Door naar de hoofd inhoud

Evacuatielabels voor overzichtelijke ontruiming

21 september 2021

Wat hebben de incidenten ‘Arcadia flat’ (september 2017), ‘woonzorgcentrum Fermate’ (april 2018) en ‘appartementencomplex De Keersluis’ (februari 2020) met elkaar gemeen? Inderdaad, het waren allemaal complexe branden met grote rookverspreiding in het pand. Met uiteindelijk grootschalige ontruimingen van het gebouw.

Het markeren van verkende en niet verkende ruimtes verliep bij elke ontruiming anders. Verkende ruimtes werden vaak voorzien van diverse kruisen, cirkels en strepen met stift of (vet)krijt op de deur. Gevolg: veel schade achteraf. De internationaal afgesproken werkwijze voor het markeren van een gebied (of) ingestort is niet bij iedereen bekend. Voor een snelle ontruiming van een complex gebouw is de werkwijze ook niet praktisch.

Duurzaam markeren met evacuatielabels

Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft op basis van de werkwijze van de Londense brandweer een duurzame werkwijze uitgedacht. Uit de praktijk blijkt namelijk dat bij snelle en kritieke evacuaties onderscheid gemaakt wordt tussen mens en dier. Met de nieuwe evacuatielabels kan nu ook brandweer IJsselland dit onderscheid maken op een snelle, gemakkelijke, eenduidige en duurzame manier.

Met deze evacuatielabels versnellen we een ontruiming van grote panden die onder de rook staan en waar we mensen en dieren uit hun appartementen of huizen willen halen. De evacuatielabels maken de situatie in de hectiek van de ontruiming overzichtelijk voor zowel de hulpverleners als de bewoners

Jeroen Mulder, officier van dienst brandweer

Gebruik in IJsselland

De nieuwe evacuatielabels komen op alle tankautospuiten van de brandweer binnen handbereik te liggen. Ook de voertuigen van de officieren van dienst brandweer in IJsselland krijgen de labels. Dat is nuttig als we interregionale bijstand krijgen door tankautospuiten van buiten de regio. Of als bijvoorbeeld de politie helpt bij het ontruimen van een rookvrije verdieping.