Coronavirus COVID-19

Het coronavirus leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor onze regio. Organisaties werken samen om besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het virus te beperken. Op deze pagina vind je meer informatie.

Testen op het coronavirus

Heb je klachten die passen bij het coronavirus? Dan kun je je laten testen. Bel voor een afspraak het landelijke nummer 0800 – 1202 (dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur). Of maak online een afspraak op www.coronatest.nl. Ben je doof of slechthorend of heb je een spraakbeperking, klik op de knop voor bellen met gebaren of tekst.

Werk je in de zorg of het onderwijs en heb je klachten? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor testen met voorrang. Bel voor een afspraak naar: 0800 – 8101 (dagelijks bereikbaar van 7.30 tot 20.00 uur).  Meer info over testen vind je op de website van GGD IJsselland.

CoronaMonitor IJsselland

Met de CoronaMonitor blijf je op de hoogte van de laatste stand van zaken op het gebied van corona: testen, bron- en contactonderzoek, zorgcontinuïteit, naleving, handhaving. De CoronaMonitor verschijnt op de woensdag voorafgaand aan een RBT-vergadering (regionaal beleidsteam).

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

Vanaf 1 december 2020 is de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 van kracht. Deze wet heeft een looptijd van drie maanden. Hiermee vervalt de noodverordening en is de ministeriële regeling van kracht. Wil je meer weten over de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19, kijk dan hier

Weten wat we regionaal bespreken? Klik dan op de knop hieronder:

Vragen en antwoorden 

Voor vragen en antwoorden over het coronavirus en de maatregelen lees je ga je naar de website van de Rijksoverheid. Staat je vraag daar niet bij? Neem dan contact op met jouw gemeente of ga onderaan deze pagina naar de gemeentelijke pagina’s over het coronavirus.

Voor vragen over de diensten van GGD IJsselland of over het coronavirus in onze regio bel je met het informatienummer 088 – 443 03 70 (dagelijks bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur).


CoronaActueel

CoronaActueel laat het beeld in onze regio zien. Daarbij geven we een korte regionale uitleg en doen we een oproep. Sinds 25 september 2021 kijken we voor de coronamaatregelen naar ziekenhuis- en ic-opnames i.p.v. het aantal besmettingen. Daarom verscheen CoronaActueel op 22 september 2021 voor het laatst.

Mondkapjesplicht

Een mondkapje is verplicht in publieke binnenruimtes, zoals supermarkten, winkels en bibliotheken. Daarnaast op mbo-scholen, hogescholen en universiteiten, maar ook in het openbaar vervoer, personenvervoer, op stations, vliegvelden en in het voortgezet onderwijs. Bij bezoek aan mensen met een contactberoep, zoals de kapper, masseur of pedicure draag je een mondkapje. Ook voor iedereen die een coronaprik heeft gehad. Voor meer informatie over de mondkapjesplicht, kijk je op deze pagina van de Rijksoverheid.

Eerste, tweede en derde verantwoording

Met de ingang van de Tijdelijke Wet Maatregelen is er schriftelijk verslag uitgebracht aan de gemeenteraden over de keuzes die zijn gemaakt in de afgelopen periode.

Nieuws

Avondsluiting en strengere maatregelen overdag

26 november 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. In het hele land is de toegang tot de zorg in gevaar. Helaas blijkt het noodzakelijk om planbare zorg zoals heupoperaties te stoppen, zodat de meest acute zorg nog wel door kan gaan. Bijvoorbeeld zware hartoperaties, kankerbehandelingen en niertransplantaties. We willen allemaal in het ziekenhuis, bij de huisarts en de polikliniek terecht kunnen als dat nodig is.

Besmettingen moeten omlaag: strengere regels om contacten te beperken

12 november 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Het aantal besmettingen is in de afgelopen weken hard gestegen. Het aantal coronapatiënten op de IC’s loopt nu op Het kabinet neemt strengere maatregelen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. 

Besmettingen moeten omlaag, passende maatregelen nodig

2 november 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Het aantal besmettingen is in de afgelopen weken hard gestegen. Het aantal coronapatiënten op de IC’s loopt nu op en kan volgens de berekeningen nog verder oplopen. Om ervoor te zorgen dat we iedereen goede zorg kunnen blijven bieden en de kwetsbaren in de samenleving beschermen tegen de toegenomen aanwezigheid van het coronavirus, neemt het kabinet extra maatregelen om de snelle verspreiding van het virus af te remmen.

Coronatoegangsbewijs: een gezamenlijke verantwoordelijkheid

23 september 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

De coronamaatregelen versoepelen vanaf 25 september verder, maar nog wel mét de inzet van een coronatoegangsbewijs. De burgemeesters van IJsselland voeren volop gesprekken met de horeca. Over hoe we vanuit ieders eigen verantwoordelijkheden elkaar kunnen helpen bij de landelijke regels en dan specifiek over het coronatoegangsbewijs.

Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

14 september 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan.

Fysiek onderwijs open, andere coronamaatregelen verlengd

13 augustus 2021
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Deze week is de 22 miljoenste prik gezet. De vaccinatiegraad in Nederland is inmiddels hoog en neemt nog elke dag toe. Toch is een verdere stijging nodig.

Informatienummers

Vragen over het coronavirus? Dan kun je terecht bij het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.

Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn: 070-4455 888. 

Informatie voor zorginstellingen

Sinds 11 juni 2021 is het persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) depot in Oost 3 niet meer beschikbaar.

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00