Door naar de hoofd inhoud

Extra toegankelijkheidsfuncties in NL-Alert app

15 januari 2024

De NL-Alert app biedt extra functies die NL-Alert duidelijker maken voor mensen die doof, slechthorend, blind of slechtziend zijn.

Je ontvangt een NL-Alert bij noodsituaties, zoals een brand of extreem weer. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Vanaf nu is er ook de NL-Alert app. Deze app biedt extra functies die NL-Alert duidelijker maken voor mensen die doof, slechthorend, blind of slechtziend zijn. Je kunt de app gratis downloaden in de Apple App Store en Google Play Store.

Extra functies voor mensen die doof of slechthorend zijn

De belangrijkste functies op een rijtje:

  • Lichtflitsen bij ontvangen NL-Alert: De trilstand is handig als je doof of slechthorend bent. Maar als je telefoon bijvoorbeeld wat verder weg ligt, kan het zijn dat je de trilling niet voelt. Daarom ondersteunt de app flitsmeldingen. Heb je dit ingesteld op je mobiele telefoon? Dan geeft de app automatisch lichtflitsen bij een melding. Zo wordt het duidelijker dat je een NL-Alert ontvangt.
  • NL-Alert teruglezen: NL-Alerts worden als noodmelding verzonden. Hierdoor is het lastig om het bericht terug te vinden. In de app kun je NL-Alerts makkelijk teruglezen. NL-Alerts blijven zeven dagen in de app staan.

Extra functies voor mensen die blind of slechtziend zijn

De belangrijkste functies op een rijtje:

  • NL-Alert terugluisteren: NL-Alerts worden als noodmelding verzonden. Hierdoor is het lastig om het bericht terug te vinden. Met de NL-Alert app kun je het NL-Alert makkelijk terugluisteren. Let op: je moet hiervoor wel de tekst-naar-spraak functie op je mobiele telefoon aan hebben staan. NL-Alerts blijven zeven dagen in de app staan.
  • Tekst voorlezen: De app biedt de mogelijkheid om tekst in de app en van de NL-Alerts voor te lezen. Dit heet tekst-naar-spraak. Je kunt dit instellen in de instellingen op je mobiele telefoon. Als je dit hebt gedaan, leest de NL-Alert app automatisch de tekst van NL-Alerts voor zodra je de melding ontvangt. Ook de tekst in de app wordt voorgelezen.
  • Inzoomen: In de NL-Alert app kun je inzoomen. Zodat je bijvoorbeeld de tekst beter kunt lezen of de kaart beter kunt zien. Via de instellingen van je mobiele telefoon kun je het instellen onder ’zoomen’ op iOS (Apple iPhone) en ‘vergroting’ op Android.
  • Contrast vergroten: In de NL-Alert app kun je het contrast vergroten. Hierdoor is NL-Alert beter te lezen voor mensen met kleurenblindheid. Als je via de instellingen van je mobiele telefoon hebt ingesteld dat het contrast vergroot wordt, gebeurt dit automatisch ook in de NL-Alert app.
  • Donkere modus: De donkere modus op een mobiel zorgt ervoor dat de witte achtergrond met zwarte letters omgezet wordt in een zwarte achtergrond en witte letters. Het kan zijn dat je de donkere modus als prettiger ervaart voor je ogen.

Ontvang je een NL-Alert?

Ontvang je een NL-Alert? Luister het bericht meteen, doe wat er verteld wordt en informeer anderen. Want het kan zijn dat iemand het NL-Alert nog niet heeft ontvangen. Zo heeft iedereen direct informatie bij een noodsituatie. Kijk voor meer informatie op www.nl-alert.nl/app.