veranderde situatie in Europa heeft het kabinet besloten de aanpak voor reizen binnen de Europese Unie (EU) aan te passen. Er zijn 3 belangrijke ontwikkelingen.

Burgemeesters IJsselland bijeen over corona

10 juli 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

De burgemeesters in IJsselland zijn samen met GGD IJsselland naar aanleiding van de extra corona maatregelen vanochtend bijeen gekomen. Tijdens dit overleg hebben ze doorgepraat over de specifieke stand van zaken in IJsselland en de gevolgen van de maatregelen voor onze regio.

Snelle toename besmettingen dwingt tot maatregelen in de zomer

9 juli 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Nadat op 26 juni bijna alle deuren zijn geopend, is het aantal besmettingen in Nederland sneller gestegen dan voorzien. De meeste mensen raakten besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan. 

Evenementen weer toegestaan

30 juni 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Met coronatoegangsbewijzen mogen per 30 juni vergunnings- en meldingsplichtige evenementen met 100% van de bezoekerscapaciteit weer worden georganiseerd.

Informatienummers

Vragen over het coronavirus? Dan kun je terecht bij het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.

Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn: 070-4455 888. 

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00