Coronavirus COVID-19

Het coronavirus leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor onze regio. Organisaties werken samen om besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het nieuwe virus te beperken. Op deze pagina vind je actuele informatie.

Testen op het coronavirus

Heb je klachten die passen bij het coronavirus? Dan kun je je laten testen. Bel voor een afspraak het landelijke nummer 0800 – 1202. Dit nummer is zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Of maak online een afspraak op www.coronatest.nl. Ben je doof of slechthorend of heb je een spraak beperking, klik op de knop voor bellen met gebaren of tekst.

Zorgpersoneel of leraren krijgen tijdelijk voorrang en bellen met nummer 0800 – 8101.

CoronaMonitor IJsselland

Met de CoronaMonitor blijf je op de hoogte van de laatste stand van zaken op het gebied van corona. De CoronaMonitor verschijnt elke woensdag. In deze monitor komen aan bod: coronavirus, testen, bron- en contactonderzoek, zorgcontinuïteit, naleving, handhaving.

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

Vanaf 1 december 2020 is de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 van kracht. Deze wet geldt voorlopig voor drie maanden en hiermee vervalt de noodverordening. Vanaf nu is de ministeriële regeling van kracht. Hierin staan de bestaande maatregelen vastgelegd in wetgeving, Eerste en Tweede kamer krijgen meer betrokkenheid.

Wil je meer weten over de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19, kijk dan hier

Vragen en antwoorden over maatregelen

Vragen en antwoorden over de maatregelen lees je op de pagina:
Vragen en antwoorden over coronamaatregelen.
Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met jouw gemeente of ga onder aan de pagina naar de gemeentelijke pagina’s over het coronavirus.

Voor vragen over de diensten van GGD IJsselland of over het coronavirus in onze regio bel je met het informatienummer
088 – 443 03 70.

CoronaActueel

CoronaActueel laat iedere maandag, woensdag en vrijdag het beeld in onze regio zien. Hoeveel coronabesmettingen waren er die week en op de dag.
Daarbij geven we een korte regionale uitleg en doen we een oproep.

Mondkapjesplicht

De wet brengt ook met zich mee dat een mondkapjesplicht geldt in publieke ruimtes voor personen vanaf 13 jaar.

Voor meer informatie over de mondkapjesplicht, kijk je op deze pagina van de Rijksoverheid.

Verantwoording eerste en tweede golf

Met de ingang van de Tijdelijke Wet Maatregelen is er schriftelijk verslag uitgebracht aan de gemeenteraden over de keuzes die zijn gemaakt in de afgelopen periode.

Informatie voor zorginstellingen

Actuele informatie voor medewerkers van zorginstellingen over de verspreiding en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) in de regio Oost 3.

Nieuws

CoronaActueel: lichte daling, maar minder testen

15 januari 2021

Vandaag zien we een lichte daling van het aantal besmettingscijfers ten opzichte van vorige week. Deze week zijn er in totaal 1.469 besmettingen, waarvan 189 besmettingen vandaag.

Gerlinde van Carinova krijgt coronavaccin als eerste verpleeghuismedewerker in IJsselland

15 januari 2021
eerste vaccinatie in IJsselland

Gerlinde, verpleegkundige van Carinova, kreeg vrijdagochtend 15 januari als eerste verpleeghuismedewerker in de regio IJsselland haar corona vaccinatie in de IJsselhallen in Zwolle.

Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown

12 januari 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft.

CoronaActueel: cijfers flink gestegen

8 januari 2021

We hebben de ingezette daling niet kunnen voortzetten. Het aantal besmettingen in onze regio is afgelopen week weer flink gestegen.

Deze week zijn er in totaal 1.958 besmettingen bijgekomen, waarvan 387 besmettingen vandaag.

Aanpak coronavaccinatie in Nederland

5 januari 2021
vaccinatie

Iedereen wil terug naar de tijd dat er nog geen corona was. Maar voor het zover is, willen we kwetsbare mensen om ons heen beschermen en de druk op de zorg niet groter maken. Vanaf deze week krijgen de eerste Nederlanders een coronavaccinatie.

CoronaActueel: de strengste lockdown tot nu toe

18 december 2020

De toenemende besmettingen en druk op de zorg hebben er toe geleid dat Nederland in lockdown is tot ten minste dinsdag 19 januari.

Deze week zijn er in totaal 2096 besmettingen bijgekomen, waarvan 330 besmettingen vandaag.

Informatienummers

Vragen over het coronavirus? Dan kun je terecht bij het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.

Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn: 070-4455 888. 

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00