Door naar de hoofd inhoud

Teamleider Tom: de brandweer is een familiebedrijf

29 april 2021

Tom werkt als teamleider brandweerzorg voor alle kazernes in de gemeente Deventer en Raalte. Daarnaast is hij Hoofdofficier van Dienst, taakcommandant en leider CoPI (Commando Plaats Incident).

Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight ‘Volg collega’s, laat hij zien wat zijn werk inhoudt.

Vertel eens Tom, wat vind je het leukste aan je werk?

“De collegialiteit. Voor mij is de brandweer letterlijk een familiebedrijf, maar zo voelt het ook. De banden die je hebt met collega’s zijn best wel intens. Je maakt dingen met elkaar mee en dat schept een band. We delen veel verhalen en daarnaast geinen we ook veel met elkaar. Die hechte band vind ik echt gaaf. 

Ik werk nauw samen met veel ploegleiders en help hen met verschillende vraagstukken. Ik heb een aantal jonge ploegleiders in mijn team en zij vinden het fijn om bij lastige vraagstukken terug te vallen op mij. Het coachen vind ik leuk maar het geeft mij een goed gevoel dat ik van meerwaarde kán zijn. Ook dan werken we nauw samen. Wanneer we een vraagstuk hebben zitten we echt als team aan tafel.”

Letterlijk een familiebedrijf

“In de stories was ook een foto van mij en mijn broer te zien. We werken beide bij de brandweer en deze band gaat zelfs terug tot mijn vader en opa. Vroeger waren wij al regelmatig in de kazerne te vinden en speelden wij ‘slachtoffertje’ en renden tussen de voertuigen. Ik heb van jongs af aan al de ambitie gehad om brandweerofficier te worden. Om de voltijd officiersopleiding te doen heb je een HBO opleiding nodig. Deze heb ik gehaald en daarna kwam ik gelukkig door de strenge en uitgebreide selectie. Slechts 24 van de 200 aanmeldingen werden geselecteerd. Ik heb toen 1,5 jaar in de schoolbanken gezeten. Waarbij de ene week intern op de brandweeracademie en de andere week in de praktijk. Je proeft van allerlei verschillende werkvelden en kiest uiteindelijk je eigen carrière pad. Ik heb gekozen voor de repressieve kant. Na 1,5 jaar hield het contract bij de brandweeracademie op en moest ik solliciteren. In Deventer kwam een functie vrij die mij aansprak en toen ben ik verhuisd. Je moet namelijk in dezelfde stad wonen als waar de kazerne gevestigd zit.” 

Effectiever blussen

We zagen jou in actie bij de pilot ‘Coolfire’. Kun je daar mee over vertellen? 

“Binnen brandweer IJsselland hebben we verschillende expertgroepen en ik ben voorzitter van het thema ‘brand’. Binnen dit thema zijn we continu bezig hoe we effectiever kunnen blussen. Dit gaat van procedure tot aan materialen. Een aantal jaar geleden hebben een aantal korpsen het voortouw genomen met de ‘O-bundels’ en deze heb ik vervolgens binnen IJsselland geïntroduceerd. De O- bundel geeft meer watervolume en de naam van deze slang is te danken aan de manier waarop de slang wordt klaargelegd voordat er waterdruk op komt. Dit introductie van de O-bundel is klein begonnen met slechts een paar beroeps auto’s. Maar dit bleek zo’n groot succes dat daarna elke tankautospuit voorzien werd van deze O-bundels.”

“De ‘Coolfire’ is ook een initiatief vanuit deze expertgroep en helpt ons om gevaarlijke of moeilijk bereikbare plekken meer onder controle te krijgen. Dit systeem bevat twee hendels, water en grit (kleine metaaldeeltjes). Je ‘spuit’ eerst een gaatje in de muur met het grit (gemengd met water) en vervolgens kun je via hetzelfde gaatje water naar binnen spuiten. De waterfunctie bevat hele kleine nevel en dat is heel effectief om te koelen en dus te blussen. Zo kun je veilig buiten blijven terwijl je binnen de brand bestrijdt. In Manchester is dit systeem al op elke tankautospuit te vinden. Ook in Scandinavië is dit een vrij normaal systeem. In Nederland komt het minder vaak voor. In Oost Nederland zijn wij zelfs de eerste die het testen.”

Coronamaatregelen

Merk je veel verschil in je werkzaamheden tijdens corona?

“Ook als teamleider werk ik zoveel mogelijk thuis. Maar ik ga nog wel regelmatig naar de kazerne. Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken om volledig thuis te werken, dan wordt je wereld wel heel klein. Gelukkig wordt er van mij als teamleider verwacht dat ik af en toe op locatie werk. Dat is wel heel belangrijk om de binding met de ploegen te houden. 

Teams is een prima middel om snel iets af te stemmen, maar je merkt dat de emotie mist. Even een persoonlijk praatje bij de koffie, een geintje tijdens een overleg, dat gebeurt niet via Teams. Een overleg in de digitale omgeving is heel zakelijk. Het scheelt me wel behoorlijk wat reistijd, maar voor een goed gesprek vind ik het geen goed middel. De gesprekken met burgemeesters voer ik sinds maart vorig jaar alleen maar digitaal. Zo maken ook de brugemeesters digitaal contact met ons als brandweer. Samen met Ron König (burgemeester Deventer) heb ik een video opgenomen. We wilden graag iets speciaals doen en uitspreken dat we blij en trots zijn op het korps!’ Ook dit helaas weer digitaal.

Oefenen in coronatijd is ook anders. Gelukkig hebben we steeds meer mogelijkheden tot digitaal oefenen. Momenteel oefenen we veel via ‘Gather’. Dan kun je in een soort spelomgeving rondlopen op de verschillende actiecentra. Het heeft wel wat weg van the Sims. Naast mijn rol als taakcommandant en leider CoPI (Commando Plaats Incident) word ik ook opgeleid tot algemeen commandant brandweer. Oefenen is heel belangrijk en al helemaal als het gaat om een nieuwe rol.” 

Houd onze Stories in de gaten. Binnenkort komt er weer een andere collega in beeld!