Door naar de hoofd inhoud

De jaarwisseling van 2020-2021

4 december 2020
sterretje wordt afgestoken

De jaarwisseling ziet er dit jaar anders uit dan anders. Vanwege het coronavirus is er een vuurwerkverbod. Dit verbod geldt voor het ‘oudejaarsvuurwerk’ (categorie F2). Carbid en fop- en schertsvuurwerk (categorie F1) vallen daar niet onder. De regels kunnen per veiligheidsregio en gemeente verschillen. Hoe zit het in IJsselland?

De traditie van carbidschieten rond Oud & Nieuw is populair in onze regio. Wij begrijpen heel goed dat iedereen zin heeft in een plezierige afsluiting van dit bijzondere jaar. En omdat carbid niet valt onder het vuurwerkverbod, mag deze traditie in onze veiligheidsregio ook dit jaar doorgaan. Wel gelden er per gemeente voorwaarden! Die voorwaarden kunnen bijvoorbeeld bestaan uit een meldplicht, aangewezen locaties waar geschoten mag worden, tijdvakken wanneer geschoten mag worden of een verbod.

Bekijk de voorwaarden per gemeente

Infomeer op tijd bij je gemeente naar de voorwaarden. Zodat je op hoogte bent van wat er kan en mag dit jaar.

Houd het veilig: schiet #alleensamen met een BOCK!

Het spreekt voor zich dat carbidschieten op een veilige manier, binnen de dan geldende coronamaatregelen en voorwaarden gebeurd. Zorg daarom dat er altijd een Bewust Oplettende CarbidKnaller (BOCK) aanwezig is. De BOCK is een ervaren carbidschieter die toekijkt op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van de vijf veiligheidstips. Dit jaar let de BOCK natuurlijk  óók op de coronamaatregelen zoals de anderhalve meter afstand. Kijk voor meer informatie op www.wieisdebock.nl

Fop- en schertsvuurwerk

Fop- en schertsvuurwerk is het hele jaar te koop en mag ook het hele jaar (vanaf 12 jaar) worden gebruikt. Dat is met de jaarwisseling 2020 – 2021 niet anders. Het gaat dan bijvoorbeeld om sterretjes en bengaalse lucifers. Hoewel dit vuurwerk het minst gevaarlijk is, gebeuren ook  hiermee ongelukken. Zo kunnen sterretjes bijvoorbeeld brandwonden veroorzaken. Met behulp van de tips van 4vuurwerkveilig kun je je goed voorbereiden om ongelukken te voorkomen.