Door naar de hoofd inhoud

Wat doe jij bij een crisis?

Een crisis komt altijd onverwacht. Daarom is het belangrijk dat een crisisbeleidsteam goed voorbereid is en elk teamlid weet wat zijn of haar taak is als het spannend wordt. Zeker in de zorg, want de continuïteit van zorg voor kwetsbare cliënten moet altijd gegarandeerd worden, juist als het crisis is. Team GHOR van Veiligheidsregio IJsselland ontwikkelde daarom het bordspel Crisiz, om crisisteams van zorginstellingen kennis te laten maken met de belangrijkste vragen die zich aandienen tijdens een crisis.

Het bordspel is gericht op crisissimulatie voor zorginstellingen. Crisisteams van zorginstellingen kunnen spelenderwijs hun crisisvaardigheden testen en ontdekken waar ze staan: wat gaat goed? Wat kan beter? De teamleden ontdekken samen in vier spelrondes wat de belangrijkste doelen en taken zijn van een crisisteam. Aan de hand van concrete situaties ervaren ze hoe het is om in een crisis als team samen te werken. Het evaluatieformulier biedt inzicht in de verbeterpunten en geeft handvatten om de resultaten te borgen.

“Een crisis wordt realistisch in scene gezet waardoor je tijdens het spelen echt de crisis wordt ingezogen. De samenwerking, regie, communicatie en de uiteindelijke evaluatie worden op een uitdagende manier nagebootst.”

Lydia Basten – Zozijn

Evaluatie en vervolgtrainingen

Als het spel is afgelopen, begint je evaluatie. Verliep het vlekkeloos? Of is meer voorbereiding of training nodig? 

Wil je meer verdieping en trainen o.l.v. een trainer? Er zijn meerdere bedrijven die trainingen aanbieden voor crisisteams of specifieke crisisfuncties. Ook kunnen oefenscenario’s helpen om de besluitvorming van crisisteams te oefenen. Hiernaast bieden we je een aantal handige scenario’s die je zelfstandig zou kunnen oefenen. 

Omdat het spel je ook helpt om kritisch naar je eigen draaiboek te kijken, bieden we ook graag nog een paar handige linkjes aan ter ondersteuning. Crisiskaart (GHOR IJsselland) en Zorgcontinuïteit in balans.