Door naar de hoofd inhoud

Doen we het goed of gaat het meestal goed?

28 april 2023

Vandaag is het de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Een dag die in het teken staat van het voorkomen van arbeidsongevallen en beroepsziekten. En om dat te verbeteren, zijn we bezig met een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E).

Als je bij de brandweer werkt, dan loop je eenmaal enkele risico’s. Maar we willen wel graag zo veilig mogelijk uitrukken en thuiskomen. In 2022 zijn we daarom gestart met het project Risicodialoog. We gingen langs op alle kazernes in onze regio om te praten over risico’s. Dat deden we op een interactieve manier. Met een video, een kwadrantenspel en de gevarenbingo.

Bewustzijn

Zijn we ons bewust van de gevaren die bij het brandweervak komen kijken? Handelen we ernaar of worden bepaalde gevaren juist niet gezien als risico. Of wordt het misschien wel gezien als beroepsrisico? Samen gingen we in gesprek over veilig en gezond werken. Aan het begin van het gesprek lieten we een video zien. Deze video hebben we voor dit project gemaakt, waarin we verschillende situaties in scene hebben gezet. Aan de deelnemers de vraag om alle risico’s en gevaren die ze in de video gezien hebben te noemen. Hieronder zie je enkele beelden uit de video. Herken jij de gevaren?  

En nu verder

Nu we op alle kazernes in gesprek zijn geweest, is het tijd voor de volgende stap. Doen we het meestal goed of gaat het meestal goed? Alle informatie uit de gesprekken wordt verzameld en gebundeld. Als blijkt dat we ons niet bewust zijn van bepaalde risico’s, of als bijvoorbeeld technische middelen niet voldoen, dan moet er actie ondernomen worden. We kunnen bepaalde procedures herzien of we scherpen juist vakbekwaamheidsprogramma’s aan. En daarmee zorgen we voor een gezonde en veilige werkomgeving! Als blijkt dat we ons niet bewust zijn van bepaalde risico’s, of als bijvoorbeeld technische middelen niet voldoen, dan moet er actie ondernomen worden. We kunnen bepaalde procedures herzien of we scherpen juist vakbekwaamheidsprogramma’s aan. We maken een RI&E (risico-inventarisatie & evaluatie) met een plan van aanpak. En daarmee zorgen we voor een gezonde en veilige werkomgeving!